Regulacia podavania podla otacok

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

To nemůžu. Snad někdo z kolegů.
To schema není opřeno o konkrétní parametry stroje (otáčky na různých místech, parametry ventilu apod.) Je třeba ho sestavit na pokusné desce a oživit a "naladit" pomocí generátoru a přitom může dojít k úpravám uvedených hodnot součástek.
:wink:
martinkocrf

#17 Příspěvek od martinkocrf »

no a nieco uz vyrobene mi nevies poradit?
masar

#18 Příspěvek od masar »

Zatím jsem se po hotovém výrobku potřebných kvalit nedíval a myslel jsem, že jsi hledal dost. Ale když jsem se díval na to první video, nabízely se na YouTube odkazy s hotovými výrobky. Viděl jsi je ("budík s displejem")?

edit: to moje schémátko ber jen jako inspiraci, použití 40106 na místě komparátoru není vhodné, hystereze je příliš veliká. Lépe by vyhovělo zapojení s 4049, a ještě lépe úprava na kombinaci 4098/LM393. Měření otáček vyžaduje jistý čas, je to integrační metoda a proto musí mít jistou dobu odezvy a hysterezi, která nemusí být akceptovatelná.
Z tohoto hlediska je vhodnější použití MCU, jehož rychlost odezvy i hystereze by byly dány programově. :wink:

p.s. Našel jsem třeba tohle relé, které by mělo tvým požadavkům plně vyhovět:
Přílohy
DTR-0100KR.png
(80.91 KiB) Staženo 226 x
masar

#19 Příspěvek od masar »

Pokud bys chtěl přece jen trochu bastlit, tady je návrh na jiné zapojení otáčkového spínače. Trochu jsem ho upravil:
:wink:
edit: po úpravě obvodu hystereze.
Přílohy
otáčkový spínač.png
C2 platí pro rozsah cca 30 až 60Hz ze snímače, hystereze 0 až -25% vypínacích otáček
(29.52 KiB) Staženo 230 x
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“