elektroměrová deska

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jasmin

#16 Příspěvek od jasmin »

díky :-) to bych chápal s tím HDO ale myslel jsem to tak,že chtějí,aby procházeli vodiče (z HDO RSA svorkami.

viz.tento obrázek:

http://www.ejelektro.cz/upload/836-1801342583.jpg

on má třeba dva modré vodiče.

Ale když u mě postačuje jen vodič TUV,tak mi stačí jedna RSA svorka ne?
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

Stačí jedna ale u deskových elektroměrových rozvodnic jsem žádné svorky nikdy neviděl ani to aspoň u E-onu nikdo nepožadoval. Silové i ovládací vodiče jdou v těchto případech z bytové části přímo na svorky příslušných přístrojů. Stará zařízení se nechávají dožít a u nových se desky v podstatě nevyskytují.

Pokud by na té svorce RSA u Vás bazírovali tak by se měla do čtyřmodulové krabičky k jističům vejít. Ale v daném případě to považuju za zbytečnost.
jasmin

#18 Příspěvek od jasmin »

velice děkuji :) to jsem chtěl vědět.
Achab

#19 Příspěvek od Achab »

Přívody a vývody přes řadové svorky se týkají hlavně standardních rozvodnic. Na elektroměrové desce by ani na svorkovnici pro všechny přívodní / vývodní silové a ovládací vodiče nebylo místo. Neměřená část přívodu by musela být oddělena a uzpůsobena k zaplombování.

V případě nejasností je nejlíp zeptat se přímo místních obvodních montérů. Oficiální dotaz na firmu někdy nemusí být vhodný - mohli by dělat problém z prkotiny kterou by montér jako praktik vůbec neřešil.
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

Ještě připomínka - elektroměr musí být nafázovaný. První fáze přívodu elektroměru L1P má být předbíhající proti L2P. V přívodu z distribuční sítě to pořadí kolikrát neplatí i když jsou fáze barevně rozlišeny. Pokud je propojení rozvodnice správně podle pořadí barev ale sled fází nesedí je nejlíp vnitřní propojení ponechat a fáze přehodit přímo na přívodu do hlavního jističe bez ohledu na jeho barvy (černá/černá nebo černá/hnědá, pokud je šedá zůstává jako L3).
jasmin

#21 Příspěvek od jasmin »

Díky já to bohužel nenafázuji.Respektive nezměřím.ten barák je odstřihnut od elektříny už na sloupu.nyní je jen potřeba udělat ten ELM RZV podle norem (i eonu),revizní zpráva a oni si to musí připojit.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“