Aiwa NSX-S909 nejde zapnout
Moderátor: Moderátoři
Aiwa NSX-S909 nejde zapnout
Znám mi donesl tuto věž s tím, že nejde ovládat hlasitost. U mě se nám ji nepodařilo zapnout.
Podle manuálu jsem zkusil resetnout mikroprocesor, dále jsem měřil napětí na pinu HOLD kde po zapnutí do sítě vyskočí napětí na cca 5V a po chvíli padne což podle manuálu znamená, že cpu žije a něco je v poruše. Jenže kde začít hledat?
Jsou tam KO řemínky na mechanice, ale že by si to nějak ověřoval? Nějaké tipy?
Díky
Honza
Ale myslím, že většinou jako celek to zapnout šlo, jen při přepnutí na kazetu to zahlásilo error. A podobně při porouchaném changeru či CD mechanice, nebo jejich nestandardním stavu. Bývalo to takto právě kvůli těm servomechanikám, aby to např. nedojetím do klidové polohy protáčením na řemínku neničilo motory, třeba při namotané kazetě apod.
Při zapnutí to ani neškube s motorky, jako by se to snažilo dojet do klidu?
Možná, že to zůstalo kouslý v mezipoloze - co říká majitel, udělalo to náhle, nebo to v tomto stavu někdo již dříve odložil a "neví se"? Majitelé totiž hodně často kecají v tom smyslu, že to nedělá "jenom" maličkost, ale jinak to normálně fungovalo. Že nefunguje vůbec? Ale mně to doma fakt fungovalo...
Zkus jít po tom povelu, že ho něco shazuje je signál, že je něco důležitého v nepořádku. Ty lepší kusy s větším výkonem a výbavou tak měly hlídaný i důležité napájecí hladiny.
Žije krystal? Žije display? Napětí pro MCU je stabilní? Pravděpodobně by mělo mít 5V. Pokud je to ty, kde je přední panel zacvaknutý konektorem do main desky, až mě pozlobil studeňák i na tomto konektoru.
Pokud mi to nejde přeškrábnu cestičky od tlačítek zapojím pouze jedno s odporem pro power,pak je jasno,záleží jak to tam zrovna je a jestli to má na tlačítka jeden nebo víc kanálů na MCU.
WD nevím jestli je to nejlepší,už jen z toho důvodu že plastová membránka mezi hmatníkem a kovovou spínací membránkou bejvá přílepená lepidlem a tomu nedělá dobře nic syntetickýho (obvzláště flux renover nebo IPA)co ho rozpustí a víceméně to zalepí že nespiná.
Ještě mě napablo, jeden tenhle aiwa krám mi nešel zapnout kuli závadě ve zdroji pro VFD.
Třeba mikráky u MC902 odolávají už přes 30 let kouření v dílně - a jak známo, cigaretový kouř je sviňa a vleze všude. MC902 není bůhvíjak těsný, jsou tam celkem standardní u-sw, ale zřejmě z dobrého vrhu, možná i přímo Philips, netuším. Ale dodnes držej, bez výměny. A to už jsem 1x pokusně měnil modul zobrazovače - nakonec se ukázalo, že mu nic není, že vlivem toho hulení jsou "stuďáky" na dutinkový liště, přes kterou je ten modul nasunutej vedle mikráků a nad nima..
Na WD je dobrý u těchto případů a japonských poťáků radši zapomenout. Líp tomu WDčku bude na bicyklovým řetězu, nebo ve fabkách
Já si s tím hrál třeba že jsem problénový mikrospínače zalil červeným inkoustem a pak jsem ho otevřel jestli se dovnitř dostal a nic ani ťuk, vzdušná vlhkost se tam dostane mikro netěsností třeba kolem terminálů, je to přeci jenom zástřik a není to 100% těsný.
Tenkrát jsme posílali vadný spínače na chemickou analýzu protože nám je výrobce z Asie neuznal reklamovat (asi 250 000 ks) a ta ukázala že uvnitř jsou látky zakázaný používat ve výrobách v EU tudíž ne od nás a pak to už nezapřeli,byl to nějakej čistící roztok kterej porádně neopláchli.Já si na ně prostě dávám majzla.