Destila DP25 - diagnostika obvodu termočlánku..
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Každopádně jsem před chvíli měřil klešťákem průchod proudu obvodem termočlánku a naměřil jsem 0.25A napětí na termočlánku je 10.1mV
že by vnitřní odpor 0.0404 ohmů?
A k té destile, závři plyn, oddělej trubičku co vede k plamínku, sundej z ní trysku, podívej se jestli není dírka zarostlá "kamencem" a případně ji opatrně oškrábej z obou stran ocelovým kartáčem, pokud to nepomůže tak opravdu něčím tenkým projet (jehla nebo špendlík jsou moc tlusté tak ať nezvěčíš díru bývá tak 0,3 - 0,4), pak vem trubičku dobře jí profoukni, případně protáhni drátem. Sundej vzduchové sítko, opet očisti, očisti/profoukni zbytek hořáčku. Nakonec to zase smontuj, vem jar namýchej s pár kapkama vody aby vznikla hustá konzistence, která nestéka rychle z trubek, ale zase aby to dělalo bublinky, namaž všechny spoje co byly rozdělané, pus't plyn, zapal plamínek a kontroluj jestli to někde neuchází. Pokud je to naprvní pohled dobré, tak jestě to vem dukladněji a případné netěsnosti odstraň.
- Artaban001
Hodnoty nevim, ale pokud to jede měsíc v kuse, tak termočlánkem ani magnetem to nebude.
- Artaban001
10,1mV na termočlánku je poměrně málo, kolem 10mV by mělo být až na termopojistce (stačí měřit kontakty na havarijním termostatu proti spojovacímu kablíku termočlánek-termopojistka). Na havarijním termostatu bývá úbytek okolo 1-2mV, takže je to na hraně. Vypadne to proto, že po vypnutí kotle nastane v hořáku chvíli turbulence a než se plamínek ustálí, nezasahuje přesně termočlánek a díky tomu to vypadne.Artaban001 píše:Každopádně jsem před chvíli měřil klešťákem průchod proudu obvodem termočlánku a naměřil jsem 0.25A napětí na termočlánku je 10.1mV že by vnitřní odpor 0.0404 ohmů?
Záleží na typu. Čidla provozního termostatu a teploměru u Destily z 90. let nebyla v jímkách, ale jen přitažená k povrchu kotle a překrytá izolací. Havarijní termostat pak vypadal jako velká matice, byl přišroubován přímo ke tělesu kotle a byl nenastavitelný. U ještě starších typů se používaly termostaty s nastavitelnou teplotou.