Ponorné čerpadlo Sigma NDMU - překabelování, utěsnění

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Osmdesat

#16 Příspěvek od Osmdesat »

Díky, Foxridere, to se bude hodit. Zkusím to dole naplnit olejem a uvidím.
foxrider

#17 Příspěvek od foxrider »

Kdyžtak jsou tam i jiná čerpadla - kdyby někdo potřeboval...

Ještě si matně vybavuju, opravoval to mladej elektrikář, a ještě tam byl starej, a právě jak z pod toho šroubku vytekla s olejem i voda, tak ten starej povídal že je v pr (někde:lol:) ucpávka.

Jestli tam byl v motorovém prostoru olej si fakt nevybavuju, (bylo to mezi roky 94-95) jen jak povoloval to víčko, protože musel vrtačkou zvětšit ty slepé vývrty aby to mohl vůbec povolit...pak až jak to měl položený bez už bez víka (prázdné?) ale že by z toho něco přímo vyléval tohle si fakt nevybavuju. Ale možná jo, paměť klame...jestli třeba ten druhý šroubek neslouží na vypouštění oleje z motorového prostoru, zkuste do té dírky fouknout jestli je to spojené s motorovým prostorem...
p32

#18 Příspěvek od p32 »

Co jsem viděl tato čerpadla rozdělaná a co se tam muselo vyměnit, tak bych doporučil to rozdělat, propucovat s novými díly, možná i ucpávkou, složit s novým kabelem, dolít olejem a těšit se z dlouhého provozu. Rozborka není tak těžká, jak se zdá a je lepší mít revizi mechaniky za sebou. :wink:
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Můj dvorní automechanik má zásadní mantru : cokoliv namontujete nového , bude horší , než to staré ! Už dlouho tomu po zkušenostech věřím .
p32

#20 Příspěvek od p32 »

Tak tos mohl zkrátit na to normální: "Co funguje, to se neopravuje." Stačila by nadstavit šňůra a bylo by to.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od workhard »

Nabízí se otázka, proč někdo ten kabel ustřihl.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Osmdesat

#22 Příspěvek od Osmdesat »

To čerpadlo někdo vyhodil - mohl ho ustřihnout majitel, než ho vyhodil, a kabel si ponechal, nebo už prošlo "péčí" etnika, za jehož všechny problémy může většinová část národa. V posledních letech pouze vylizují smetanu a nějaký hliník nebo dobývání mědi spojené s velkým fyzickým vypětím je už taky nevzrušuje...
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Tos zase napsal ko ko tinu . Naopak , něco se mi na věci nezdá a mohlo by to třeba být lepší a tak díl co ještě slouží , vyměním za dnes prodávaný . Nemáš ponětí o čem píši .
Osmdesat

#24 Příspěvek od Osmdesat »

Takže jsem napojil nový kabel, do motoru dolil trafoolej až po svorkovnici (svorkovnice ale v oleji ponořená není) a těmi dvěma otvory naboku u výtlaku jsem plně nalil převodový olej.
Když bylo čerpadlo během nalévání toho "dolního" oleje položené naboku a otvory otevřené, začal olej ukapávat hřídelí vrtule. Když jsem však zašrouboval obě zátky, olej unikat přestal. Měl jsem čerpadlo postavené svisle přes noc vrtulí dolů a od hřídele neukápla ani kapka - když je komora utěsněná, podtlak nedovolí unikání oleje. Dá se tento stav považovat za "fyziologický", nebo musí hřídel těsnit i v případě, že jsou plnicí otvory otevřené?
Atlan

#25 Příspěvek od Atlan »

Cerpadlo sa zohreje vytlaci olej a natiahne po schladnuti vodu.
Osmdesat

#26 Příspěvek od Osmdesat »

A jak je tedy utěsněna ta hřídel? Myslel jsem, že to těsnění tvoří právě vrstva oleje mezi dírou a hřídelí. Pokud je mezi hřídelí a dírou olej, nemůže tam voda proniknout, olej má totiž větší viskozitu, a tím pádem je "pevnější" než voda. A dokud je v nádržce zásoba oleje, bude neustále zajišťovat, aby v tom uložení olej byl přítomen. Nebo je to jinak?
kbulda

#27 Příspěvek od kbulda »

Nenapsal jsi to hlavní. Čerpadlo běhá ?
Osmdesat

#28 Příspěvek od Osmdesat »

Ano.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“