Ozubená kola soustruhu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
trubka

#16 Příspěvek od trubka »

Jak udělat ozubená kola ze dřeva je tu:
http://woodgears.ca/gear_cutting/template.html
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Neboj , jsem také zámečník . Ale já píši o horní fréze , tím je myšleno horní fréza . Pod tímto názvem neznám jiné chápání než truhlářská fréza , která je vidět i na tom videu a točky těchto zařízení jsou ke 30-ti tisícům . A všimni si i tam ukázaných tvarů frézek . Jedna mi tam zrovna tvar Zubu velmi připomínala . Horní frézu , kterou též vlastním se dá montovat i dolů . :lol: Kovoobráběcí stroje nevlastním .
Přílohy
vertikální frézka.jpg
(17.42 KiB) Staženo 114 x
horizontalni-frezka-fgh-32-1.jpg
(90.37 KiB) Staženo 57 x
sul0-b.jpg
(72.38 KiB) Staženo 65 x
fréza horní.jpg
(17 KiB) Staženo 61 x
Jodr

#18 Příspěvek od Jodr »

trubka píše:Jak udělat ozubená kola ze dřeva je tu:
http://woodgears.ca/gear_cutting/template.html

Ale jistě, to už jsem také předtím viděl. Osobně bych měl trpělivost udělat tak max. 3 zuby. Budou dlouhé zimní večery v TV pořady stále nic moc, tak se do toho šikovný zeťák autora vlákna může pustit.
rezis

#19 Příspěvek od rezis »

Z překližky to bude spíše nějakou cnc frézkou. Hodně modelářů se o to zajímá a vyrábí si tak třeba žebra křídel na letadla.
Internet - metla lidstva
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Habesan »

Nebo CNC laserem.
Postavit, koupit, dodělat, se dá leccos, jen začít.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Taky přemejšlím o CNC fréze na modelářský účely. Jenže čím dýl, tím mě s toho vycházi něco jinýho než jsem si původně myslel že to bude.
Měla to být 2D portálovka z duralu, krokový motory, trapézový šrouby, podepřený tyče a vřeteno z nějaký fortuny a MACH3. No a po pokecu s pár lidma, co už prošli tímhle vývojovým procesem jsem někde jinde, stojí to 7x víc, váží 10 x víc a bude to umět skoro všecko 4D na kov.
Takže zatím jsem u podstavce z 20mm ocel plechu, portál z 15mm plechu, všude lineární vedení, serva, profi vřeteno , vakuovej stůl a softu pod Linuxem.
Jenže nevím, kam to pak postavím, podlaha v dílně v patře to neunese, a ani bych to tam nedopravil. Jedině studenej odchov v garáži a auto na mrazu....
Jirka
rezis

#22 Příspěvek od rezis »

Celeron: no jak tě poslouchám mám pro tebe skvělé řešení. V kovošrotu tu měli nedávno nějakou CNC frézku. Přivezli to na podválu a ten jejich nakladač nebyl schopný to zvednout. Jako asi už to bude dost vychozené, ale na domácí žvýkání :D

MACH3 je asi nejdostupnější program, k tomu oddělovací desku a drivery z eBay. No nejdráž vycházejí právě ty šrouby a vedení.
Internet - metla lidstva
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

To rezis: Nojo, ale kam to dám aby to neprohučelo az do sklepa? :)
A navíc, dát dohromady nějakou vyrajtovanou hajtru, to může stát víc než to co chci časem dělat. Takový přebroušení vedení, to stojí ranec a udělaj to jen málo kde. Navíc potřebuju plochu 700x450 mm minimálně a na to jedině portál.
Pár lidí, kteří Macha měli a myslí to vážně, šli na nějakej Machoj podobnej pod Linux. Pro 2 osy to je zadara, a za každou další se něco málo připlácí. Mám ho na cestě.
Nejdražší na tom je pořádný vřeteno a serva a řízení k nim. Krokáče nechci.
Jirka
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Jestli ještě mohu k původnímu tématu, tak kola jsou vytočená na soustruhu z překližky a zuby má vyfrézované normální frézkou na děličce (to umí každej blbej frézař). Vodící šroub je jen na vedení, zátěž je na horních a dolních saních, a přesnost je daná tím, že je to trapézák a to odhadem na průměru asi 40 mm se stoupáním 6 mm. Vše se dá vyrobit na profesionální úrovni v domácí dílně, kde je soustruh a frézka. Výsledek na obrábění toho dřeva je dost dobrý nápad a uživil by se i u nás.
Trapézák si dovolím vyrobit na soustruhu a to klidně i dvojchodý, 2 matky z bronzi také. Vše ostatní je věcí nápadu jak to poskládat.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

p32 píše: zuby má vyfrézované normální frézkou na děličce (to umí každej blbej frézař).

Já znám jednoho "blbýho frézaře" :) kterej umí na fréze v děličce udělat modulovou frézou šikmý ozubení a taky Citroeňácký šípový zuby. Teorie tvrdí, že šikmý jdou jen na odvalovačce a šípáky jen na speciální mašině a nebo na odvalovačce jen skládaný z půlek. No byl jsem v šoku když jsem to viděl, opravdu to jde. Celá ta sranda je založená na pohánění děličky kardanem přes převodovku z podélnýho posuvu stolu. Řekl bych, že to moc frézařů neumí a nebo ani neví, že to jde.
Jirka
p32

#26 Příspěvek od p32 »

Když jsem dělal v nástrojárně, tak to uměl každej. A soustružníci uměli zase věci, o kterých se zámečníkům jen zdá. :lol:
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Nojo, tak jak zamečník je různo od frézař, tak je frézař různo od nástrojař, neb nástrojař je většinou človek, kterej u práce aspoň občas myslí. :)
Ale jsou tyhle šikmý zuby dělaný modulovkou na poháněný děličce vůbec přesný jako na odvalce? Nebude to stejná prasárna jako úhlový zuby dělaný na děličce modulovou frézou pro 90 st, převod? Tam byl preci správnej profil zubu na "kružnici" jen v jednom místě. Pokud byly obě kola skoro stejný, tak to moc nevadilo ale pokud byl převod 1:2 a víc tak zabíral jen malej kousek zubu a při zatížení se to dost rychle vomlelo.
Jirka
zdenek555

#28 Příspěvek od zdenek555 »

Přátelé,díky za rady, našel jsem na stránkách ShopNotes n.115 vcelku dobrý návod,jak tento stroj sestavit. Je pravda,že je vyroben ze silné překližky,kromě horní frézky. Jen Vás všechny moc prosím, pokuste se mi tyto stránky přeložit do češtiny a převést uvedené palce na milimetry - jsem z toho....pokud to zašlete na můj mail - budu moc a moc vděčný. Návod jsem pochopil, princip fungování stroje také, ale překlad.... ještě jednou děkuji. Zdeněk Holan
frantajetel11

#29 Příspěvek od frantajetel11 »

Trochu oživím tohle téma.
Jelikož se mi tenhle stroj dost líbí, tak plánuju jeho stavbu. Akorát teda ozubený kola v železe.
To zdenek555: jak dopad zeťák se stavbou?
milous2

#30 Příspěvek od milous2 »

Jo kolo je famózní věc :lol:
https://www.youtube.com/embed/WYcqJ5HdxA4
Dneska mi přišlo mailem, tak sem si vzpomenul a přidávám k pobavení.
Předmět: Fwd: Fwd: Ozubená kola nemusí byt kulatá.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“