Jak se nosily Trabanty

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Mému prvnímu Trabantu, tady již zmíněnému Karlu II., neupadla vlaštovka, ale propadla se mi páka ruční brzdy podlahou. Stál před vraty sklepní garáže. Naštěstí zůstala kola zamčená v mírném rejdu, tak se zastavil o zeď, k vratům garáže nedojel. Protože nedávno předtím mi uhnil náboj zadního kola od ramene a, protože bylo náledí, doklouzal jsem s tím ke kámošovi, u kterého jsme to přivařili, usoudil jsem, že je čas koupit jiného. V té době byly zrovna levné, v NDR se jich zbavovali, tak jsem jen zajel na dopravku ohlásit změnu podstatné části vozidla, a to všeho mezi přední a zadní SPZkou. A toho prvního jsem, už bez čísel vezl do jeho původní garáže, že půjde na pár náhradních dílů a zbytek do šrotu. Dojel jsem, vystoupil a už nezavřel dveře, protože se mu pod nimi zlomil nosník, patrně na železničním přejezdu.
Dohromady jsem na dvou traboších najezdil 385 tisíc km od roku 1980 do roku 1999, celkem se 4 motory. Karel III. dosloužil jako přibližovadlo na trase Prachov - Jičín asi o dva roky později. To už jsem měl japonského Trabanta Suzuki Swift z roku 1991 (ten už se nejmenoval Karel, nevím, jak by se to řeklo japonsky a u dalších by to byl každý další asi Karol, jestli se mu tak říká maďarsky) a od té doby jinou značku nejezdím.

Jestli vás zaujalo, proč Karel, tak to má původ u jistého Říhy, nádražáka z butoveské vochtrovny a také trabanťáka, že "každé správné neutahatelné vozidlo se musí jmenovat Karel". Ten jeho neměl přívlastek.
Obrázek
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

MetalGod píše:Měl jsem ho rád, i když mi za jízdy občas upadlo kolo

Ak ti to chyba, tak si kup Teslu :D
kewin
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kewin »

jo trabantem sem se jako maly škvrně vozil byval piskové barvy ale po tom co ho tatik zpravil ze 2 sestavil jednoho tak ho nasledujici tyden kdesi rozbil a to odkoupil jeden znamý udajně ho dal dohromady a pak ho rozbil pobliž šumné pak sme mněli vladni vozidlo VAZ 2107 nej kočar so sem mněli po autohavariji okolo roku 1999/2000 bylo vzate na totalku ale koroze žadna dnes rovnaci stolice a jezdil by dal ale posloužil jako darce do hnědé lady 2105
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:
MetalGod píše:Měl jsem ho rád, i když mi za jízdy občas upadlo kolo

Ak ti to chyba, tak si kup Teslu :D

Myslíš americkou Teslu? Těm upadávaj kola? 8O
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

K tomu Karlovi. My tak říkáme autu, které vypadá zvenku strašně a pak to napráší většině aut. Podle knížky od Erich Maria Remarque "Tři kamarádi", kterou asi četl skoro každý. Protože s mým už dožiju, jsem na dobré cestě:-)))
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Tý, jo! 8O Takhle rezatou nápravu neměla ani naše Š1000MB z roku 1967 co jsem rozebral po 19 letech provozu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kewin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od kewin »

běžná praxe ja letos na sve feliciji kombi mněnil napravnici po 150 ti tis moc ji už nechybělo a rameno by my ulitlo při tom sem došel ještě k tomu že mam dirku v podlaze tak jsem to nechal hefntnout dutiny udělal trafo olejem a zaroven sem střiknul spodek a udělal repas předni napravy nove čepy tlumiče manžety ložiska..... :twisted: sice z puvodni opravy material 2500 vzniklo necelych 17 tis ale no což toto už ma přežije.... 8-)
konosuke

#24 Příspěvek od konosuke »

jo a pak tu byl polský Fiat 126P nákupní kufr na 4 kolech lidově zvaný maluch (česky mrňous) co zvedli a přemístili čtyři statní chlapi, automobil který měl zmotorizovat lidovědemokratické Polsko za vlády Edy Gierka, asi jak moped Komar víceméně zdařilá napodobenina Stadionu S11 z Rakovníka s neodpruženým zadním kolem a motorem na šlapadla
vtipů na traboše bylo víc než na komančpartaj, říkalo se mu jaguar PVC nebo splašený vysavač - pro charakteristický zvuk motoru...
osobně proti trabimu nemám nic, mohlo to bejt lidový auto pro každého, lepší než kolo (neprší na hlavu) a spotřeba PHM silnější motorky

německý podnikatel Klaus Schindler chtěl oživit jednu legendu,
nový design karosérie trabanta připomíná spíše chrysler, motor i vybavení bude z BMW. Jen ten bakelit je věčný, ale pravděpodobně (jak už to bývá)
z velkolepých plánů nakonec sešlo...

dobové foto ilustrativní
Přílohy
TVB.jpg
(158.95 KiB) Staženo 106 x
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Habesan »

Myslím, že ta fotka není dobová.
Vidím tam alespoň 4 indicie.
EDIT: EKKARe, měl jsem na mysli podstatně soudobější indicie.
Naposledy upravil(a) Habesan dne 04 zář 2016, 21:22, celkem upraveno 1 x.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Habešan - nemůže bejt, traboš nebyl 4-dvířko, zadní dveře jsou jen namalovaný a mají falešnou kliku - a navíc "pátá bé" traboše nikdy nepoužívala ve služební kamufláži (nemluvím o utajovanejch akcích) - ani v modrý s bílým pruhem (alias "mlíkaři"), ani v týhle pozdější žluto-bílý.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mysteri

#27 Příspěvek od Mysteri »

Zaujímavý dokument z výroby Trabantov. Tie zvuky pískajúcich a vŕzgajúcich strojov, ten bordel okolo, lícovanie dverí brúskou a najmä: Tí, čo pracujete okolo BOZP, to radšej ani nepozerajte...
https://www.youtube.com/watch?v=tpfMYWW9LRU
robo

#28 Příspěvek od robo »

A toho smradu co za ním jedoucí auto nafasovalo když nebyla možnost traboše předjet. To nechceš zažít.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Hubert_79 »

Ono stačí jet třeba za stodvacítkou nebo starým Favoritem. Už to je pěkně cítit...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

Máme užzmlsané frňáky, i když, pravda, techničík opravdu smrdí jinak, než special nebo natural. I ten olej se po 2 - 6 km z výfuku vypálil a tak stračně emise už u něj nešly. To už je horší jet za někým, kdo jezdí na bionaftu. To je síla, jak za inverze v poledne v italském horském údolí, když všichni rozpálí oleje.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“