Jak funguje žárovka-„samozkratka“?
Moderátor: Moderátoři
Takže "lavinovitý efekt" si doma vyzkoušelo 90 % uživatelů. V praxi to ale spíš dopadá tak, že u některé žárovky tahle funkce selže, celé se to někde zastaví, řetěz zhasne úplně a putuje do asekolu.
Po Vánocích bývá žeň těchto vyhozených řetězů. Mám z nich náhradní žárovky, ani nevím, kde bych je jinde sehnal. Je jich nepřeberné množství různých voltáží a watáží.
I když dnes už frčí ledkové řetězy, ty se v asekolech po sezóně objevují taky, protože ledky navzdory reklamním tvrzením "praskají" možná ještě dříve než žárovičky.
My doma používáme žárovičkové řetězy, které mají mnohem příjemnější barvu světla. Ty ledkové mají takový divný agresivní nádech, platí to pro bílé a hlavně pro barevné řetězy.
Jednu 50-ziarovkovu som po tej "retazovej reakcii" zachranil, tusim polovica ziaroviek bola spalena. Vsetky som vybral a na lab. zdroji skusal, ci svietia. To teple ziarovkove svetlo je omnoho prijemnejsie ako LED.
- Přílohy
-
P_001.jpg- (77.86 KiB) Staženo 104 x
- elektrosvit
EDIT: Přesně ten řetěz, co je na fotce, jsme měli. Jen krabice byla červená, byla to starší verze, asi z konce 60. let. Nový je taky stejný. Achabe, byl jsi rychlejší...
Uvažujem, tie svetielka zo Zlatokovu boli dimenzované na 220V. Lenže dnes nameriam v sieti aj 242V. Chcelo by to znížiť na cca 210V, aby vydržali dlhšie. Čo navrhujete? Vyrobiť si autotrafo, alebo oddeľovacie trafo, prípadne tyrystorovú reguláciu?
- Artaban001
Máš pravdu, ale:
1. Kdo čte k těmhle věcem návod?
2. kolik lidí se vyprdne na výměnu žárovky, která jako jediná nesvítí a ostatní jo - rozuměj že ta žárovka je vyshuntovaná tou vnitřní propojkou.
Jinak těm žárovkám kolikrát stačí slabý klepnutí a je po nich. Párkrát jsem - než jsme ten řetěz nahradili LED, tak jsem ty žárovky vyšrouboval, zavěsil řetěz a žárovky zašrouboval zpět. To samý při "demontáži" - to se spotřeba těch náhradních žárovek dost snížila.
Achab píše:Stačí jednu-dvě žárovky přidat...
Takto som riešil čínsku reťaz, pridal som 50% žiaroviek (z dvoch reťazí som spravil jednu), a je to nezničiteľné. Svieti to slabšie, ale nepozná to vypálenú žiarovku.
Ja som myslel tie Zlatokovácke, kde sú špeciálne tvarované žiarovky a úchyty (napríklad Lucerny). Tam nemám čo pridať, žiarovky len tak by tam vyzerali škaredo.
- elektrosvit
- elektrosvit
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Santa Klaus to vem, že to svítí míň. Ježíškovi to nevadí.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Nevím, kde se ty žárovky vyráběly, ale mám takové z roku asi 1980. Taky ve tvaru svíčky, různobarevný "plamen", dlouhá bílá "noha". 20V/0,1A.Achab píše:Minimálně do poloviny 80-tých let se tyto žárovky u nás nevyráběly (aspoň ty vánoční jsem neviděl). Nejběžněji byly dostupné 14V/0,15A ve tvaru plamene svíčky, používané v sadách po 16ks. Později svítící muchomůrky, zřejmě na podobné napětí.