Meteostanice, jakou vybrat?
Moderátor: Moderátoři
Meteostanice, jakou vybrat?
- hadr je suchý = je hezky.
- hadr je mokrý = prší.
- hadr se kýve = vítr.
- hadr trčí jak střechýl = mrzne.
- hadr není vidět = mlha.
- hadr leží na zemi = zemětřesení.
- stojan s hadrem je fuč = někdo ho ukrad...
A kutilmile - nelituju tě
Má vše, co potřebuješ: DCF77 hodiny s budíkem a kalendářem, vnitřní teploměr, vnější teploměr (umí až tři, čidla se dají dokoupit), rel.vlhkost, tlak vzduchu s historií...
Jen vnější čidla není radno zavěšovat na kovové konstrukce nebo v jejich těsné blízkosti, výrazně to zkracuje dosah. V rohu hliníkového rámu výkladní skříně to začalo komunikovat na vzdálenost 20 m až, když jsem čidlo přilepil 8 cm od rámu na sklo. Mimochodem - na zrcadle to taky daleko nedosvítí.
- Přílohy
-
MMB016.jpg- to je ona
- (161.31 KiB) Staženo 135 x
To Hill: Co teplota? Zobrazuje se stejna teplota na obou cidlech, za predpokladu ze je venkovni cidlo hned vedle vnitrni zakladny. Zkousel jsi porovnavat teplotu, vlhkost s jinym meridlem? Kvuli (ne)presnosti.
To samé s tlakem, některé modely mají možnost nastavení nadmořské výšky v místě použití, aby zobrazovaná hodnota odpovídala tlaku přepočtenému na hladinu moře, ale např. u mé stanice, abych měl odpovídající údaj, musím nastavit výšku cca 510m (bydlím ale ve 405m), ale i tak zobrazovaná hodnota tlaku občas "ujíždí" oproti skutečnosti. Dost jsem se tím zabýval - porovnával jsem s údaji z: turistické GPS s barometrickým výškoměrem, barometrickým výškoměrem z letadla a ze zpráv o počasí. Podle mě ty tlaková čidla v těchto "levných" stanicích nejsou nijak extra přesná (myslím že za cenu těch stanic se prodávali samotné kvalitnější tlakové snímače)
Sluzila asi 2 roky. Pokial fungovala rychlo vybijala 3 ks vnutorne baterie 1,5V AAA, pritom bola napajana zo sietoveho adaptera.
Vzdy v noci sa restartovala, pricom nic take tam nebolo nastavene. Vonkacie teplomery s cidlami vobec neboli odolne, postupne odchadzali displeje.
Nedoporucujem teda.
Pozri toto: http://webshop.nedis.sk/sk-sk/vyhladava ... teostanica
Kvoli setreniu energie vysielac vysiela len v urcitych intervaloch. Prijimac sa tiez zapina len na chvilu - o trochu vacsie casove "okno". Ak sa pocas trvania toho okna podari prijat signal, dalsie okno sa nacasuje tak, aby sa to zase stretlo. Ak su tam indikatory prijmu/vysielania, tak to dobre vidiet.
Ak sa intervaly prijimaca a vysielaca rozidu, prenos prestane fungovat - vysielac vysiela vtedy, ked je prijimac vypnuty a opacne. Najspolahlivejsia metoda, ako to znovu rozchodit, je vypnut obe casti (vybrat baterie), doniest k sebe a zapnut znovu podla navodu.
- tomasjedno
Hill píše:Na to nepotřebuješ ani 15 stovek, zastavil jsem se v nejbližší prodejně a koupil do pětikila meteostanici Solight.
Má vše, co potřebuješ: DCF77 hodiny s budíkem a kalendářem, vnitřní teploměr, vnější teploměr (umí až tři, čidla se dají dokoupit), rel.vlhkost, tlak vzduchu s historií...
robo píše:To Hill: Co teplota? Zobrazuje se stejna teplota na obou cidlech, za predpokladu ze je venkovni cidlo hned vedle vnitrni zakladny. Zkousel jsi porovnavat teplotu, vlhkost s jinym meridlem? Kvuli (ne)presnosti.
Diference teploty dvou externích čidel a základny položených na stole vedle sebe nepřekračuje 0,1°C.
Navíc několikrát denně je údaj na jednom z čidel kontrolovaný devíti zimomřivými babami podle rtuťového teploměru, na němž se ty desetiny spíše odhadují, ale celé stupně odpovídají s přesností lepší, než ±0,2°C.
Ty dva orientační lihové nepočítám, modrý dokáže naměřit i o 2,5°C víc, než červený, když je venku slunečno - a to nesvítí přímo na teploměry. Když je pod mrakem, ukazují víceméně stejně, ale jejich údaj se od rtuťového a elektronického rozchází podle toho, jestli v místnosti je jeden člověk nebo je tam kompletní sestava, jestli mají nebo nemají zapnuté počítače, vzduchování atd.
Relativní vlhkost v poměrně husté mlze venku ukazuje kolem 94-97%, test v těsné krabici s několikrát vyměněným vysušeným silikagelem jsem nedělal, konečně mimo teplotu nejsou pro mě ostatní údaje životně důležité. Vlastně ani absence podsvícení.
Základna je totiž poblíž kotelny, aby správcová věděla, jak zatopeno je v kanceláři, ale nemusela kvůli tomu do chodby, kde by musela odkódovat alarm (kancelář jsme kvůli bezpečnosti během stavby přechodně zařídili v budově, která se téměř 10 let využívala jen na skladování, a jen přes zimu se mírně temperovala proti promrznutí; teď se naplno vytápí jen 18% objemu, dalších 20% objemu se vytápí každým třetím radiátorem, topení do zbytku budovy se pouští jen během nočního poklesu při venkovních teplotách pod nulou, jinak je zavřené).
Jo, alarm: teploměr ztrácel během dne signál ze vzdálených čidel, než jsem zjistil, že základnu zahluší klíčenka dálkového otevírání brány závodu. A dlouho trvalo, než základna znovu čidla načetla.
A vše jen proto, jak už jsem psal, že jedno čidlo bylo příliš blízko hliníkového rámu a druhé nalepené na zrcadle, signál slabý a selektivita základny nejspíš případnou existenci jiných signálů (nepříliš kmitočtově vzdálených) nezohledňuje.
Po přemístění venkovních čidel dál od rozměrnějších kovových ploch se signál zlepšil natolik, že to šlape naprosto spolehlivě ještě o nějakých 10 metrů dál.