Kvalitná skusacka - fazovka
Moderátor: Moderátoři
Maximální spokojenost spoustu roků!
- kajsmentke
"Tester napětí nesmí být používán tam, kde dochází ke srážení vlhkosti, například rosa nebo déšť. Tester napětí s hrotem ve tvaru šroubováku je možné použít pouze pro testování napětí, nikoliv pro jiné práce na částech zařízení pod napětím."
U dalších pro jistotu nepíšou nic. Některé typy jsou zcela nevhodné pro síťové napětí, dokonce hrozí úraz. Viz například starší článek od revizního technika (přizpůsobeno pro laiky):
Pozor na zkoušečky elektrického proudu
Co mám proti zkoušečce z Číny
Osobně samostatnou fázovku v silnoproudu nepoužívám aspoň 25 let. Na to, abych ji tahal v kapse, je využití v praxi velmi omezené. V případě potřeby stačí doutnavka ve zkoušečce SN-4 (donedávna jsem měl ZN-1 Metra).
Dvojbodová skúšačka je naprd, pokiaľ mám TN-C a niekde sa prerušil PEN. Potom nenameriam nič (nemám voči čomu), ale fáza tam je a KOPE!
Osobne pokiaľ idem niečo riešiť, a fázovka nič neukáže, ešte tam priložím skrutkovač a brnknem po ňom prstom či nekope. Istota je istota.
V momentě kdy mám souběhy kabelů i několik stovek metrů. Kdy potřebuji vyhodnocovat rychle a spolehlivě tak SN-4. Ona pak je i verze s ledkama, ale tu kluci u nás zavrhli - opět falešná hlášení a rychlost měření tragická.
Kdysi jsem něco podobného měl, ale dotekové plošky tam byly dvě. Jedna sloužila pro zjišťování vodivosti, druhá se používala v případě použití zkoušečky jako fázovky. Bylo to směšně levné, fungovalo to, ale v zápětí jsem to někde ztratil
https://www.conrad.cz/p/dvoupolova-zkou ... afEALw_wcB
Za ty prachy to je dobrá zkoušečka. Umí točení fází a má i tl. na vybavení chráníče, případně zatížení obvodu.
Ale z celkem 7 kusů (ve firmě) už jsem 4 reklamoval. Stačí nešetrné chování a jde do háje. Já s ní problém neměl, ale servisáci je zrasovali. Teď už jdu do Fluke.
Nicméně se hodí na vyhledání přerušených vodičů ve šňůrách. Při dodržení správného postupu určí místo s přesností na milimetry. Jinak je nanic, spíš hračka pro domácí kutily.
Indukcia neindukcia, či je tam fáza alebo nie sa s tým dá odmerať, presné napätie neriešim. Mňa zaujíma či to kope. Určite je to lepšie (teda spoľahlivejšie) ako fázovka s tlejivkou, kde sa mi časom mohla tlejivka pokaziť a teda ma nebude informovať že je tam sieťové napätie.
Ale s tím co mi má chránít život bych rozhodně šroubovat nechtěl, nechtěl bych, aby na to měření měly vliv boty, co zrovna mám na sobě nebo že na sluníčku tu doutnavku neuvidím. Nebo naopak doutnavka bude svítit, jistič bude vypnutý a bude běhat a hledat proč. Indukce. No a jednou to za indukci prohlásí a dostane ránu.
Dvoupólová zkoušečka ja jesná. I tak mají funkci detekce fáze bez připojeného druhého pólu v podstatě jako ten šroubovák. Navíc ještě řvou na fázi, tak že i když nevidíte, slyšíte. Baterky jsou tam na hoodně dlouho, tak bych je neviděl jako problém.