Kto bol na vojne spojárom, mám otázku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

#16 Příspěvek od TAKJAN »

Když už jsme u té vojny. Nejlepší volací znaky. Vzpomenu si NEMOVITOST/NETYKAVKA a MONOMAN/BEPURIN..
ZVUK2000

#17 Příspěvek od ZVUK2000 »

EKKAR píše:Spojovací technika u ČSLA obecně spadala do kategorie "T" neboli "TAJNÉ" - záklaďák se ke skutečnýmu spojení nedostal dřív, než po přísaze a aspoň základní prověrce kontrarozvědkou. Vyšší stupně velení, kódy a přístup ke kódovacím zařízením pak pokud nebyly "T", tak byly "PT" neboli "PŘÍSNĚ TAJNÉ".

Tak já jsem se tomu asi těsně vyhnul. Nic o utajení jsem už nepodepisoval. Po vyučení v roce 1991 jsem jako civilista tyto a podobné mašinky opravoval. Co mne ale překvapilo, byly vyrobené v polovině 70tých let a plně osazené SMD integráči. Po rozpadu federace se oprava "T" a "PT" přesunula na Slovensko. A já přešel na staré elektronkové stanice pro českou armádu. Ale na podrobnosti se mne moc neptejte v 18ti mne více zajímalo "pivo ženský a rock" :D
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Stribrnak píše:Já byl RDM-12 (2x V3S) a tam bylo SNT 1-2...

V RDM-12 byla souprava SNT-12, muselo se přenášet pásmo široké nejméně 52 kHz (nebo snad dokonce 64 kHz, ale to nevím, jestli to nebyla jen rezerva šířky pásma vysílače a přijímače).
SNT 1-2 byly soubory nosné telefonie pro kabelový přenos, co skříň, to kanál, potřebovaly pásmo tuším jen do 18 kHz a byly v NOTech, což byla jedna PV3S s vlekem.
A v době, kdy jsem narukoval, snad už jen armáda dělala, jak že jsou tajné, a nevzpomínám si, že bych něco podepisoval ani že bych nesměl ani k soudruhům do NDR.
Soubory SNT 1-20 (zjevně vyřazené armádou podle natištěných zkřížených mečů) jsem viděl už mezi vojnou a cvičením, tedy někdy mezi podzimem 1974 a létem 1978, na civilní telefonní ústředně, tehdy s asi 40 účastníky, v níž se ještě sloužilo u pultu (ta teta, co tak otravovala tím svým "mluvítééé?!" a musela kolegyni na automatické ústředně požádat o volbu čísla), protože automatizace telefonního provozu probíhala daleko pomaleji, než počty přípojek. Někde dokonce tak pozdě, že na ni ještě neměli přepojené ani všechny linky a už se zase nahrazovala novou ústřednou...
Jen na okraj - táž ústředna po výměně za automatickou měla v roce 1990 kolem 450 účastníků, to už tam esentéčka nebyla, dnes už má těch přípojek asi jen stovku, a z toho polovičku jen proto, že po ní nějak chodí internet, zbytek z nostalgie...
konosuke

#19 Příspěvek od konosuke »

Tak na vojně jsem se dostal nejvýše k polnímu telefonu TP25, výjimečně k radiostanici R105 Astra (my ji říkali walkman polní vz.60) pro úplnost uvedu R109d dokázala naladit civilní CB pásmo a sem tam k RF10, ta byla šikovná a pamatuji výhružný nápis na skříňce POZOR NEPŘÍTEL NASLOUCHÁ ! Ten nepřítel by musel mít super uši netopejra a vybavení Jamese Bonda jakože na anténu prutovku jsme se v terénu s obtížemi dovolali na 2 km,
doufám že tento údaj již není tajný (OUS). No a pro komunikaci s kamarády u jiných útvarů posloužil dálnopis, bedna velká jak lednička. Vzpomínky krásné to jsou.
Naposledy upravil(a) konosuke dne 11 kvě 2014, 11:39, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
ZVUK2000

#20 Příspěvek od ZVUK2000 »

Konosuke jsi z Těšína, neříkej že neznáš nikoho z OZetu resp.VOP 065 :?: Těch vojenských stanic se tam opravilo tisíce.
konosuke

#21 Příspěvek od konosuke »

ZVUK2000 píše:Konosuke jsi z Těšína, neříkej že neznáš nikoho z OZetu resp.VOP 065 :?:

Kdo řika že neznám ? Dyť sem tam robil 1988-96 než mě po privatizaci soudruzi (nyní páni továrníci) kopli do zadku...
Naposledy upravil(a) konosuke dne 11 kvě 2014, 11:48, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
ZVUK2000

#22 Příspěvek od ZVUK2000 »

Tak jak to že znáš ty stanice jen z vojny? Jinak do 96týho jsem tam dělal taky :D
tiktak1953

#23 Příspěvek od tiktak1953 »

Ak mozem,ja som služil na Stalej Radiovej Stanici v Strasiciach 72-74.Mal som najprv Třinca a neskor myslim najmodernejsie spojovacie OT64 ak sa nemylim.Je niekto co sluzil na SRS v okoli strasic ?Este do teraz si pamatam jeden volaci znak ETZ DE FPZ ktory pekne znel.Nie je tu niekto co bol vtedy niekde na okoli Strašíc a sme si volali v tom obdobi casto.Navzajom sme si volali aj ked isiel Signal ci ho mame.
Pripadne niekto co bol v 72-om na sutazi v ramci ČSA v Beroune ,kde som vyhral 1.miesto.
Opravujem, bolo to 11.1.1974 v Beroune.
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 21 kvě 2014, 23:07, celkem upraveno 2 x.
fredis

#24 Příspěvek od fredis »

Podíval jsi se v těch Strašicích i dolů? Víš vůbec co tam je? Nebo jsi taky " Němý"? :wink:
jogo4

#25 Příspěvek od jogo4 »

Neviem či poznáš tieto stránky , možno si na tej svojej niekoho nájdeš :wink:
Ale až hľadáš niekoho iba podľa hlasu, z tých fotiek to bude asi fuška..
tiktak1953

#26 Příspěvek od tiktak1953 »

Jogo vdaka!!Moj rocnik 72-74 tam nie je.Ja mam vela fotiek ale nie je cas to tam dat.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“