Aiwa NSX-S909 nejde zapnout
Moderátor: Moderátoři
Přikládám výstřižek zapojení. Spíš mi poraďte jak je možné, že po zapnutí bez repro se mi na výstupech objeví -30V a pomalu se zvedá k 0. Na to dle mě zareaguje obvod který je označen žlutou barvou a pošle mi signál HOlD a tím celý strat systému hasne.
oravan: manuál je na
Kód: Vybrat vše
elektronanya- Přílohy
-
Výstřižek.PNG- (108.34 KiB) Staženo 251 x
Pokud bude něco s jednou haluzí, pak to může takto reagovat na nesymetrii napájení a ochranný obvod to neodblokuje.
Ten fous, ze kterýho se bere napětí pro předpěťový diody darlingtonů je v pohodě? Darlingtony předpětí dostávají a na Si diodách jsou úbytky? Teče těmi diodami proud?
Šmankote, dyť je tam pět a půl součástky, tož měř
Taktéž se často "zapomene" u jiných zapojení na nenápadný tranzistor, teplotně řídící předpětí budičů - pokud se provalí konce i s budičema. Ausgerechnet bývá umístěný jinde, třeba z druhé strany chladiče, takže si ho nikdo moc nevšímá. Vymění se budiče, konce, kdo nemá régl zapne a ono se to pak provalí znova..
Třeba u autozesilovačů, kde byl často emitorák jen jeden, často byl podpálený jen ten snímací tranzistor. Prostřednictvím dalšího, sběracího zablokoval měnič, i když všelijaký zkraty konce a budiče přežily.
Je to věc návrhu toho snímacího obvodu a jeho ochrany i při extrémních stavech.
Už jsem tu psal o tranzistorech, jejichž vada šla odhalit jenom proudovým analogovým ohmmetrem a to při průtoku většího měřicího proudu. Na digitálu ukázal uvěřitelnou betu a na dio-testu žádné nápadně zvětšené úbytky na přechodech, ani svod.
Až proteklo přechodem E-B nějakých 30mA, teprv se to porovnáním s C-B ukázalo.
Ale klidně ten tranzistor mohl být jen blbě zapájený, nebo je chyba přímo v něm a teplotním šokem "se opravil". Ale nebývá to nadlouho.
Radil bych vyměnit ho za nový kus, po čase to bude nasírat znova.