PS. Před vánocemi jsem měl tu šedesátku připojenou 17 dnů (3 cykly) na "Ekkarově desulfátoru" a ... nic. Tak uvidím jaký výsledk dá ten druhý.
Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
PS. Před vánocemi jsem měl tu šedesátku připojenou 17 dnů (3 cykly) na "Ekkarově desulfátoru" a ... nic. Tak uvidím jaký výsledk dá ten druhý.
Přitom problém sulfatace je téměř vždy zaviněn nedostatečnou péčí o akumulátor v provozu a snaha odstranit už vzniklý sulfát by se měla uplatňovat už v samém začátku používání - tedy starat se o to, aby sulfátu vznikalo co nejméně v jeho těžko rozpustné formě a pokud už vznikne, aby se akumulátoru dostalo takové péče, při níž bude to, co stačilo vzniknout zase co nejrychleji odstraněno. Pokud se někdo pokouší vzkřísit akumulátor po 5 letech používání v automobilu, přičemž za celou tu dobu mu byla věnována nulová péče, anebo po ročním odložení ve vybitém stavu do sklepa, pokouší se vzkřísit umělým dýcháním z huby do úst mrtvolu, se kterou už hýbou červi...
A kutilmile - nelituju tě
jen u baterek , které nechcíply blbým zacházením + věkem .
Já běžně dosahuji životnost sedmi let při vysoké kapacitě . CHce to ale nebýt lempl a dodržovat jednoduché a známé zásady , které v tomhle vlákně už zazněly , takže netřeba opakovat .
O Vánocích jsem začal s reinkarnací Varty silver 70 Ah . Vstupní data -
8.5 V a nezjištěná kapacita . Třítýdenní ozdravná kůra ala Ekar -
výstupní data 12.7 V ( ustálený stav 2 hod. v klidu )a téměř plná kapacita.
I v současných mrazech točí jak vrtulník ( diesel ). Bonus za péči .
problematiku.Nový,nebo používaný akumulátor v dobrém stavu t.j nezasul
fátovaný,naplněný předepsaným elektrolytem a plně nabitý má hustotu
elektrolytu 1,28.Jak ale u použitého akumulátoru zakoupeného s ojetým
automobilem,u kterého nevím jak bylo s akumulátorem zacházeno.Po
dostatěčně dlouhém nabíjení,kdy všechny články živě plynují a napětí se
již dále nezvětšuje,nedosahuje hustota předepsané hodnoty 1,28.Jak ale
správně určit čím je to způsobeno.Akumulátor je již částečně zasulfátovaný,elektrolyt je častým doléváním destilky zředěný,nebo není
ještě akumulátor plně nabitý a je třeba dále nabíjet ?
Tvoj popis je ale presne to, čo potom bádavých ľudí ako som ja zmätie, pretože ty si mal s tvojou Vartou šťastie, že bola síce vybitá, ale v dobrom stave, ako si sám napísal, kapacita nezistená
Pre mňa bolo pri tejto snahe podstatné iba jediné - či je možné výrazne a použiteľne zničiť kryštalický sulfát a vrátiť baterke pôvodnú kapacitu, aby ju naozaj nebolo ešte potrebné vymeniť, ale ukázalo sa, že nie...zlej sa už pomôcť nedá, dobrej pravdepodobne áno, ale tú zasa ešte meniť netreba
A k tomu starání se o baterii, už to tady bylo řečeno-zakoupená spolu s ojetým autem. Potom člověk neví?! Když mi po cca 2 hodinách práce se zapnutou lampou (8W) a hrajícím rádiu druhý den ráno ani neprotočila motor věděl jsem, že je zle. Namontoval jinou baterku abych mohl jezdit, zbastlil jsem ten jednoduchý desulfátor, a započal ozdravnou kůru. Výsledek jsem uváděl jenom pro doplnění: po plném nabití svítila na H4, odběr 4,5A cca 1 hod 20 min před i po desulfataci, baterka původně 60Ah. Takže jsem o vánocích udělal ten druhý desulfátor a uvidím jestli bude účinnější. Zatím jsem ho jen tak zkusmo nechal působit na 44Ah s možná nějakým pozitivním výsledkem, ale prioritou je ta šedesátka. Na výsledky je ještě brzo, uvidím za pár týdnů jestli pojedu do SD či tuto cestu o měsíce/roky
vědomosti v EB . Pokud neznáme minulost baterky dá se dost poznat
v průběhu oživování . Rychlý nárůst napětí , nestejné hodnoty článků
signalizují game over . Nezbytným a důležitým pomocníkem je hustoměr.
I v dnešní arktický den jsem v poho nastartoval . Ten jednocestně
usměrněný tepavý proud má něco do sebe . Nechápu pitomce konstruktéry , kteří věší za Grécák 5G . Jinak nabíjení se současným
mírným vybíjením doporučovala Akuma už začátkem druhé poloviny
Tak ma napadla 'spásonosná' myšlienka - asi blbosť, ale nebolo by možné baterku otvoriť, všetko vyhodiť, vyčistiť, z očisteného olova si odliať vlastné hrubšie dosky, tie pospájať, dať čistý elektrolyt a takto si urobiť svoju vlastnú baterku?
- feliz_navidad
- feliz_navidad