A to zapojení rozebírat nebudu, na mě je to moc složité, abych pochopil jak to autor vlastně myslel
MBA810 jinak
Moderátor: Moderátoři
Ale tu úpravu modulů z C110/ST/Mánes pro 4 Ω jsem tu popisoval už před lety, schémata jsem znovu vkládal znovu sem. Komentáře k nim uložené nemám, takže stručně: v televizéch bylo opravdu zbytečné přenášet kmitočty pod 80 Hz, ty už repráčky kale vyzářit stejně neuměly, zvlášť v Mánesu či Oravanu, tak bylo zbytečné jimi koncák zatěžovat. Pro dvoupásmovou čtyřohmovou bednu už se vyplatilo zvednout kapacitu na výstupu (C20) na 1G až 1G5 a mohl se zvětšit elektrolyt Cf (C13) na dvojnásobnou kapacitu, t.j. na 100 µF-
Na otázku zda je lepší boucherot dát u můstku paralelně k repro nebo z každého výstupu samostatně na zem jsi také neodpověděl.
A co na to starej pes, odborník na slovo vzatý sinclair ?
To myslíš vážně, spojit 5 s 6 ?
A jinej "odborník", křídla musí být propojená na zem, jinak to nefunguje a basta !
A taky můžete pořešit bootstrap atd.
A nakonec můžete použít jen konec, budit to do 5 jednou DDR TL082 za 5Kč z Hadexu oba kanalály a šum spadne o řád a zkreslení o dva
Ale jde mi o zlepšení měřených parametrů, aby nikdo nekecal.
K výstupnímu kondu jsem se už vyjádřil, nejdřív tam musí být ten výkonový přenos (čili správně veliký kond, to slyšet je) a pak zjistíte, že nějaké další rovnání smysl nemá.
Dávat ten kond větší než 2G2 také smysl nemá, ale měl by to být kond se slušným ESR pod 50mR, ne nějaká miniaturizovaná sračka na 85C s odporem kolem 0,5R.
Jenže tu výkonovou rezervu MBA810 zrovna nemá. Při zahrnutí výstupního kondenzátoru do smyčky zpětné vazby dojde k tomu, že zhoršující se přenos hloubek na reproduktor s klesajícím kmitočtem vyvolává zvýšení úrovně signálu na pinu 12. Proto je lepší tak nízké frekvence nepustit už sem. Stupeň vazby zase zvýšil menší časovou konstantou příčného vazebního členu RfCf v pinu 6 a nakonec i poměrně malou kapacitou vzebního kondenzátoru na vstupu. To byl také důvod, proč v modulech Z pro televize měl tento člen časovou konstantu kolem 3 ms, takže nedovolil nárůst zesílení celého koncepři kmitočtech po asi 60 Hz. A někteří výrobci to řešili ještě omezením přenosu nejnižších frekvencí už na vstup. V televizích to rozhodně zmenšilo nároky na napájecí zdroj.
Optimalizace zapojení a hodnot součástek kolem MBA810 by proto měla zohlednit i vlastnosti připojeného reproduktoru či soustavy, resp. jejich schopnosti vyzářit kmitočty na okrajích pásma, ať se od obvodu zbytečně nepožaduje něco, co se pak protopí neslyšeno. Škoda zahodit cokoli, co je na tom obvodu dobré.
danhard píše:A nakonec můžete použít jen konec, budit to do 5 jednou DDR TL082 za 5Kč z Hadexu oba kanály a šum spadne o řád a zkreslení o dva
Hmm, proti tomu bych nic nenamítal
Výkon by právě řešil alespoň trochu ten můstek - třeba takto:
Pořád nevím jak je to s tím boucherotem na výstupu - jestli každý stupeň samostatně na zem a nebo jeden paralelně k repro.