Peltier na rouru od kamen

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zouzel1

#16 Příspěvek od zouzel1 »

Takový chladič na rouru bych potřeboval, kde se to dá sehnat?
elektrosvit

#17 Příspěvek od elektrosvit »

To bude microlanův výrobek. Jestli potřebuješ ohřívat vzduch od spalin, použij gajo.
microlan

#18 Příspěvek od microlan »

Je to pro jednoho kamaráda, který má zahradní chatku a potřebuje 5W pro rádio. Takže žádné těžení peněz a počítání návratnosti. Jinak to stálo 600,- za peltiery a flašku za model pro odlitek. Když jsem to začal řešit, měl jsem ideu, že prodloužím a zůžím vedení tepla od rádiusu k plotně s peltierama, jakýsi I profil. Jenže jsem spočítal tepelný odpor tak velký, že by potřebných 300W tepla neprošlo ani tím bezpečnostním zůžením, natož se započítáním odporu pro přechod tepla spalin přes plech roury, přechod k odlitku, 2x pasta k peltierům a samotné peltiery.
Chladit to chce vzduchem zvenku, tak uvidíme, až to zapojí. Já takový kamna s takovou rourou nemám abych to vyzkoušel.
termit256

#19 Příspěvek od termit256 »

Co v lete? Kdyz nebude topit tak si bude zpivat?
Kvicala_r

#20 Příspěvek od Kvicala_r »

Pěkný kousek mechanické práce. Pro 5W - nebylo by lepší solar a nějaky aku?
Pamatuju, jak nám učitel říkal, že pokusně termočlánkama napájeli nějakou starou telku (snad doba ještě ČB). Trochu pochybuju, že by se dalo TC ukrmit min 30W.
microlan

#21 Příspěvek od microlan »

Solár je lepší, ale nedá se schovat do chaty a proto se zejména v odlehlých chatových oblastech dost krade. Samosebou, že už ho má (2x mu ho ukradli)ale protože ho musí schovávat, tak není moc velký a v zimě to jaxi nestačí. Mě to zajímalo, co se z toho dá vytáhnout tak jsem mu to sestrojil. On to chtěl udělat jen jako nějaký plechový jednoduchý držák, ale tam musí být teplotní spád a tepelný tok, který tenkýma plechama prostě neprojde
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

milane, cinkni vojtovi voráčkovi.
Ten má s přenosnýma FV panelama jako kempař a bastloš kupu zkušeností - jezdí s karavanem už celoročně a bude vědět, kolik čeho a jak.
Naposled mi říkal o myslím 250Wp šikovně skládacím panelu, který jakýsi drobný výkon dával i schválně na zkoušku obrácený aktivní stranou k zemi.
Sakra, dyť pět wattů musí takový panel dát i jen denním světlem, nemusí svítit, jen být světlo. Těch cca 400mA ten panel okolo 250-350Wp musí dávat aj v podvečer..
Ledaže by byla chajda někde mezi stromy, v lese a v přítmí.
lopez

#23 Příspěvek od lopez »

Mňa tak napadlo...
Ono možno by potiahlo malé ob.čerpadlo. Trebárs na chatu. Alebo zopár ventilátorov na rýchlejší rozvod tepla.

EDIT: Na toto by to bolo celkom dobré. Teda teplo (a el.energiu z toho) využiť zas na rozvod tepla.
microlan

#24 Příspěvek od microlan »

Nebudu nikomu volat, je mě úplně jedno, co umí solár. Chtěl jsem to vyzkoušet, vím, že účinnost TEC je v jednotkách %, ale díky kamarádům z různých oborů jsem měl možnost toto udělat s minimálními náklady a vyzkoušet to. Prodejce těch článků uvádí pro různé ΔT zkratový proud a napětí naprázdno, ale nikde VA nebo Watty při zatížení, tak jsem to chtěl zkusit.
lopez

#25 Příspěvek od lopez »

microlan - jasne poskúšaj...
ved za 2 doláre za kus sa dá pozabávať... :D
A kdo si hraje, nezlobí. 8-)
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Nevím jak vy, ale já bych se radši spolehnul na termočlánky kov-kov než na Peltiery (Peltier je z principu činnosti sice taky termočlánek - ale na styku polovodič-polovodič nebo polovodič-kov, což samo o sobě znamená nižší použitelnej rozsah teplot hlavně směrem do vyšších teplot). Účinnost přeměny jak známo stoupá s rozdílem teplot horký a studený strany a termočlánky kov-kov dovolujou rozdíly klidně i ve stovkách Kelvinů, aniž by docházelo k jejich destrukci. Rusi to uměli velice spolehlivě už před 80 lety, kdy TEGem napájeli dvoulampový rádio pomocí tepelnýho spádu získanýho na petrolejový lampě (už se to i tady na Bastlírně probíralo, hledejte pojmy TEG, Ródina - a jako autora třeba Hilla) - stačilo jim na to pár desítek termočlánků v sérii a měli dost proudu jak pro žhavení, tak i pro vibrační měnič na anodový napětí. V dnešní době polovodičovejch měničů makajících už i při napětí pod 1V je takovej TEG naprosto reálným zdrojem třeba i 12V pro dobíjení nějaký tý baterie nebo pro okamžitou spotřebu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
termit256

#27 Příspěvek od termit256 »

A kde se takove clanky daji koupit? Verim ze v sovetskem svazu nebyl zadny problem tyto clanky naplanovat, problem byl je vyabet a prodavat :-)
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

Takovej konstantan jde koupit i v pásku nebo aspoň v relativně silným drátu - určitě 0,5mm a dost možná i silnější, 0,8mm. No a pak autogen nebo bodovačka ... Jako izolace je vhodná hustší laminovací skelná tkanina. Co víc potřebuješ?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Standa33

#29 Příspěvek od Standa33 »

termit256

#30 Příspěvek od termit256 »

EKKAR píše: ... Co víc potřebuješ?

Hromadu trpelivosti, vzhledem k tomu ze FE-KO termoclanek dava cca 5mV pri 100C :-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“