Naladění MF zesilovače u Grundig Satellit Profesional 3400

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Především musíš mít jistotu, že střed propouštěného pásma MFZ je na 10,7 MHz a hlavně, že poměrový detektor má skutečně nulu na témže kmitočtu.
Teprve pak se ukáže, jestli musíš dolaďovat hodiny čítače.

Stupnice funguje tak, že čítač počítá kmity oscilátoru, ale z každé tisícovky jich 107 vynechá (ať už je to konstrukčně vyřešené jakkoli), takže do registru pro zobrazení se dostane údaj o kmitočtu oscilátoru zmenšený o mezifrekvenční kmitočet.
Nemá-li MFZ a detektor střední kmitočet právě 10,7 MHz, nesouhlasí údaj na stupnici s přijímaným kmitočtem. Když to doženeš trimrem hodin čítače, bude celý čítač měřit blbě a správně ti bude ukazovat jen frekvenci, při které jsi údaj zkalibroval. Na obě strany od této frekvence se bude chyba měření zvětšovat.
salora

#17 Příspěvek od salora »

Děkuji Hille za odborný výklad kterého si velice vážím,takže zkráceně řečeno s tím sám v daných podmínkách nic nenadělám jelikož nemám na to měřící techniku a budu se s tím muset nejspíše smířit.Nicméně další důvod k tomu pokusit se někoho zdatného s potřebným vybavením ve svém okolí najít což se mi bohužel zatím nedaří. :cry:
salora

#18 Příspěvek od salora »

OK navážu tedy zde opět na mé staré vlákno ,nevím abych pravdu řekl zda to svévolné ujíždění AFC je způsobeno homogenitou signálu samotného který je tu v pokoji asi dost kolísavý resp. si s tím byt tento kdysi velice uznávaný přehledový přijímač asi neumí poradit .
Je totiž divné že ty novější FM přenosné přijímače které jsem tu zkoušel na stejném místě jedou v pohodě .
V tom případě mi připadá a napadá že je to ten případ co popisuje /to:Hill/
Zaslal: 2014-07-30, 19:24:09
Proto bych to i tak rád nechal svěřit nějakému znalci někde v mém okolí vybavenému voblerem .osciloskopem apod. jinak servisní kompletní originální dokumentaci od Grundigu mám poněvadž si myslím že i s ohledem na dnes již retro přijímač si to patřičné nastavení zaslouží ,mezitím jsem po testování týdenním zjistil že naladěná stanice ujíždí zjevně na S metru a čítač se mění také .
ok1hga

#19 Příspěvek od ok1hga »

salora píše:Proto bych to i tak rád nechal svěřit nějakému znalci někde v mém okolí

zkoušel jsi se s někým ve městě domluvit ?
třeba tady nebo tady ?
a radioamatérů je ve tvém okolí taky několik . . . hledej.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Histes si njakou stavebnici pro Tipu Opava nechal testovat přímo na vysílači v Hošťálkovicích, třeba bys tam ještě taky narazil na nějakou ochotu.
salora

#21 Příspěvek od salora »

jj děkuji .ale zjistil jsem nakonec to že jsem přemístil přijímač z obyváku do ložnice asi cca 5 m vedle a ejha ,bylo po ujíždění zajímavý poznatek jinými slovy je to příjmovými podmínkami ,ale i tak se to u jiných novějších FM přijímačů takto i v tom obyváku nechová a neujíždí takže to má na svědomí tak či onak nejspíš samotný přijímač který si s tím asi nestejným signálem neporadí jinými slovy to AFC to neudrží a nezvládá.
salora

#22 Příspěvek od salora »

Zdravím opět všechny zaintresované ,nakonec jsem zjistil po opětovném rozdělání skříňky přijímače jelikož po připojení externí antény a přepnutí tl. vstupu antény vůbec nereagovalo a myslel že by to mohl být nějaký vadný kontakt nakonec jsem zjistil že je ok ale našel skutečnou závadu toho kolísavého signálu ale i tím nakonec správné reakce připojení ext. antény FM ,když jsem totiž pohýbal s tím nasunutým FM modulem na hlavní desce tak se to na příjmu měnilo jako houby po dešti .Po náhodilém pohnutí do správné polohy už pak přijímač hrál bez posunu stále hodl je to bohužel vše ještě v té době 70let zaloýené na mechanických částech přepínačů byt s pozlacenými kontaakty ale i u karuselu otočném přepínání pásem na SW pásmech je to velmi znatelné.
To nakonec jak se ukazuje vedlo a bylo hlavní příčinou toho svévolného kolísíní signálu .
Ok takže potud hlavní závada vyřešena ale ted bych /když už/to mám odkryté chtěl pořešit tu LED stupnici která asi samo o sobě není a nebude tou hlavní příčinou špatně ukazující frekvence ale asi se to bude muset někde poštelovat jinde ,kde nevím tohle je už nad mé síly a nechtěl bych to svévolným štelováním rozhasit .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“