DT9205A - bočník
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
Měřaky při 20mA.jpg- (269.54 KiB) Staženo 163 x
-
Měřáky ruzne při 10A ..jpg- (287.2 KiB) Staženo 188 x
https://picasaweb.google.com/lh/photo/x ... directlink ten vzadu má podle reference chybu +/-0, na posledním místě a správně zaokrouhluje i z vyššího řádu, ten vepředu má odchylku -1 (podle katalogu základní přesnost 0,5%) shodují se i s 15 let starým 34401A (15 let nekalibrovaný) +/-1na posledním místě
měření kapacity s malým D porovnání ruční multimetr a LCR metr
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Y ... directlink
měření odporu se taky všechny shodují s přesností +/-1 na posledním místě
https://picasaweb.google.com/lh/photo/C ... directlink
výhoda přístrojů co nejsou kalibrované do tolerance pomocí trimru a šroubováku ale kalibračními konstantami, vyšší přesnost, stabilita hodnot a snadná nová kalibrace pokud jsou k dispozici přesné reference
Tam bych doporučil obrátit pozornost na stav dvojice antiparalalně zapojených diod D1/D2 (1N4007), připojených mezi pojistkou a centrálním přepínačem. Hodnotu pojistky doporučuji zkontrolvat, předepsaná je 500 mA, ale bývají používány i 200 mA.
Bočník je sestaven ze čtyř sériově zapojených odporů, mezi nimiž jsou vyvedeny jednotlivé výstupy pro čtyři rozsahy proudů. Jedná se o odpory: R12=0,01 ohm (ten drát, připojený mezi COM a 20A), R13=0,99 ohm, R14=9,0 ohm a R15=90 ohm. Stanovená přesnost odporů R14 a R15 je 0,5%. Následuje přepínač o jehož nectnostech, které se mohou po jistém opotřebení časem projevit, jsem se již zmínil v prvním svém příspěvku.
Pro PavelFF:
Nemyslím, že byl rozsah 20A nějak "ojebáván". Stejně jako napěťové rozsahy jsou z bezpečnostních důvodů označeny poněkud nelogicky 750, resp. 1000V, i tento proudový rozsah byl původně koncipován pro měření proudů do 10A, i když převodník načítá až do 20A (resp. 2000V). Při proudech do 10A, pak výkonová ztráta na bočníku dosahuje do 1W, což je ještě pro konstrukci bočníku a krátkodobé měření únosné. Bočníky 20A bývají v těchto přístrojích kalibrovány nejen délkou vodiče, ale i zářezy (záseky, jakoby po kleštích, po nešetrné montáži).
Můj "10 let starý" model DT9205A jsem přikoupil ze zvědavosti k nějaké jiné blbině z Aukra asi před 2 lety. I na menších modelech řady 830 je vidět, jak se postupem času modernizovaly(ve skutečnosti se stále zmenšuje síla materiálu svorek, úchytů,plošného spoje apod). Taky neustále klesala cena.
Domnívám se, že DT9205 postihnul podobný vývoj. Cena velmi klesla a kvalita pochopitelně taky. Myslím si, že nějaké ruční doladění bočníku už nedělají - bylo by drahé. Je totiž vidět, že na 10A je údaj ujetý mimo toleranci, zatímco na malých proudech údaje sedí. Při měření napětí je taky přesný.
Další vlna inovací/zlevňování patrně přinese novinku, že normálové odpory nebudou s tolerancí 0,5% ale třeba 1%.
EDIT: Tak jsem svůj DT9205 rozdělal a bočník na sobě má dva stisky od kleštiček, takže nějakým ručním doladěním prošel. Bohužel to bylo kontraproduktivní, neboť odpor bočníku je příliš velký.
Otkundes: Tyhle to určitě nejsou, bočník přece nemůže být SMD 0603 (nebo snad i 0402, neodhadnu to). Podívám se po jiných.
Máte pravdu, výroba přístrojů prochází postupně dílčími inovacemi. Je to vidět i na fotografiích bočníků 20A zakladatele vlákna. Dílčí rozdíly jsou patrny třeba i ve vnějším vzhledu přístrojů z různých výrobních sérií (patice pro zkoušení tranzistorů, svorky pro měření kapacit a pod). Již jsou na trhu dokonce i přístroje, u kterých po sejmutí zadního krytu, nenajdete na plošném spoji součástky, jak je vidíte na fotkách zakladatele vlákna. Tyto jsou osazeny jen ze strany přepínače. Mění se provedení plošného spoje, některé součástky i jejich popisy.
Vojta7:
I přes výrobní změny, stále zůstává zachován základ - voltmetr 0-200mV s převodníkem 7106, který pro rozšíření rozsahu měření používá stále stejné předřadníky a bočníky, ať již jsou na tišťáku označeny jakkoliv. Když si prohlédnete montáž, možná zjistíte toto zapojení proudového vstupu:
Napsal jste:
"Pojistka je dobrá. Dá se to poznat i tak, že "1__" se zobrazí až po připojení zdroje na svorky, jinak jsou tam normálně nuly. Zkoušel jsem proudy 6 až asi 150 mA, pořád stejný výsledek."
Proto bych Vás rád upozornil, že při měření proudu (těch "ampérů"), nesmíte připojit zdroj na svorky! Ampérmetr je nutno zapojit vždy jen sériově do obvodu se spotřebičem. Jinak Vám ty bočníky (a možná i diody na vstupu) budou v multimetrech odcházet stále. Paralelně, tedy přímo na svorky zdroje, lze připojit jen voltmetr!
- Přílohy
-
Bočníky.JPG- (17.57 KiB) Staženo 108 x
Teď mi to z nějakého důvodu zase blbne jinak (ukazují jiné blbosti), já se z toho zblázním
Zatím sem psát nebudu, teprve až zjistím příčinu.