"Chytrá" domácnost ?

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Hubert_79 »

Bezpečnost můžeš mít jakou chceš, ale když si pak lidi dají heslo "123heslo"... To samé třeba wifi; byl jsem u známé v paneláku a tam jsem našel tři sítě bez hesla, nebo v penzionu, měli sice wifi s heslem, ale router měl hesla výchozí (user admin, heslo admin)...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
p32

#17 Příspěvek od p32 »

Já bych ta hesla všechna zakázal. Přece i zloděj má právo na svůj zisk, takže proč ho zdržovat? Takže, kdo má heslo, tak předvolat na políciu. :lol:
piCZus

#18 Příspěvek od piCZus »

Vždyť v tom článku jasně píší
Ty sice ke své funkčnosti připojení k internetu nevyžadují, ale všechny příkazy se jim zadávají právě prostřednictvím cloudové služby.

takže jde jen o vzdáleném ovládání, nic o autonomní nefunkčnosti, palcem nohy ho zapnu a jezdí.
keemo

#19 Příspěvek od keemo »

nejak tak. to jen rozmazleni a tupi amici baziruji na tom ze nemuzou vysavat :D
p32

#20 Příspěvek od p32 »

piCZus píše:Vždyť v tom článku jasně píší
Ty sice ke své funkčnosti připojení k internetu nevyžadují, ale všechny příkazy se jim zadávají právě prostřednictvím cloudové služby.

takže jde jen o vzdáleném ovládání, nic o autonomní nefunkčnosti, palcem nohy ho zapnu a jezdí.

Oni to prostě někteří nechápou. Internet se nepotřebuje, jen je ho třeba. :lol:
rezis

#21 Příspěvek od rezis »

Popravdě částečně chytrá domácnost mě láká. Ale spíše ve stylu odcházím, zapnu alarm a odpojí se mi předem definované zásuvky - nemusím se bát zda jsem něco nevypnul. Nebo přijedu a otevře se sama brána. Nebo vím že je blbost aby přes den svítilo světlo venku na baráku tak ho vypnout.... spíše taková logika opravy chyb jenž se sám dopouštím.
Co se týče toho výpadku - ono to asi ani jinak udělat nejde aby to umělo ovládat x lidí odkudkoli. A těžko se nejen Amíkovi vysvětluje, že to jde i jinak když to nikdy jinak nedělal.
Internet - metla lidstva
piCZus

#22 Příspěvek od piCZus »

Všichni amíci taky nebudou blbí a někomu bude bohatě stačit dostupnost jen ve vnitřní wifi síti, na kterou budou tyto smart věci napojeny. Pro méně znalé je stačí připojit na tzv. síť pro hosty, která je oddělená od domácí sítě, což dnešní wifi routery umí. Kdo má větší možnosti, tak využije vlany + firewallu a tyhle věci bude z NETu ovládat až po připojení do domácí sítě přes vpn apod.
Podobné to bude i u nás.
Největší strach z toho mají ti, co si neumí nastavit nic, akorát ví, že cloud je peklo a musí se zalepit jako webkamera.
p32

#23 Příspěvek od p32 »

piCZus píše:Všichni amíci taky nebudou blbí ...
Jo, vyhrál to ten Bidet. :lol:
termit256

#24 Příspěvek od termit256 »

rezis píše:Popravdě částečně chytrá domácnost mě láká. Ale spíše ve stylu odcházím, zapnu alarm a odpojí se mi předem definované zásuvky...

Tohle mam udelane taky, doporucuju. Pri zapojeni alarmu se vypnou vsechny svetelne okruhy, vetrani, klimatizace, voda, kuchyn, topeni prejde do jineho rezimu, vytahnou se rolety a podobne veci ktere nejsou potreba kdyz nejsem doma. Zasuvky mam resene pomoci takovych pruchozich "adapteru" ktere se vypinaji systemem. Mam v byte cca 100ks zasuvek a tahat od kazde kabel do rozvadece je nerealne.
Durazne doporucuju udelat to na vlastnim hw a sw. Udelas si to za par kacek a presne podle svych potreb a nestane se ti, ze firma za par let krachne nebo prestane stary system podporovat a ty budes muset vsechno vymenit, az se neco posere.

Co se tyka komunikace, jedu pres gsm branu. V dobe kdy jsem to navrhoval, byl jeste internet komplikovany. A dnes jsem popravde receno nenasel valny duvod to predelavat. Brana posila sms a prozvani pokud mi neco chce a jedine dalkove ovladani ktere potrebuju je zapnout kontrolu prostredi kdyz prijizdim po delsi nepritomnosti a to zvladnu jednoduchym prozvonenim. Soucasne smart systemy dokazou online informovat i o teplote vody v zachode, ale ja takove veci proste vedet nepotrebuji, stejne jako to nikomu nemam potrebu ukazovat.
Achab

#25 Příspěvek od Achab »

termit256 píše:...budes muset vsechno vymenit, az se neco posere.

Při poruše se možná posere sám majitel, když potmě nedorazí včas na záchod...
termit256

#26 Příspěvek od termit256 »

Zas bych to tak nedramatizoval. Za komancu nesel v zime proud kazdou chvili a nikdo se z toho neposral.
Ale i na to jsem myslel, mam tam hw prepinac "porucha", ktery elektroniku preklemuje, sepne natvrdo vsechny stykace a akcni cleny a ja se pripadne oprave budu moct venovat casem protoze vse pojede v "hloupem rezimu".
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Za komanče jsme byli připravený na všechno. Měli zásobu jídla, vodu ve studni, dřevo na otop. Jenže dneska se většina civilizace tváří, že se nemůže nikdy nic pokazit. Dokážete si vůbec představit, co by se dělo v takovým městským 12 patrovým činžáku, kdyby nešel 3 dny proud? Zima, bez vody, ho.vna ze záchodů vytékají ze sklepních oken. Nefunkční telekomunikace je v tomto případě nepodstatná. Pravda, jsou lidé, kteří po dvou dnech bez WiFi raději spáchají sebevraždu skokem z okna. PS, krásný případ nadnárodních obchodů, "nejde internet, nejdou kasy, musíme zavřít".
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Kde nejdu kasy bez internetu? V sieti, kde robime spravu PC, kasy funguju stale. Na PC je lokalna databaza (PostgreSQL) a obcas sa to synchronizuje so serverom. Problem je akurat dlhy vypadok, ked sa ani cez noc nenaskladni novy tovar a dalsi den sa neda predat. Samozrejme, ze bez pripojenia nefunguju elektronicke sluzby (dobijanie kreditu, overovanie zrebov a pod.). Dokonca aj bez elektriny dokazu chvilu existovat - su tam male UPS.
p32

#29 Příspěvek od p32 »

rnbw píše:Kde nejdu kasy bez internetu?
Všude, kde musejí mít EET. U nás to ti deboši vymysleli tak, že to musí být online.
termit256

#30 Příspěvek od termit256 »

Nemusi, kdyz nejde internet, normalne to funguje a na server se to odesle az internet zacne fachat. Tohle zvlada i apka v mobilu.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“