Doladění antény

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#16 Příspěvek od ok1hga »

jak to máš vysoko nad zemí ?
Romisek
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Romisek »

odhadem asi 5 - 6 m
Romisek
ok1hga

#18 Příspěvek od ok1hga »

čím výše, tím lépe . . .
doporučuje se asi 10 metrů, ale i tohle bude nějak chodit . . .
no, zkus to a uvidíš.

nejlepší anténa bývá ta, kterou máš možnost udělat . . .
a nejhorší je ta, kterou jsi nikdy neudělal . . .

dej pak vědět jak ti to chodí !
Romisek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Romisek »

jj určitě dám bohužel dat ji výš nemám možnost ještě musím udělat ten ATT
Romisek
ok1hga

#20 Příspěvek od ok1hga »

na ten ATT se zatím vyprdni !
a zkus to zapojit ať víš jak to hraje !
jirkati

#21 Příspěvek od jirkati »

Asi budu považován za anténního kacíře, ale dělat pro příjem ATT považuji za naprostou zbytečnost. Já mám totiž přímo na svorkách dipólu 2 x 19,6 m profi anténní člen s dálkovým ovládáním z ham shacku. Na skříňce dálkového ovládání si mohu navolit a uložit do paměti nejlepší dosažitelné nastavení pro každé pásmo a přesně doladit dálkově ovládaným obrovským ladícím kondenzátorem přímo na svorkách antény. Když si přepnu TCVR na jiný kmitočet, než mám navolen na ATT tak jedině podle nepatrného menšího množství slyšitelných stanic poznám, že jsem mimo. Samozřejmě, při zaklíčování to poznám hned, když na mně TCVR pokřikuje, že jsem trouba. A pro pobavení - při přepnutí ATT na 28 MHz slyším po navolení na TCVR i stanice na 50 MHz a běžně místní stanice na 145 MHz. Samozřejmě, vysílat se do toho nedá.

Kdysi jsem jako posluchač měl potvrzeno pře 4000 odposlouchaných spojení ze všech pásem, které mi můj přijímač KROT-M umožňoval s 11 m drátu nataženého z okna ve třetím patře na protější strom - a bez ATT.
ok1hga

#22 Příspěvek od ok1hga »

jirkati píše:Kdysi jsem jako posluchač měl potvrzeno pře 4000 odposlouchaných spojení ze všech pásem, které mi můj přijímač KROT-M umožňoval s 11 m drátu nataženého z okna ve třetím patře na protější strom - a bez ATT.

proč kacíře ?
spíš neznalce . . .

s 11 metry drátu z okna skutečně ATT nepotřebuješ !
ale s 41 metrovým dipolem nebo FD4 a jednoduchým přijímačem s přímým směšováním ten atenuátor prostě potřebuješ.

je vidět, že jsi to nikdy nestavěl a problémy spojené s provozováním jednoduchých přijímačů prostě neznáš . . .
nic, víc . . .
jirkati

#23 Příspěvek od jirkati »

Proč neznalce? Postavil jsem ATLAS s nezbytným ATT, protože tehdy jsem laboroval s LW anténami, chvíli jsem používal i W3DZZ vlastní výroby. Spáchal jsem KENTAURA na 2 m včetně křížové antény podle Jaromíra Závodského, přestavěl jsem R5 na síťové napájení (vše je stále doma a funkční). A s anténami na KV, včetně vertikálu MFJ-1798, jsem si už skutečně dostatečně vyhrál. Ale pravdou je, že Pionýra na 80 m jsem nikdy neměl a jeho vlasnosti jen odhaduji.
ok1hga

#24 Příspěvek od ok1hga »

jirkati píše:Proč neznalce? Ale pravdou je, že Pionýra na 80 m jsem nikdy neměl a jeho vlasnosti jen odhaduji.

protože kdybys tyto jednoduché přijímače někdy dělal a připojoval k nim dlouhou anténu, věděl by si že křížovka se vytvoří někdy i na diodovém směšovači a je potom potřeba to utlumit . . .
a protože to neznáš, tak neznalec . . .
nic ve zlým, pouze jsem reagoval na to co jsi napsal
jirkati píše:Asi budu považován za anténního kacíře, ale dělat pro příjem ATT považuji za naprostou zbytečnost.

nezlob se, ale tohle je prostě volovina !
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

to Jirkati:
pročti si tyto články:
http://ok1if.c-a-v.com/RockMite/zase_se ... m_RM40.htm
http://ok1if.c-a-v.com/SW40/SW40+%20special.html
a porovnání "neporovnatelných" přijímačů . . .
http://ok1if.c-a-v.com/KX3/KX3.html
a asi nejzajímavější pro tebe i pro ostatní - co dokáže attenuátor ?
http://ok1if.c-a-v.com/pellmell2/uprava_ats_ATT.htm
ok1hga

#26 Příspěvek od ok1hga »

Romisek píše:tak mám vetší problém než jsem si myslel pač ji teď natahuji a nevleze se mi tam ani nejdelší rameno jde FD4 zkrátit a prodloužit prodlužovací cívkou? nebo to budu muset nějak zkusit polámat aby se mi to tam vlezlo

můžeš zkusit i tohle
pavoucisit

#27 Příspěvek od pavoucisit »

To OK1HGA: Zdravím, dívám se na Balun 1:4 z ferit trafa , jaké má vlastnosti a na jaké frekvenci si ho používal? Je počet závitů na pásmu od 80m pro TX dostačující?
Děkuji
ok1hga

#28 Příspěvek od ok1hga »

trafo je vypreparováno z PC zdroje ATX350W, takže by mělo teoreticky přenést až 350W. Odzkoušené to mám na 100W, větší výkon doma nemám.
Tak jak je provedené na fotce, funguje od 3,5 MHz do 50 MHz.
Žádná měření jsem neprováděl, pouze to co na fotce vidíš . . .
Na pásmech 3,5; 7; 10,1; 14; 18; 21; 24; 28 a 50 s tím jde rozsvítit žárovka 100W !
Pásmo 160 metrů jsem nezkoušel, mám tam silné rušení z paneláku a tím je pro mě nepoužitelné.
pavoucisit

#29 Příspěvek od pavoucisit »

Děkuji za info.

Dnes jsem rozebral 3 PC zdroje, ale rozpůlit ferit trafo se mi nepovedlo. Na první jsem použil horkovzdušnou pistoli, ale ferit praskl sám od sebe. Na druhé jsem už použil nižší teplotu a po použití vetší síly taky praskl. Třetí jsem nakonec vařil ve vodě a lak asi přes nízkou teplotu nepovolil. Nakonec jsem našel starý NDR pulzní zdroj a ten šel krásně po uvaření rozpůlit. Viz foto. Ještě jsem rozebral dva staré monitory a tam jsem našel feritové trubičky.

Vyrobil jsem dva baluny 1:4, a to jeden z feritových trubiček s 4,5 závity a druhý ze žlutých toroidů s 8,5 závity. Oba dva po odzkoušení s 5 W vykazují po připojení 200 ohm odporu stejné PSV. Drát je o průměru 0,8 mm. Viz foto.

Zítra to zakrytuji do instalační plastové krabičky a pokusím se FD4 anténu natáhnout na střechu mezi dva TV anténní stožáry. Mezi nimi je 48 metrů, což je pro mě ideální.
Přílohy
balun.JPG
Balun
(167.83 KiB) Staženo 116 x
ok1hga

#30 Příspěvek od ok1hga »

pavoucisit píše:jsem rozebral 3 PC zdroje, ale rozpůlit ferit trafo se mi nepovedlo. Na první jsem použil horkovzdušnou pistoli, ale ferit praskl sám od sebe. Na druhé jsem už použil nižší teplotu a po použití vetší síly taky praskl. Třetí jsem nakonec vařil ve vodě a lak asi přes nízkou teplotu nepovolil

to tráfko ti v ničem nepovolí . . . je to impregnováno nějakým dvousložkovým lakem . . .
Já to nerozebírám !
Vezmu ruční pilku na železo a části původního vinutí jednoduše odříznu.
Potomto celé omotám nějakou kloudnou PVC páskou a hlavičkou malého hřebíčku opatrně vytlačím zbytky vinutí z vnitřního prostoru jádra.

jeden kámoš to chtěl taky udělat, spěchal a místo ruční pilky si na to odříznutí vzal rozbrušku a taky se mu to rozpadalo pod rukama . . .

Spěchat se nevyplatí, pěkně ruční pilku na železo a jen podložit prkénkem,
rozhodně nedávat do svěráku !
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“