Meteostanice, jakou vybrat?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

#16 Příspěvek od TAKJAN »

Hnujdaj mám asi 6-8 let. Bez problémů, signál proletí betonový strop a zeď, bez výpadků. V poslední době zhoršení DCF, ale to všechny přijímače doma.
hafca

#17 Příspěvek od hafca »

Mám cca 5 let GARNI 657 a měří přesně. Je pěkně podsvícená, takže je dobře vidět přes den i v noci. A protože mi stačí venkovní teplota bez vlhkosti, bezdrátové čidlo mám drátové. :lol: Krabka je doma a za okno je vystrčené jen čidlo na kablíku.
Jen to není v dotazované cenové relaci. Na druhou stranu možná platí, že za málo peněz, málo muziky.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
helios

#18 Příspěvek od helios »

Honza_dy píše:Mám tuhle už asi 6let a funguje dobře. Zkus kouknout, jestli ji v nějaké prodejně ještě nemají.

Túto Lidlovku mám doma tiež, už dva roky. Zhruba každé 4 mesiace musím resetovať vnútornú jednotku, lebo prestane načítavať vonkajšie čidlá. Pred troma dňami, pri silnom vetre prestala vonkajšia jednotka (tá s vrtulkou) vysielať dáta. (Asi sa zľakla tak silného vetra). Pomohla až výmena batérií (ktoré boli menené v lete a meraním sú dobré). Bolo by to v pohode, keby nebola táto jednotka umiestnená na niekoľkometrovej rúre, ktorú treba kvôli údržbe demontovať. Aj dažďovú jednotku som už musel dvakrát resetovať, tiež z rovnakého dôvodu, že prestala vysielať dáta.
Takže si nemyslím, že táto meteostanica patrí k tým najspoľahlivejším...
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
doskok55

#19 Příspěvek od doskok55 »

Nevím jestli je teď vhodná doba, jak se tak dívám obchodníci toto zboží před vánocemi už podražili a dost výrazně.

A řeknu ti na to svůj názor. Domácí (levná) meteostanice je vlastně nesmysl. Jen způsob jak vytahovat z lidí peníze. Vlhkoměr neukazuje ani přibližně správně na žádné z nich a když už náhodou trochu jo tak s hodně velkým zpožděním (v řádu hodin).
A předpověď počasí? No přece nikdo nemůže čekat od přístroje za pár stovek něco, co nedokáže spolehlivě na 100% říct ani mat.model ALADIN v supervýkonném počítači s týmem profi meteorologů za jeho klávesnicí.
Předpověď typu panáček/panenka jen na základě tlaku nebo vlhkosti má nějaký smysl snad jen před bouřkou, vidíš změnu o něco dříve než to sám poznáš na obloze a povětří. A ty dražší co předpověď příjmají dálkově nemůžou přece zobrazit lokální předpověď (snad s vyjímkou těch nejdražších připojených k internetu). Pohled na oblohu ti tedy vždy řekne víc než tyto zázraky. Navíc dnes je už tolik možností jak se dostat k přesné a čerstvé předpovědi od profíků včerně synoptické mapy snímků z družic radarů atd. a udělat si z toho vlastní lokální předpověď. Není snad místo kde by nebyl alespoń přístup k rádiu,TV s teletextem, signál mobilu atd., tak k čemu předpověď z nějaké krabičky.

Smysl má tedy alespoň podle mě si pořídit jen teploměr s bezdrátovým přenosem pro venkovní teplotu, to je užitečná věc. Případně v kombinaci s hodinami. Ani na tom DCF77 bych až tolik netrval, stejně to často u těch levných nefunguje (alespoň ne na místě kde by to mělo být).

Já osobně mám Hyundai WS 1728 tyto:
http://www.zbozi.cz/vyrobek/hyundai-ws-1728-s-projekci/
http://meteorologicke-stanice.heureka.c ... kace/#text

Zkušenosti:
Bezdrátové čidlo mám v kuchyni na okně (severní strana bytu) a od něho vedené čidlo ven tak jak "hafca" popisuje kablíkem s Jackem (příslušenství). Čidlo na kablíku je vodotěsné a mám ho jen volně zavěšené bez připevnění k fasádě. Bezdrátová jednotka by také měla být vodotěsná s možností umístění venku (deklík na baterie je na čtyři šroubky a je tam po celém obvodu těsnění, ale moc bych tomu nevěřil).
Bezdrátová přenosová jednotka má taky uvnitř čidlo (to snímá po vytažení konektoru).

Základní přístroj ukazuje čas a vnitřní teplotu a současně teplotu z bezdrátového čidla (konektorem venkovní bez vnitřní). Podsvícení samozřejmě žádné nemá (provoz na 2 tužky AA) takže nevěř všemu co píšou lidi na heuréce, např.,že má špatné podsvícení. Zato má projekci a ta funguje dobře má i zaostřování a přepínač k obrácení zobrazovaného vzhůru nohama (např. zeď/strop). Tlačítko nahoře (to dlouhé přes celou šířku) funguje následovně: 1klik čas,2.klik externí teplota 3.klik interní teplota a tak pořád dokola. Zhasne tak po 1-2s svícení pokud se znovu nezmáčkne. Je tam snad i jakási primitivní předpověď (občas se objeví na displeji sluníčko), ale ptal jsem se i majitelů těchto teploměrů na jiných fórech a nikdo neví na základě čeho a jak to funguje. V manuálu taky žádná zmínka. Tuším že to má i nějaký budík, ale nevím přesně, nepoužívám.

Funkčnost a zkušenosti:
Obojí napájeno 2xAA tužky, výdrž dobrá určitě víc jak rok jsem baterky neměnil. Spárování dobré, nikdy žádný problém (uvnitř přepínač pro volbu 3 nebo 4 frekvencí pokud by byly s některou problémy). DCF77 to samo nelapne nikdy, ručně jen na asi dvou místech v bytě (panelák v brně) a to většinou až na několikátý pokus a jen když jsou tam nové baterky. Naštěstí to čas drží velice dobře a není nutné nastavovat, když nepotřebuji na vteřinu přesný. Prostě 2x za rok (při změně času) trošku nakrmím baterky (i když to nejsou nabíjecí) pak si najdu místo a po pár pokusech lapnu DCF, abych to nemusel nastavovat ručně a mám na půl roku pokoj. Taky mám ale dojem jak tu někdo psal, že se ten příjem DCF77 za poslední rok zhoršil. Dřív stačily 2-3 pokusy a teď s tím lítám po osvědčených místech a povede se třeba až na 10-15 pokus.

Extení čidlo měří opravdu přesně jak v porovnání s běžnými teploměry a souhlasí i s meteo-zprávami což mě v tom utvrzuje, z letiště Tuřany (od nás z Vinohrad jen pár km a skoro ve stejné nadmořské výšce). a taky z hvězdárny na Kraví hoře rozdíly bývají max. v desetinách. (pro nemístní je to tak cca 10km vzduchem a taky skoro stejně vysoko. Zato obě interní čidla ukazují asi o dva °C do+ a s hodně velkým zpožděním při změně teploty. To je třeba si doladit pomocí přidaných odporů a přemístění čidla uvnitř na správné místo atp. Pak to ukazuje jakž takž dobře a ty odpory tomu nijak nevadí vzhledem k tomu, že vnitřní teplotu je třeba měřit v poměrně malém rozsahu. Prostě co to ukazuje při -1° a +35°C mě už nemusí zajímat. Důležitý je pro mě to externí a to překvapivě ukazuje dobře (ale nevím jestli jsem nekápnul na dobrej kus třeba jen náhodou).

Na závěr ještě poznámka, že pohled do útrob tohoto přístroje je jen pro silné žaludky. Něco tak otřesnýho jsem snad ještě neviděl. Když přirovnám osazení k vrabčímu hnízdu tak to tomu hodně lichotím a montážní prvek je povětšinou pro vše tavná pistole. Až mě překvapuje, že to vůbec funguje a k údivu relativně docela dobře. No ale nekup to za pětikilo!
robo

#20 Příspěvek od robo »

Tu prenosnou cast mame stejnou. Drive jsem v tom mel pichnuty ext. cidlo. A malou trubickou kterou jsem darval do zdi slo cidlo ven. Po zatepleni fasady uz ext. cidlo nepouzivam a mam rovnou celou jednotku venku. Ukazuje teplotu 2,7 °C, po napichnuti externiho senzoru ukazuje pro zmenu 4.0 °C, Pravda bude asi nekde uprostred :D Na rozsudek jsem dal ven programovatelny termostat PT30. Jedze tomu nez spadne teplota z pokojove na venkovni, tak bude po vanocich. Jsem nevedel ze to muze tak dlouho trvat. Mozna ze rychlejsi reakce je jen nekde okolo 20 stupnu. Predpoved pocasi: ma ukazovat jesli bude slunecno, pod mrakem a nebo prset. Staci mi informace ze bude pekne ci bude prset. Nemam zajem o predpoved na tyden. Na to mam po ruce android. Mrknu na ebay. Ale nebezpeci ze bude meteo. stanice mit velkou teplotni odchylku je dost realna, a co pak s tim.
helios

#21 Příspěvek od helios »

Doma mám ešte okrem tej Lidlovky aj lepšiu stanicu značky IROX, ktorá prijíma meteodáta cez DCF77, tá je bezproblémová. (asi aj preto, že ju vyrábajú vo švajci). Stačí si nastaviť správny región a cez meteodáta načíta predpoveď na tri dni dopredu. Vonkajšia jednotka tiež funguje bezchybne. Mám staršiu verziu tejto: IROX
Honza_dy

#22 Příspěvek od Honza_dy »

helios: Já měl teď taky malý problém s venkovní jednotkou. I po výměně baterií nechtěla vysílat a ledka si blikala jako divá, někdy jen trvale svítila. Po rozdělání jsem nic nenašel, ale po těch letech venku, už je uvnitř všechno takové "zašlé". Chování jednotky mi dost připomínalo stav, který jsem viděl i u jiných bateriově napájených zařízení s uP, které se po zapnutí nechtěly inicializovat z důvodu starých baterií s vysokým vntřním odporem. Zkusil jsem na napájecí plošky na desce přiletovat elyt a stanička se rozběhla.
Patrně je v bateriovém držáku někde přechoďák, který dělá problémy při vysílání nebo akcích se zvýšeným odběrem. Kontakty samozřejmě při každé výměně baterií čistím a ošetřuji kontaktolem, ale oxidace je sviňa.

Každopádně po úpravě už to jede dva měsíce bez problémů. Jinak baterky mi vždycky vydržely tak rok až rok a půl. O dešťový senzor jsem se už dva roky nestaral a pořád ukazuje.
helios

#23 Příspěvek od helios »

Dobrý nápad s tým elytom v napájaní, dík.
Zo mňa si na jar ten dažďový senzor urobil srandu tým, že mi po jednej silnejšej búrke nameral 470mm zrážok. Tak som ho rozobral a vyčistil, tiež vymenil baterky. Závadu pripisujem možnému prechoďáku buď v jazýčkovom relé, alebo na kontaktoch batérie. Teraz meria zasa korektne.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“