Krátká anténa pro AM vysílač
Moderátor: Moderátoři
odpor 22R s kondem 39p představuje na 1,6 MHz již značnou a zbytečnou
zátěž oscilátoru a s odporem 330R snižuje napětí nosné . Vstupní impedance nf input je něco málo pod 2K - je otázkou, zda vůbec tazatelův zdroj nf tuto zátěž utáhne a signál promoduluje ( ss proud je cca 20 mA ).
Proč je zapojen kond 220p mezi kolektor a bázi koncového tranzistoru
jsem nepochopil , když je vlastně paralelně k lad. kondu C přes těch 0,1uF
- tranzistor je v zapojení SB.
Myslím , že je třeba osciloskopem poměřit řádně signály v obvodech , jsem si jist, že při promodulování ss proudu koncáku 20mA / cca 13V to musí s metrem drátu zářit pro příjem superhetem aspoň na 10m bez velkého ladění.
Nevím, jakou máš indukčnost v laděném obvodu , i bez C jen s těmi 220pF
to bude na 1,6 MHz docela malá cívka ( Thomsonův vzorec) . Ladil bych to nejdříve do rezonance bez antény a modulace , odpor 470R bych tam nechal jako předzátěž, aby se náhodou v rezonanci neprorazil koncák. Krátká anténa se bude chovat jako kondenzátor, o který pak budeš muset
ještě zmenšit ladící kapacitu ,resp. vyhodit těch 220pF do pryč.
- jakubrosler
- jakubrosler
Ale to je jedno, tohle jsem teď stejně vyhodil a nahradil cívkou s odbočkou podle toho druhého schématu (Improved circuit zde nebo PE 4). Výsledek lepší, ale divný.
Na frekvenci, kterou skutečně vidím na osciloskopu, tj asi 1,6 MHz to hraje na rádiu s mizernou kvalitou - zní to jako těžce oříznutý a utopený v bordelu, který to tam očividně samo vysílá (když to vypnu, tak zmizí i to pozadí) - přestože dle skopu je hloubka modulace tak 50 %. Co mi ale nejde na rozum, že to naladím i na zhruba 680 kHz, kde je síla signálu dokonce vyšší (podle indikátoru vyladění na tom Videotonu) a poslechově je to daleko čistší (i když by to mohlo být lepší - pořád to docela dost šumí).
Blbý je, že ten Talisman, kvůli němuž jsem to stavěl, má zřejmě poškozený laditelný kondík, který se zřejmě při vyšší kapacitě zkratuje (od nějakých 900 kHz níž to při ladění jenom chrastí, ale nic se nenaladí), takže tuhle frekvenci na něm nechytím.
ok1hga: Ta nosná by neměla být až tak slabá, na B T2 je asi 0,15 Všš, podle popisu v PE stačí pro plné vybuzení diferenčního zesilovače 0,2 Všš.
A díky za obrázky, já si nebyl jist, zda je OK to sem celý vywebit (autorská práva a tak).
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Na vysílači s autotrafem má přece kombinace C2(pak i C3 má vliv) a L1 taky nějakou rezonanci. Proto je pevná hodnota C2 divná.
Když jsem podobné zapojení používal jako elektronický potenciometr v automatickém mixpultu, tak vím, že to nesnášelo velké amplitudy signálu, aby ta regulace chodila čistě od nuly. Ale možná jsem to měl blbě. Tady naštěstí to nemusí chodit od nuly, takže je to asi OK.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
když tu svoji logiku protáhneš dál, mohl jsi tam dát třeba 100uF kond a místo cívky pár centimetrů drátu, taky bys s tím tu rezonanci 1,6 MHz naladil , ovšem ven už bys nedostal téměř nic. To raději tento rezonanční obvod vyhoď celý , je tam v tomto případě na ..... a laď jenom anténu.
Trochu se ale divím, kam se posunula redakce AR, že se samozřejmostí publikuje návod na potenciální průser. V článcích se polemizuje o účinnosti antén a s jakými rozměry se dosáhne účinného vyzáření výkonu. Když to někdo zkusí, i tak malému zařízení stoupne podstatně dosah a podle autora si to může naladit kamkoliv, což znamená potenciální konflikt s majáky NDB.
Dřív aspoň ze slušnosti napsali, že to publikujou jen ze studijních důvodů.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- jakubrosler
Crifodo: Ten Talisman jinak hraje velmi dobře, bohužel teda jenom v horní půlce pásma.
Takže situace je taková, že to zapojení s autotrafem generuje signál dostatečné intenzity, problém je s jeho kvalitou - silný šum na pozadí, který při mělké modulaci dost ruší, při hlubší modulaci naopak dochází ke zkreslení (a šum pořád vadí). Dá se s tímhle něco dělat?
Na tom Videotonu na 680 kHz jsem asi naladil nějaký zrcadlo, protože u jiných přijímačů na týhle frekvenci nic není. Zajímalo by mě ale jednak, kde se bere a hlavně jak to, že jeho příjem je v porovnání se základní frekvencí mnohem čistší.
EDIT: ZdeněkHQ: Dík, zkusím. Neklesne pak ale zase dost amplituda, když bude procházet menší proud?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- jakubrosler
Po pouhé změně R13 jsou u mně tranzistory zavřené.
masar: Ta nosná je trochu nakopnutá, no. Tak to asi vysvětluje ten zrcadlový příjem. Ale jak to, že je to čistší?
Jsem přesvědčen, že to není vlastní šum přijímače, žádná normální stanice takhle brutálně nešumí.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
jakubrosler píše:ZdeněkHQ: Takhle pěkně to vypadá jen změnou R13? Tomu se mi nechce věřit, nehýbal jsi nějak i s odporama, co nastavují pracovní bod?
Musel jsem snížit modulaci na 50mV. Z oscilátoru jde 100mV. V praxi je to 100mV špička-špička a 200mV špička-špička. Ale simulátor je jinej svět než praxe.
Vyhoď ten LC, dej tam 22R odpor a podívej se, co ten modulátor vlastně vyrábí.