Motorek ze stěračů - 117V AC vs GND
Moderátor: Moderátoři
Motorek ze stěračů - 117V AC vs GND
nedávno jsem do laborky zbastlil posuv pomocí motorku od stěračů a PWM regulace. Vše funguje relativně dobře a tak jak bylo v plánu. Jenže včera jsem dostal štípanec, když jsem sáhl na uzemněný kryt čerpadla a přitom se dotknul šasi motorku. Napětí proti zemi na motorku je 117V AC a když jej spojím se zemí, tak tam teče cca 100 µA AC.
Napájení motorku je 12V adaptérem do zásuvky, na desce je LM7805 na regulaci 12V->5V pro ATTINY, které přes N-mosfet reguluje rychlost. Paralelní dioda k motorku, potenciometr pro attiny pro pwm.
Nejde mi do hlavy, jak je možné že se tam vzalo tak vysoké napětí, které je přítomné i při vypnutém motorku a adaptér dává jen 12V DC, motorek se nijak neotáčí aby něco generoval.
Předem díky za případnou odpověď.
Stávající zdroj nechat přeměřit revizním přístrojem na unikající proud, nesmí být větší než 0,5 resp. 3,5 mA http://elkokouba.cz/portal/csn_331600_ed2.pdf
lifincz píše:Napětí proti zemi na motorku je 117V AC a když jej spojím se zemí, tak tam teče cca 100 µA AC.
Zdravý výzkumník by měl vydržet až 10mA
Viz bezpečný proud, třída ochrany 2, velikost a použití Y kondů.
Spojení PE s výstupem neslouží k ochraně, může být přes odpor, aby to nevadilo něčemu jinému, zde by stačilo 1-10k.
Pro takové aplikace používám kombinaci 220k //10nF, 400V.
@rnbw: Nerozumím úplně jak přepojit kryty, aby to k něčemu bylo.
@termit256: Zdroj je obyč malý spínaný 1,5A do zásuvky. GND zdroje je myšleno "-" na výstupu?
@danhard: Kolega se tvářil celkem vyděšeně, když od konstrukce z kusů dřeva a starých Al plechů dostal ránu a nerad testuji odolnost jiných částí těla než nervů
Takže propojení "-" a PE přes 1k odpor je schůdné? Nechce se mi tahat další kabel od přístroje k zásuvce.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
To že adaptér kope, taky nemusí být trvale jistým proudem přes kond, ale počínajícím čínským svodem z primáru na sekundár a jednoho dne se to může prošoupnout natvrdo.