Demontáž motoru vysavače

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Uhlíky některých výrobců mají na styčné ploše vytvořeny pro rychlejší záběh-sednutí uhlíků ve směru otáčení jemné drážky . Když jsou jen pravoúhlé , tak je na stejné průměru jako má komutátor mírně zabrousím .
robo

#17 Příspěvek od robo »

Nedavno jsem rozdelaval Zelmer a ten mel na druhy strane rotoru zarez na roubovak a okolo vetsi, pevny prstynek. Taky se zarezem. Takze stacilo hoodne siroky sroubovak kterym jsi pres drazky spojil vnejsi pevnou cast s rotorem. A byla jistota ze se uz neprotoci.
JirkaCZ

#18 Příspěvek od JirkaCZ »

jo to u toho Zelmeru je fajn, jenže motory z posledních let mají zalepenou matku a už to nejde moc dobře... jinak jak píše Ohryzek o těch motorech které jdou rozdělat "z druhé strany" tak jsou to motory od Domelu :)

ale setkal jsem se už s motory od Ameteku, dávala je ETA třeba do řady x417 a ty mají ložisko nalepené do toho plastového obalu a zároveň i štítu a navíc je to tak křehký materiál, že rozborka skončila vždy tragicky :D ty starší měly plast z černé hmoty a novější typy mají snad už bílý :)

Nejhorší ale bývá když má motor dvě a nebo víc sacích částí a často se stává že nejde sundat distanční sloupek mezi turbínama...
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Rozobral som motor ETA 986.2 (tu maticu som uvolnil klucom z gola sady, do ktoreho som parkrat udrel kladivom).

Horne lozisko je znicene, zjavne sa do neho dostala voda. Ako ho mam stiahnut, ked nemam stahovak? Dalej mi rotor drzi na spodnom lozisku v spodku motora - to mam ako dostat von?
ohryzek36

#20 Příspěvek od ohryzek36 »

Nejdrřív by bylo dobré si ujasnit si, kde je vrch a spodek motoru, ale jednoduše - u těchto motorů nejspíš (už si to pořádně nepamatuju) bývá ložisko u ložiskového štítu, co je u turbíny (7) jen vložené, popřípadě zalepené a ložisko, co je u uhlíků (6) bývá vyvložkované podložkama a planžetama. Je možné, že je tak usazené i to druhé ložisko, ale prostě by to mělo jít s použitím trochy násilí rozebrat (a vytáhnout rotor s ložiskama z ložiskových štítů).

S tím stahováním ložisek bez stahováku je to složitější - já stahovák mám, takže takové nouzovky většinou neřeším, ale totálně zničené ložiska (prakticky jenom vnitřní kroužky z ložisek naražené na hřídeli) se dají povolit po částečném odbroušení (pak se dají stáhnout i kleštěma). Ale prostě je potřeba to dělat opatrně, žádné mlácení po hřídeli, protože ta se potom nejen deformuje, ale také můžou z toho důvodu začít cestovat jednotlivé části rotoru po hřídeli, což způsobí jeho zkázu.
Přílohy
986.JPG
(83.39 KiB) Staženo 148 x
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Spodok som myslel pri uhlikoch. Dakujem za obrazok, mal som ho len v hroznej kvalite.

Cize mi ostal plastovy "spodok" s uhlikmi a v nom drzi lozisko aj s rotorom. Na hriadeli rotora je nasadene "horne" lozisko. Rukou to dole nejde a ziadne pacenie riskovat nebudem. Asi budem musiet zohnat stahovak.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Nakoniec sa mi podarilo rotor vytiahnut z toho spodku pri uhlikoch. Lozisko tam bolo nalepene, preto to neslo. Zaujimave, ze spodne lozisko je NMB ENGLAND, horne je ČSFR.

Teraz to uz "len" stiahnut....
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Kupil som stahovak a loziska SKF 2RS. Stahovakom sa mi podarilo stiahnut obe loziska - islo to tazko, bez neho by to bolo nemozne.

Rotor som dal do mrazaku, lozisko nahrial teplovzdusnou pistolou - ale nepodarilo sa mi ho nasadit, po kusku sa zastavilo. Skusim nechat ten rotor chladit do zajtra. Je na to nejaky lepsi postup?
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Ano hákem . Víš co je to hákem ? Jinak na soustruhu bez nejmalinkatějších problémů a nahřívání a chlazení . Nejhorší rady stovek lidí ,kteří věc nědělali , ale o ní slyšeli , či na netu četli .... Na volném soustruhu práce do 60ti sekund .
Atlan

#25 Příspěvek od Atlan »

A tie loziska su s oznacenim C3?
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Atlan je ukázka nedůvěryhodného aktéra akcí . Náhodou se kdysi dostal direktivou ke svářečkám a má pár papírů a občas jdou použít .
Devo70

#27 Příspěvek od Devo70 »

Ložiská idú nalisovať jednoducho vo zveráku kladivom. Na osku od turbín nasadiť ložisko, naň trubku, dĺžka cca 3cm. V núdzi postačí aj zvyšná podložka pod turbínu. Zastrčiť do povoleného zveráka oskou nadol, nasadiť aj druhé ložisko pri komutátore. Biť po MS valčeku kladivom, pokiaľ ložiská nesadnú na svoje miesto.
Pomôcky = trubka a valček majú priemer iba o trochu väčší ako vnútorný prstenec ložiska !!! inak hrozí ich poškodenie a budú hlučné.
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Dakujem za radu, urobil som si nastroj z plastovej cievky na cin. Vnutorny priemer sa presne vosiel na osku, takze som jeden koniec odrezal, aby som tlacil lozisko len za vnutorny prstenec.

Ani zverak som nepotreboval, rotor som vytiahol z mrazaku, polozil na koberec, nasadil na osku lozisko a ten moj nastroj. Stacilo par uderov kladivom. Z druhej strany rovnaky postup.

Motor som zlozil a vyskusal na lab. zdroji. Toci sa uz od 6 V, krasne ticho. Vysavac som zlozil a bezi perfektne :)
Přílohy
narazac_na_loziska.jpg
(35.21 KiB) Staženo 114 x
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Mam tu maly motor 23800TS-L - Rowenta. Neviem uvolnit maticu, aj ked som na zavit strekol WD40 a po kluci mlatim opakovane kladivom. Rotor je maly, tak ma asi prilis malu zotrvacnost. Nejaky napad?
p32

#30 Příspěvek od p32 »

Možná blbý, opačný závit?
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“