Motorek ze stěračů - 117V AC vs GND
Moderátor: Moderátoři
Jestliže je jediným rozumným řešením připojit "-" na PE, tak dobastlím třetí kabel k vedení z adaptéru a přidělám přes konektor na PE. Díky všem
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
lifincz píše:...je z GME a doufám, že za ty peníze splňuje bezpečnostní požadavky na něj kladené.
Tak dobrej technickej vtip jsem už dlouho nečetl...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Crifodo píše:Používat kolík PE ze zásuvky pro účely dodatečného pospojení není dobrý nápad, někde kdovíkde za bodem přizemnění, při poruše si tam naopak můžeš zavléct nebezpečné napětí ze síťového rozvodu. Stačí uvolnění spoje někde v předchozí řadě průběžných zásuvek.
To by pak nemohl používat žádný spotřebič třídy I.
Já mám pro tyto účely přímo kabel. Zástrčka, a v ní zapojen pouze PE.
Zesilovač mám taky takto přizemněn. S ním samozřejmě vše, co je k němu připojeno. Problém (pro zařízení i docela fatální), může způsobit pouze nekvalitní kabel SCART, pokud je přes něj přizemňována TV. Těch vadných kabelů tu kdysi bylo velmi velmi moc.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Šlo mi jen o dostatečné zdůraznění rozdílu mezi nějakým salonním "přizemněním" audio přístrojů přes velké odpory kvůli odstupům, statice a podobným hovadinám, a ochranným pospojením což je něco jiného. Takže když někde stojíš se žlutozeleným vodičem, jakožto doplňkovým pospojením, nebo dokonce hlavním ochranným vodičem, je trochu hloupé a v rozporu s normou ho zapojovat na kolík zásuvky poblíž. Jednak nesplňuješ podmínku rozebíratelnosti jen za pomoci nástroje, jednak nevíš jestli splňuješ po celé trase podmínku průřezu a přechodových odporů. Což z dotazu nebylo zřejmé, jestli jde tazateli o nulování nějakého toho stojanu s čerpadlem i pro případ zavlečení nebezpečného napětí z proraženého npájecího zdroje notabene z GME.
Aby to někomu nebylo líto, tak guláš se z norem nevaří jen na EB
http://repromania.net/forum/viewtopic.p ... 62&start=0
Připojení spotřebiče v tř. I do zásuvky vidlicí je trochu jiný případ, tam dochází k připojení/odpojení všech vodičů současně.
Jaký je tedy ideální způsob řešení toho, aby na těle motorku, které je zapojené na "-" neuzemněného spínaného adaptéru, nebylo oněch 117 VAC, resp. aby to nemlátilo nebohé výzkumníky? Prosím odpověď jako pro blbce, díky
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud věříš revizi, připoj to přes malý odpor na PE v zásuvce.
Ono totiž stačí, abys měl v systému nějaký zařízení třídy I., a přes něj se stejně všechno spojí s PE (například PC). Někdy to dělá naopak problémy, viz zesilovače.