Nesouhlasím. Naopak, argumentovat nemožností balancovat jednotlivé články - to je nesmyslné. Nesmyslné je také požadovat, aby obě baterie byly zcela shodné - to se může podařit snad jen na kratší dobu. Pokud napětí na baterii nesmí při nabíjení překročit určitou velikost (gelovky), je zmiňovaný balancer tím prvkem, který to zajistí.ok1hga píše:...Je to celé nesmysl . . .
dobíjení 24 v baterie
Moderátor: Moderátoři
- weed_smoker
- czatlantis
ok1hga píše:ale ukaž mi jediné komerční zařízení na 24V, nebo 48V, které by to mělo !
V komerčních zařízeních se totiž šetří každá koruna a tohle není věc, která by byla "životně důležitá". Navíc je ještě bonusem to, že baterky rychleji chcípnou a výrobce má z nových další zisk.
Bohužel baterky, pokud se o ně člověk zajímá nějak hlouběji, jsou věcí dost mezi nebem a zemí. Všude na internetu najdete obecný tipy jako "skladujte nabité", ale žádný další opravdu podrobný informace.
V datasheetech člověk zrovna u baterek nenajde skoro nic. Leda tak rozměry. Ohledně životnosti se tam zmiňují leda "typical 3-5 Years" a někteří hodí křivku kapacity na počtu cyklů a vliv teploty. Ale třeba vliv nabíjecího napětí na životnost PB článků ve standby jsem nikde neviděl.
Něco mi ale říká, že je to dost důležitá hodnota. Prakticky všechny články chcípnou na rozpadenou kladnou elektrodu. A rychlost její koroze, jak jsem se z různých zdrojů dočetl, dost závisí na nabíjecím napětí. Nemám žádný přímý laboratorní srovnání, ale subjektivně mám pocit, že baterky v jedné UPS co je nabíjí jen na 13,3-13,4V vydrží mnohem dýl než jinde, kde je klasická hodnota napětí 13,7-13,8V. Blbých pár desetinek voltu že? Ale podívej se, co blbý dsetinky voltu dělaj u liionek.
No a tím se dostáváme k balanceru - pokud z jakýhokoliv důvodu se ty baterky rozhodí, tak pokud by jedna měla 13,9V a druhá 13,4V, tak tenhle rozdíl způsobí rychlejší chcípání té první. Nedejbože když se to náhodou párkrát úplně vybije a znovu nabije. To už dostane vždycky jedna z nich větší a větší kapky, až chcípnou úplně. Kdyby tam byl ten balanccer, tak by se třba po měsíci úplně srovnaly a byly na tom prakticky stejně. Moc jsem tenhle rozdíl napětí nezkoumal u baterek co mám, ale jednou jsem právě narazil na dvojici s různým napětím. Obě baterky měly kapacitu v pohodě, jen prostě byly trošku jiný.
Celkem mě láká koupit 4 stejný baterky a každou hodit na jiný napětí(teď tak z hlavy 13,3V, 13,7V, 14,0V, 14,2V) a jednou za 3 měsíce změřit kapacitu...schválně jak by to vypadalo třeba za 2 roky...
Dve YUASy som dal do SmartUPS 1000 a po dvoch rokoch ich ukazala ako vadne. Mam ich teraz odlozene - vyzeraju OK, tak ich otestujem, mozno pomoze pomale vybitie a nabitie. Je pravda, ze v tychto vacsich sinusovych UPS sa baterie zohrievaju viac ako v tych malych. Najlepsie je prevadzkovat ich v klimatizovanej serverovni.
- czatlantis
rnbw píše:Je pravda, ze v tychto vacsich sinusovych UPS sa baterie zohrievaju viac ako v tych malych.
To vůbec nemusí být pravda a může to být právě naopak - online UPS mají vždycky ventilátor a tak ikdyž topí víc než nějakej malej šmejd, tak vnitřní teplota a taplota baterek může být mnohem menší. Mám tu dvě online UPS (emerson a nějaká stará victron myslím) a obě táhnou vstupní vzduch okolo baterek a ty mají skoro teplotu okolního vzduchu.
Naopak všechny ostatní UPSky od malých po rackový APC ventilátor buď nemají, nebo jede jen v provozu na baterky a vevnitř mají krásně teploučko a baterky dostávají kapky..
czatlantis píše:... jak jsem se z různých zdrojů dočetl, dost závisí na nabíjecím napětí. Nemám žádný přímý laboratorní srovnání, ale subjektivně mám pocit, že baterky v jedné UPS co je nabíjí jen na 13,3-13,4V vydrží mnohem dýl než jinde, kde je klasická hodnota napětí 13,7-13,8V. Blbých pár desetinek voltu že? Ale podívej se, co blbý dsetinky voltu dělaj u liionek...
A teď si představ, že jsem reklamoval zdroj jedno zařízení, který dobíjel 29,2 V. Servisní středisko výrobce ho vrátilo s tím, že nabíjecí napětí 29,2V je správné.
- czatlantis