Led diody seriově

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
weed_smoker

#16 Příspěvek od weed_smoker »

Tyhle diody patřej k novejm typům,proto můžou mít kratší životnost (první typ BLUE vydržel svítit jenom asi 8 let při 75%I_max a hustotě zapnutí 0.5-4h denně,pak klesal svit,poblikávala a vypadávala.Vedle je sériová kombinace dvou RED koupená ve stejný době a svítí furt stejně).Na 25% I_max (tvůj případ 5mA) už taky je znát rozptyl U_Fmin jednotlivejch LED,pokud při chodu na 15mA svítěj stejně.
Na vyzkoušení stačí deska sololitu,kterou posprejuješ UV barvou na prasata a posvítíš na ni tim reflektorem ve tmě.

BTW. funguje prodloužení životnosti LED napájením z generátoru obdélníku (např. z časovače 555 nastavenýho třeba na 1kHz s posílením pomocí tranzistoru/darlingtonu ),jak se to dělá u laseru?
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

S regulací proudu UV LED se bude skoro určitě měnit i spektrum, takže i tak je snižování proudu LED pochybná metoda řízení osvitu. Je vůbec nějaký důvod používat takový 180prvkový opruz radši než UV výbojku nebo zářivku? Drahé, rovnoměrnost osvětlení plochy pofidérní a ještě nevýhodný plošný zdroj světla (podsvětluje předlohu zboku= vyšší nároky na přítlak k desce).
U starých rudých LED, v časech ne úplně zvládnuté technologie, se taky vyšeptávaly kusy rozdílně, současné UV asi na tom budou stejně.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Habesan »

Domnívám se, že když těm LEDkám ubereš proud, tak se na nich napětí rozloží nerovnoměrně, a na některých je méně než ke správnému svícení potřebují.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Davidus
Zablokován
Zablokován

#19 Příspěvek od Davidus »

Crifodo důvodem bylo, že tyhle LEDky vyšly prostě levněji jak zářivky a zbytek se našel doma, jinak bych neřekl, že bude docházet k podsvícení z boku, tyhle LEDky svítí v docela úzkém kuželu (na rozdíl od zářivek). Led jsou taky dostatečně daleko aby byl osvit rovnoměrný
+ to celé má malou spotřebu
řek bych je osvit je výborný, cestičky jsou ostré

https://picasaweb.google.com/lh/photo/m ... directlink

původně jsem používal Hg výbojku, kterou sem musel osvěcovat cca 12 minut, LEDkama osvěcuji 4 minuty, spotřeba přibližně 4W, nic netopí, bezpečné, jednoduché
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jezevec »

Davidus píše:... důvodem bylo, že tyhle LEDky vyšly prostě levněji jak zářivky...

Nevím na kolik tě ty LEDky vyšly, ale mám udělanou osvitku ze čtyř UV zářivek z obličejového solárka, které se dá v bazaru koupit cca od dvou stovek. Zabudovány jsou do prázdné bedny od MW trouby.
Osvit negativního fotocuprextitu trvá 20 sec. Taky můžu udělat větší formát DPS než ty (A4).
Přílohy
DSC00680a.jpg
(73.53 KiB) Staženo 100 x
Davidus
Zablokován
Zablokován

#21 Příspěvek od Davidus »

jezevec celé mě to vyšlo asi na 180 kč, většina věcí se mi válela doma bez užitku. Jinak větší desky než A5 nedělám :-) PCB osazuji uSOP + rezistory 0805 takže i na tu A5 se toho vleze až až, jsem miniaturista :-D
Dobře, že si mi připomněl ten negativ, doteď sem osvěcoval positiv a mám v dílně připravenou roličku negativu. Tak jsem zvědavý co z toho vzejde
pida_m

#22 Příspěvek od pida_m »

v hledáčku kamery to nebude vidět ?
Jako třeba IR.. rychlá kontrola dálkového ovladače.
píďa
jarda
Zablokován
Zablokován

#23 Příspěvek od jarda »

Za mojich časů stačil osvit sluncem, a i leptané cívky byly kvalitní. A i fotoemulze na cuprextit amatérsky. I mazání EPROM sluncem. A vše v klidu, levně a kvalitně.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

EPROM si mazal mesiac? Nedavno som sa s tym hral. Pouzil som 4W UV-C ziarivku, EPROM bola hned pri nej. Niektorym stacilo 10 minut, ine som musel nechat aj 20.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“