Invertor STEL START 3,5

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

voitano píše:Jsi si jistý, že je to plný most a né obvyklé zapojení propustného zdroje se dvěma spínači: Nejsou náhodou ty IGBT 2x paralelně a k nim jedna dioda v TO220?

Ne, jsou opravdu nad sebou. Už jsem připojil invertor bez žárovky pouze přes oddělovací trafo, jel na stole naprázdno přes půl hodiny OK. Teď mám pauzu. Originál měl nohy od IGBT a ochranných diod zablemtaný silikonem asi kvůli kondenzaci nebo vodivýmu prachu, ty invertory přece jen jedou v dost vodivým zámečnickým prostředí. A zespoda je zalakovanej. 4 cm od IGBT je 120mm ventilátor, tak asi spíš ten prach. A taky jsou tam zalepený směrovky na proudění vzduchu a různý rozpěry aby to bylo otřesuvzdorný. Takže invertor mám celý smontovaný a čekám na odsmradění silikonu a vytvrzení laku. Silikon mě už jednou pěkně vyučil, málokdo totiž ví, že dokud nevyreaguje ta acidová báze, je celkem dost vodivej, řádově stovky ohmů.
Zítra zkusím škrtnout.
to Atlan: Dík za nápad s žárovkama. Ale ten invertor není čína, ale pravej Ital (na desce jsou fixem italský slova). Je mu cca 10 let a tehdá asi nebyla ještě móda všecko lepit v číně. Jasně, těch 14uS se vyfiltruje na tlumivce ale ta začne fungovat až při zatížení na výstupních svorkách. To DC napětí je naprázdno a za tlumivkou jsou jen dva odrušováky 1n/1000V z + a - svorky proti PE síťový šňůry.
Jirka
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Vaříme :!: :!: :)
Ale byl to porod. Připojení přímo na síť invertor zvládnul, v bedně jsem ho nechal běžet naprázdno asi hodinu. Pak jsem na výstup připojil dvě paralelně spojený topný tyče 2KW, což je kolem 10 ohmů. Odběr byl na jednu i dvě úplně stejnej 3,2A, napětí digitálem 45V. Na poťák nastavení svářecího proudu to nereagovalo. Ale větrák, co je napájenej z trafa invertoru stále jel.
Po dlouhým bádání jsem našel, že je vadnej potenciometr proudu a že je elektricky jakoby v poloze 0 A. Po výměně už reagoval proud na počet topných tyčí, nic se nehřálo ani při zatížení skoro 500W. Poťák ale reagoval skokově až asi od poloviny dráhy.
Tak jsem to risknul a "škrtnul" s proudem nastaveným na půlku a 3 mm elektrodou. Normálně naskočil oblouk a tak jsem vypálil elektrodu, co byla v kleštích když jsem to dostal k opravě. Doma jsem našel jen ER117, což jsou střídavý rutilky a na originál krabici je kupodivu napsaný, že můžou i DC ale - pól na elektrodě, což mě docela překvapilo. Vyvařil jsem asi 2m housenky, elektrody od 2 do 3,5mm a invertor vydržel a ani nenaběhlo přetížení.
Závěr, proč já blb si nepřidal trojku a místo trafa z Lidlu nekoupil něco podobnýho, sváření s invertorem je o několik tříd lepší, snažší a hlavně žádný poprskaniny kolem :!: :cry:
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“