Startovací kabel

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mojza

#16 Příspěvek od mojza »

Pozor fakt na čínské zmetky, prodávané různými prodejci! Také jsem jeden "set startovacích kabelů 300A" koupil a nestačil se divit. ΦCu tak 1mm a Φ celého kabelu 12mm
, to pro dojem, že jde o solidní, masivní kabel. Inu měď je drahá! Z tohoto "výrobku" jsem užil pouze kleště, jako vodič jsem použil 16mm² Cu. Už jsem četl i reklamu na " startovací kabely s kvalitním hliníkovým jádrem poměděným" :twisted: !!
Je pravdou ale, že u posledních jsem četl na obalu průřez Cu (podle start. proudu i 16mm²) ale věř papíru prodejce od výrobku PCR :x
BigSandy

#17 Příspěvek od BigSandy »

Proto bych nejraději ten s toho hadexu.
Mam to kousek a osobně si ho mohu prohlédnout.
Pišou tam take 16mm² Cu a šupleru mam :)
Když koupím něco přes net, tak pak jen starostí když to bude šmejd.
mojza

#18 Příspěvek od mojza »

Je-li tam opravdu ten průřez 16mm², tak bych to bral, jen se obávám, že ho nebudeš mít možnost na výrobku zkontrolovat .
MetalGod

#19 Příspěvek od MetalGod »

Když to bude celý zabužírkovaný, stejně na tom houno poznáš. Jak už psal mojza, bužírka jak jitrnice, ale uprostřed chlup vodivýho čehosi. Měď je ale dost těžká, pokud víš a máš v rukou, kolik 5m šestnáctky váží, poznáš to.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
JiriTom

#20 Příspěvek od JiriTom »

Startovací kabely se v 99% případů použijí tehdy, pokud přijdeme k autu a nemůžeme nastartovat. Buď je vybitá baterka, nebo je baterka na konci života a je taky vybitá. V tu chvíli se najde někdo s dobrou baterkou a my se pomocí startovacích kabelů k němu napojíme a - většinou nastartujeme. No a: ve chvíli, kdy se připojíme, tak se ta naše vybitá baterie začne dost velkým proudem nabíjet. A než začneme startovat, je naše baterie už dost nabitá k tomu, aby s pomocí druhé připojené baterky auto nastartovala. V tomto většinovém případu je skoro jedno, jestli máme ty startovací kabely měděné nebo hliníkové... :)
Ve všech ostatních případech je dobré mít kvalitní měděné kabely s co největším průřezem.
Poznámka: startovat auto, ve kterém není baterka pomocí kabelů je cesta do pekel: ve chvíli, kdy se nastartuje a nedejbože spadne kabel ze svorek, může odejít velká část elektroniky v autě... :)
MetalGod

#21 Příspěvek od MetalGod »

Takže to znamená, že na tohle dobíjení stačí 1.5mm² a pár minutek si počkat. Pokud je baterie jen vybitá.
Pokud je ale v baterii například uhnilá elektroda, nebo zkratovanej článek, potřebuješ na to kabely pořádný, protože pak přes ně teče skoro celej startovací proud (i pár stovek A) a nemůžeš si na něm dovolit úbytek několika voltů, nemůžeš si dovolit ho přepálit.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
JiriTom

#22 Příspěvek od JiriTom »

Ano, to jsou ty ostatní případy... :roll:
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

16ka je v pohodě , koupíš svařovací kabel . Se svorkami je to zde bída . Co jsme měli v príci , tak jsme používali kostřící kleště ke svářečce . Mají jednu nevýhodu , jsou neizolované .... Inu ale fungují . Celkově obecněji , pokud víš , že je aku v řiti přijet k němu s novým . Kabely připadají v úvahu jen při náhodně vybitém . Dnes má již téměř každá rodina alespoň dvě auta , takže co řešit . Stejně necháš někde kabely zrovna v případě , že je budeš potřebovat .
Achab

#24 Příspěvek od Achab »

Něco k tématu plus doporučení pro vlastní výrobu kabelu: Startovací kabely ze supermarketu a tak...
Na fotce ke srovnání startovací vozík CARSTAR 12/24V 200A s ještě poctivým průřezem kabelů.
Přílohy
CARSTAR_200A.jpg
(42.45 KiB) Staženo 80 x
BigSandy

#25 Příspěvek od BigSandy »

http://www.ktery.cz/startovaci-kabely
Einhell BT-BO 25 A Starthilfekabel
https://www.conrad.cz/startovaci-kabely ... m=11417675

Co je toto
https://www.idealo.de/preisvergleich/Of ... nhell.html

Einhell BT-BO 25 A
25 A za 11,89 €

By mně zajímalo kolik by stala doprava
Naposledy upravil(a) BigSandy dne 03 zář 2017, 14:22, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

:roll: Leitwert entspricht dem Querschnitt eines Kupferkabels von:
BigSandy

#27 Příspěvek od BigSandy »

:(
Kvicala_r

#28 Příspěvek od Kvicala_r »

Já ty moje kupoval přes známého v APM. Jenže teď už mají web jen přes přihlášení.
Detail, jak vypadají svorky a jejich vnitřní propojení sem vyfotil, průměr kabelu i s izolací je cca 12mm. Té izolace tam není moc, což je vidět z té fotky - takže průměr mědi samotné je cca 8mm. No fungují dobře :wink:
Přílohy
Svorka III.jpg
(29.88 KiB) Staženo 85 x
svorka II.jpg
(21.14 KiB) Staženo 73 x
Svorka I.jpg
(43.44 KiB) Staženo 88 x
Kvicala_r

#29 Příspěvek od Kvicala_r »

No právě ten Conrad je zase hliníkový paskvil viz průřez vs průřez mědi

Když už sem vybíral i v obchodech kabely deklarované jako 600A, pokud to šlo sundal sem si gumu z ručky a podíval se na provedení spoje + průřez drátu. No přesvědčilo mě to o koupi jedněch dražších, kterýma asi jednou budu nabíjet elektro letadlo na sklonku života :lol:
Přílohy
conrad kabel.jpg
(15.38 KiB) Staženo 120 x
Naposledy upravil(a) Kvicala_r dne 03 zář 2017, 14:33, celkem upraveno 1 x.
BigSandy

#30 Příspěvek od BigSandy »

Kvicala_r
To vypadá úžasně.
Úplně by mi stačilo sehnat takové svorky.

https://www.svarecky-nabijecky.cz/nabij ... -starterum

Taková svorka za 610 kč :P
X 4 + kabl.
To aby se člověk bal to nechávat v autě a vždy když ho opouští, nejlepe vzít sebou.
Ještě že se to dá omotat kolem krku :wink:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“