Ponorné čerpadlo Sigma NDMU - překabelování, utěsnění
Moderátor: Moderátoři
Ponorné čerpadlo Sigma NDMU - překabelování, utěsnění
Nedaří se mi dostat dovnitř, protože "vrtule" brání sejmutí horního krytu. "Vrtule" je tam nalisovaná, nebo co, nejde běžnými prostředky sundat. Asi výrobce nepočítal s tím, že bude kabel během životnosti čerpadla stříhán a vyměňován.
Jsem ochoten se vzdát otevření pro nové připojení kabelu, pokud existuje bezpečný způsob vodotěsného napojení toho camcouru na nový kabel - kdosi mi poradil elektroinstalační krabici zalitou asfaltem. Asfalt tu nemám, je nějaký jiný spolehlivý způsob - např. vyplnění spoje medvědím lejnem nebo nějaký silikonovým tmelem např?
Není mi také jasné, jak bylo v tomto čerpadle vyřešeno utěsnění motorového prostoru - po rozšroubování nevidím žádné těsnění spoje mezi základnou a zvonovým krytem. Možná styčné plochy byly namazány tuhou vazelínou? Takže bych mohl před sešroubováním to napatlat vazelínou. Nebo mě napadá silikonový tmel, no mám tu jen takový ten kyselý "sanitární", takže nevím, jestli tak kyselina nezpůsobí nějakou korozi toho hliníku.
Neznám vnitřní konstrukci čerpadla - počítám s tím, že hřídel bude mít gufero a rotor bude utěsněný. Olej z toho nevytekl, takže v oleji ten motor asi nebyl. Nebo byl?
Na boku základny se totiž - vedle výtoku - nacházejí dva šrouby - na fotce jsou vidět otvory. K čemu slouží? Nejsou náhodou pro plnění olejem? V ustřiženém kabelu - v jeho bužírce, mezi vodiči - je navíc navzlínaný olej, takže je otázka odkud se tam vzal....
Žádná dokumentace k těmto starým čerpadlům na vševědoucím internetu nejspíš není, vezmu tedy zavděk jakýmkoliv pamětnickým vzpomínkám (:
Doporucujem pripojit cerpadlo cez prudovy chranic.
- Artaban001
4 kusy mačkacích spojek, malých smršťovacích bužírek a jedné velké, která se ještě přetáhne přes to celý. Všechny jsou s lepidlem uvnitř.
Tohleto čerpadlo, co si matně pamatuju, obsahuje olejovou náplň (jaký typ oleje tam patří, to jsem nepátral).
Ucpávky jsou tam nějaký speciální keramický, nebo co. Klasický Gufera tam nejsou.
- Artaban001
Pokud se Ti to vyplatí - když to zaneseš do opravny, můžeš si nechat "odborně" prodloužit kabel a zrovna si nechat vyměnit ucpávky a naplnit. Slovem "odborně" rozuměj to, že na to budeš mít papír (jistota bezpečnosti jak čerpadla tak okolí)
Oběžné kolo by mělo jít stáhnout, hřídel bude jenom zarezlá. Je potřeba opatrně - nové stojí přes 800Kč.Osmdesat píše:"Vrtule" je tam nalisovaná, nebo co, nejde běžnými prostředky sundat.
Čerpadlo v neznámém stavu je vhodné napřed prověřit po elektrické stránce, jinak může být další práce zbytečná. Část s motorem jsem nikdy nerozdělával - dané kusy měly vadné vinutí, takže šly rovnou do šrotu.
- Artaban001
Olej totiž nejspíš nebyl vypuštěn záměrně. Došlo k jeho ztrátě nejspíš proto, že to netěsnilo. Dokonce, když jsem se snažil sundat kryt, vyteklo z toho trochu vody...
Jinak motor je elektricky v pořádku, neprobíjí, točí se.
EDIT P.S. Když o tom tak přemýšlím, olej je lehčí než voda, tudíž se nemůže stát, že pokud kryt čerpadla dobře těsní seshora (to víčko svorkovnice a kabelová průchodka) a je plně naplněn olejem, voda nemůže do nitra vůbec vniknout
- Artaban001
Olej vypouštěli a dolévali některým z těch otvorů zatěsněným šrouby u výtlaku, byl jen pro mazání ucpávky tak moc tam toho nebylo. (Právě s tim olejem jim z z ní vyteklo trochu vody.) Možná jeden byl plnící a druhý kontrolní/odvzušňovací, ale to už je moc dávno.....