koupím systémový reproduktor PC (přejmenováno)
Moderátor: Moderátoři
Pokud se nepletu, měl by to řídit Super I/O - ten můj vypadá takhle:
Řídí spoustu periférií a mimo to obstarává senzory (teplota, napětí, otáčky), proto má tolik nožiček. Na to pípě může mít co by posilu tranzistor, jestli ten je odpálenej a nic jinýho, buď šťastnej.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Edit: Ale vlastně jsem potkala jednu desku, kde byl integrovaný 2W zesilovač, měl můstkový výstup a i mžikový zkrat na zem ho spolehlivě odpálil.
samec píše:Nebyva ten pipak po novom prepojeny priamo so zvukovou kartou?
Rozhodně ne - PC repro tu přece bylo dávno před zvukovkami!
Já bych ji rozhodně nezatracoval (souhlas s misocko), při diagnostice se tato periferie hodí velice často.
Nejobsažnější je odpověď od lesana87. Na vývodu SPKR je buď HiZ, nebo LOW, takže na prověření bitového portu repro stačí obyčejná logická sonda a zapojené repro u toho vůbec není třeba! Např. můj YF-3503 hlásí logickou LOW na displeji symbolem "šipka dolů" a ještě svým bzučákem, takže je-li deska PC v pořádku, pípá multimetr místo absentujícího/vadného repro. Je-li všechno OK, pípají oba unisono.
Samozřejmě je zapotřebí vyrobit nějakou chybu, aby byl důvod něco vypípat. Stačí předem vytáhnout paměťové moduly.
Ne vždy to ale zabere (test sondou), takže se stejně jistím rezervním repro s pár cm kablíku a příslušným konečníkem.
Občas lidi chybují i při zapojení na kolíky. Na ilustrační (převzaté?) fotce od geparda je popis kolíků a je tedy vidět, že je PC repro na kolících PWLED a KBLOCK, tudíž "o řadu vedle". Většinou to ke zkáze nevede.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Polarita na těchto repráčcích je tam myslím proto, že buzení PC spíkru je stejnosměrné, tedy počítá se s výchylkou jedním směrem.
Obecně dražší a poctivější desktopy měly větší dynamický reproduktor, takže pípání bylo opravdu kvalitní a hlasité, a člověk si tak mohl vychutnat například nějakou starou dosovou hru ještě intenzivněji
Některé hry měly zvuky přes PC spíkr opravdu propracované a u takových by bylo bývalo škoda to zabít malým nekvalitním repráčkem
Existovaly dokonce i ovladače, které uměly simulovat zvukovou kartu pomocí pípěte, takže si člověk mohl pouštět i normální nahrávky na PC bez zvukové karty.
Možnost napojení na zvukovou kartu neznamená, že je zvuk PC speakeru zvukovou kartou generován, zvuková karta pouze přijímá signál pro PC speaker a pouští je do svého výstupu, takže pak veškeré zvuky jdou z jednoho zdroje.
- Přílohy
-
Buzer.jpg- Buzer
- (166.74 KiB) Staženo 113 x