Pračka - nehřeje, fáze na obou svorkách topného tělesa.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

#16 Příspěvek od bu2520 »

je to trafo a je určitě v pořádku, zaměř se na tu černou kostku. I když promiň ale vzhledem k tvým znalostem, bych rozhodně dál nepokračoval.
Ender268

#17 Příspěvek od Ender268 »

Jo, já jsem opravdu laik, takže omlouvat se nemusíš. A díky za odpověď.
Ty černé věci tam jsou tři - ale jen jedno je spojeno se svorkami J6.
Je nějaká možnost, aby i laik jako já to relátko odzkoušel?
PS: to trafo fakt může být totálně opálené? V podstatě vše v jeho okruhu bylo černé a to i z druhé strany desky.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Nevidim tam nic opalene. To cierne bol prach (z uhlikov).
Ender268

#19 Příspěvek od Ender268 »

Tak jsem to vzdal - pomocí 12V baterie z auta jsem odzkoušel všechny 3 relátka - jsou OK - cvakají a kontakty spínají. Pračku jsem smontoval zpět dokupy a dělá pořád to samé - na topném tělese je 230 V na obou svorkách.
Ještě jednou díky za váš čas, manželka mi další bádání zatrhla - už se těší na novou pračku.
Ještě mi to nedá - to se ten prach z uhlíků motoru vážně dostane až na desku s plošnými spoji? Motor je dole na úplně druhé straně pračky!
KUBO

#20 Příspěvek od KUBO »

A čo NTC, je OK? Ohrievacie teleso nemá zvod voči kostre?
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
breta1

#21 Příspěvek od breta1 »

Ender268 píše:
monterjirka píše:Tak trochu lež... Žárovka "za studena" má odpor výrazně vyšší než by odpovídalo udávanému výkonu...
Nebo špatný multimetr?
Hmm - je možné, že ten multimetr měří blbě. Ale na té 100W žárovce jsem naměřil 560Ω - což by mělo být, jestli správně počítám 94 W. Což byl výsledek, který mě zcela uspokojil. A když se vrátím k tomu tělesu, tak by prostě topit mělo, protože evidentně přerušené není.
Jinak na pračku jsem se včera nedostal - snad to vyjde dnes.

monterjirka
Trošku překlep, za studena má odpor mnohem nižší
Ender268
Změřil jsem žárovku 100W - za studena má odpor 39Ω (1356W).
warp

#22 Příspěvek od warp »

Trafíčko spínaného zdroje pro napájení obvodů (procesoru) na této desce, řízeno obvodem TNY. Je třeba zkontrolovat, zda zdroj běží - dává nějaké napětí (asi 5V). Proč se to očoudilo nevím, možná studeňák nebo zkrátka "vyžhavené" provzem.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Keby ten zdroj nefungoval, tak je pracka uplne mrtva.
Zaky

#24 Příspěvek od Zaky »

Části pod vyšším napětím na sebe tahají prach elektrostaticky, to je normální, stačí to oprášit třeba štětcem a dál na tom není co řešit. Jestli máš proti schématu prohozenou fázi a nulák, tak je problém v kontaktech presostatu, nebo drátech okolo, jak už bylo psáno výše. Jestli je presostat to, co spíná topení (relé tedy spíná dřív), což je možné, tak k opálení kontaktů dojít může a je to nejpravděpodobnější místo závady. Ve schématu máš očíslované kontakty presostatu, tak se podívej, jestli naměříš napětí na kontaktu 24 (asi ano) a pak na kontaktu 21 (tam už nejspíš ne) s napuštěnou vodou. V tom případě můžeš tyto kontakty zkušebně propojit, topení by mělo začít hřát. Pokud toto zafunguje tak to tak V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nenechávej a sežeň nový nebo zánovní presostat na výměnu a budeš mít opraveno.
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

Zkoušet relátka zapájená na DPS připojením ovládací cívky na 12V autobaterii je 50% jistota že ho připojíš opačnou polaritou a je vymalováno. Ne že by to vadilo samotnému relátku ale cívky jsou ošetřené diodou. PS třeba jsi to zkoušel odpojené, nvm, pak OT.
..to bude jen ňákej odpůrek
55lida

#26 Příspěvek od 55lida »

mi-ro píše:Zkoušet relátka zapájená na DPS připojením ovládací cívky na 12V autobaterii je 50% jistota že ho připojíš opačnou polaritou a je vymalováno. Ne že by to vadilo samotnému relátku ale cívky jsou ošetřené diodou. PS třeba jsi to zkoušel odpojené, nvm, pak OT.

Stalo se to zde někomu, že během praní se pračka zastavila a vykázala chybu pípáním?
Včera mi taktéž doprala pračka elektrolux EWF12680 W, během praní zapípala a už nešla. Zjištěna chyba E66, topné těleso. Při zjištění závady pračka začala topit až se z bubnu dýmilo. Deska vypadá být v pořádku, topné těleso jsem vyndala a objednala nové. Nemám to čím změřit. Teď čekám až přivezou nové , jestli bude závada tímto, bude vyhráno. Jestli bude závada na desce, zkusím dát opravit, pokud půjde. Nová deska stojí cca 1700Kč. Zas se tu dají vyměnit ložiska v pohodě, buben je jen sešroubovaný, což u těch nových praček není , je to svařený plast a musí se to kupovat nové celé a to se asi těžko bude vyplácet.
keemo

#27 Příspěvek od keemo »

Dle popisu vady mi prijde ze se speklo rele ovladajici topeni kdyz pracka topila neustale... Existuje par firem co delaji i repasy svarenych van... Riznou je, zrepasuji a zase svari.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“