Zapojení zdroje 13.8V s LM723
Moderátor: Moderátoři
V tom to myslím nebude.Spíše mě napadly ty odrušovací kondy,jestli nedělají nějakou paseku.Mam trafo 1x15V25A takže používám klasický můstek.V gretzu je odlálená vždy jeda dioda.U prvního do zkratu a u druhého rozpojená.Asi china šmejd ku...
Treba to skúsiť s menšou kapacitou, aby pri plnej záťaži ešte ostala minimálna rezerva napätia pre úbytok na regulačnom tranzistore.
Pri malom uhle otvorenia sú tepelné straty na diódach oveľa väčšie ako pri väčšom otvorení pri rovnakom strednom prúde.
Problém je v nabíjecím proudu té nelidsky velké kapacity, vybitá v oklamžiku zapnutí představuje zkrat.
Trafo, které při 15V ještě dodává 25A, zkratovým proudem odpálí klidně 60A můstek, prostě ti nezbude, než snížit tu kapacitu tak na třetinu, případně zajistit plynulejší softstart.
...a maličkost: sedmsetdvacettrojka je lineární stabilizátor, zrovna tak, jako monolity řady 78xx nebo 79xx. Všechny potřebují pro správnou funkci na vstupu napětí nejméně o 3V vyšší, než na výstupu.
Každopádně neumím s tím kleštákem měřit špičky.
Trafo je 500VA 20V odmotáno na 15VAC.Po usměrnění je tam 21VDC.
Co mě ale udivuje je že při té zátěži 20A je na můstku ubytek necelé 4V a to je protopených 80W!!-a diody jsou zality v podivném plastu který teplo moc dobře neodvádí.Ale napájené kontakty na můstku jsou horké,že jse ty keram. kody potí!!
Mám ještě jeden starší Německý můstek 25A tak ho testnu a dám vědět.
A kromě toho tvůj proud nemá sinusový průběh, na který jsou usměrňovací diody katalogově dimenzované. Amplituda je určitě vyšší, než při středním proudu řádného tvaru. A když je větší amplituda, tak je i větší úbytek a ztrátový výkon taky. A k tomu ošizený výrobek a výsledek znáš.
Už při pájení pálel celý což při těch odpálených ne.Diody asi na ten proud dimenzovány byly ale odvod tepla nikoli.
Ještě přidám foto jednoho kuchnutého můstku.Nedalo mi to.
- Přílohy
-
Bez názvu.JPG- (43.44 KiB) Staženo 99 x