Seat Ibiza 1. 4 16V 55 kW - problém z volnoběhem

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tatramacek

#181 Příspěvek od tatramacek »

Dnes jsme dorazili z servisu. Vyměněno všech 16 zdvihatek, ložiska alternatoru, vycistena skrtici klapka, výměna zámku. Oprava celkem 5100kc.
Pánové. Motor jede lépe, je tišší, lépe reaguje na plyn. Ale stale v něm neco jemně klepe - mam obavy z toho pístu. Najeto 168600km :(
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#182 Příspěvek od EKKAR »

To nemusí bejt jen píst, to může bejt ojniční ložisko. Na zjištění by se musel i tak motor otevřít zespoda = shodit vanu, omrknout kliku, oměřit vůle... Pak by se dalo říct, co a jestli se má měnit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tatramacek

#183 Příspěvek od tatramacek »

Plácnu hovadinu, nemůže klepat a špatně rozprašovat vstřik ?
Ucpaný katalyzátor - motor má velký odpor při spalování...
Klepot je logicky jen pod plynem.
Když uberu plyn, klepot přestane..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nyní sem mluvil s mechanikem a o klepotu jsem mu řek... Prý to klepe pístní čep... Ptal jsem se ho, jestli je to nějak moc vážná závada... Prej ne a normálně s tím autem mohu jezdit - snad ví co říká..
Audaces fortuna iuvat
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od cputakt »

Pokud klepe pístní čep tak je tam vůle.Pístní čep je s kvalitní ocele a píst z hliníku takže pokud tam je vůle bude se tím klepáním zvětšovat ta vůle.
tatramacek

#185 Příspěvek od tatramacek »

Co navrhuješ ?
Audaces fortuna iuvat
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od cputakt »

Před tou minulou opravou bych se díval po nějakém jiném motoru z nějaké bouračky (fabia,seat tuším že i polo mělo stejný motor) ale když už jsi do toho tolik narval tak bych to neřešil.Pokud by se to začalo zhoršovat tak potom vyměnit ten píst i s čepem a i nové ojniční ložisko ale zase jestli se to oplatí.
Pokud se začne hrabat do motoru už nikdy se to nepodaří složit jako nový motor složený ve fabrice,vymění píst,čep a ozve se něco jiného třeba šálky na klice (uložení ojnice na klikovce) asi bych se díval po nějakém stejném motoru a jak bych sehnal tak bych nechal vyměnit celý motor hned i novou spojku a měl by být klid pokud seženeš slušný motor.
tatramacek

#187 Příspěvek od tatramacek »

No, vim co od toho motoru a auta mohu ocekavat.
Ale ten pistni cep mne sokoval. Mechos mi rek, ze 16V motorum nejvice vadi nizke otacky pod zatezi. Radsi preradit na nizsi stupen nez vyjizdet kopec treba na 2200ot pod plynem.. Kvuli mazani.. 8V motory maji pry vykonnejsi olejove cerpadlo...
Otec pravidelne takto jezdil. Motor trapil nez aby podradil.. Ja ho radsi vice tocim ( samozrejme az je zahraty na provozni teplotu )
Druhy motor je sazka do loterie :-(
Klepot nebyl tak slysitelny skrz klepajici zdvihatka.. Motor po jejich vymene stichl.. A nyni tady tohle.. Predtim sem nemel o pistnim cepu ani tuseni...
Audaces fortuna iuvat
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#188 Příspěvek od PeteBurns »

Vobec to nemusi byt piestny cap, tych moznosti je tam xy ;) Podla toho, co pises, tak to nie je nic strasne, ked to cvakajuce zdvihatka prehlusili, ja osobne by som sa na to uplne vykaslal, ak sa to nezhorsuje, je to skoda namahy a penazi, ten motor ta este moze prezit a nic sa tam menit nemusi :) Ak by to moc vadilo, tak je urcite lepsie zohnat druhy motor a prehodit ho, vyjde to urcite ovela lacnejsie, v dnesnej dobe ani nema zmysel uvazovat nad generalkou, len sady lozisiek na klukovy hriadel a ojnice su drahsie ako druhy motor, nehovorim o vybrusoch a tej robote, ktoru treba zaplatit...ved nemusis kupovat macku vo vreci, urcite sa da najst funkcny motor, ktory sa da pred kupou nastartovat a popocuvat, ale vzhladom na cenu motora aj celeho auta je to prakticky jedno, hlavne, nech to jazdi ;)
tatramacek

#189 Příspěvek od tatramacek »

Chlapi, "snesl" by ten můj motor 16tky kola ?
Chci se ještě zeptat, zdali by šlo aspoň o něco zvednout kroutící moment v nižších otáčkách - odstranit airbox a udělat přímé sání se sportovním filtrem.. Děkuji 8-)
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#190 Příspěvek od EKKAR »

Kola 16" dát můžeš, akorát se podívej do TP, jakej na ně máš povolenej rozměr pneumatik - myslím že to budou docela válce, 205/45 nebo něco tak kolem. Tudíž budou široký a nízký, kvůli nízkýmu boku se budou muset fučet na relativně vysokej tlak a budou tak tvrdý jak cyp = budeš v (_!_) cejtit každej kamínek na silnici. Důvodem proč tam nesmíš dát třeba oktaváckej rozměr s vejškou boku 60% je cejchování tachometru - 16" kolo s profilem 205/45 má přibližně stejnej obvod jako 195/55 R15 nebo 185/65 R14 (rozdíly v průměru jsou míň než centimetr) = není potřeba měnit nacejchování tacha, odchylka se vleze do 5%. Kdybys dal kola s celkově větším průměrem, ukazoval by tachec míň - jak rychlost, tak nájezd, protože na 1km ujetý vzdálenosti se větší kolo otočí míňkrát než kolo menší.

A s tím vykucháním airboxu a K&M filtrem radši ani nezkoušej, byl bys straaaašně zklamanej. Větší otevření sání se neprojeví v nízkejch točkách, ale naopak až nahoře - dole bys naopak ztratil - už jsem ti to psal v SZ, že šestnáctiventily mají "dole" problém s malým krouťákem, kterej se dá vyřešit (kromě dalších možností) PŘÍVĚROU = právě spíš zmenšením průřezu sání nebo vejfuku, ne jeho otevřením....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od cputakt »

Měl jsem na ibize 16 205/45 tak jak je v TP, hustil jsem je tak jak by měly být na 2 a 2,3 měl jsem snížené sportovní pružiny Eibach a opravdu je cítit každá nerovnost ale sedělo to pěkně.Měl jsem v TP i R17 215/40 ale do toho už jsem nešel,gumy stojí ranec ale kdybych neměl ty tvrdé pružiny určitě bude svezení komfortnější.
Ohledně krouťáku jak už psal nademnou je to u těchto motorů bída ty motory se musí držet v otáčkách jinak to nejede a výměnou filtru nic nedosáhneš to už snad vyhodit kat a dát jen trubku až k zadnímu tlumiči ale potom je problém s lambdou (bude ti házet chybu) a taky je problém na STK.
tatramacek

#192 Příspěvek od tatramacek »

Přemýšlel sem nad 195/50 R15 anebo nad 215/45 R16 - ohledně toho cejchování tachometru je mi to jasné. Spíše mi jde o celkové zvednutí spotřeby opotřebení ložisek kol a spojky... Co vy na to ? ;-)
Chci tyto disky: alu-kola.heureka.cz/aez-intenso-6_5x15-5x100-et38/
Jinak nyní licu 150km/h.. Ten motor je jinak fakt tišší a krásné se poslouchá
Naposledy upravil(a) tatramacek dne 28 pro 2014, 15:56, celkem upraveno 1 x.
Audaces fortuna iuvat
Sesi

#193 Příspěvek od Sesi »

Akorát s tím "delete" katu se taky musí opatrně (když pominu ekologii a v případě aut se dvěma lambda sondami to nelze udělat tak snadno) - většinou při vymlácení nebo nahrazení jen trubkou motor ztratí část protitlaku a bude se hůře vyplachovat. Pokud jde kat ven (případně některý z tlumičů), nahrazuje se rezonátorem. Nejlíp k tomuto tématu pročíst nějaké diskuze.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od cputakt »

215/45 R16 nebyly schválené pro ibizu jen jak jsem psal 205.Sám si můžeš spočítat průměr pneu 215 je šířka v mm a 45 je výška pneu v procentech z šíře běhounu.Takže u 205/45 je výška gumy 92,25mm a u toho co by jsi chtěl ty je výška gumy 96,75mm to je skoro o 1cm větší guma.Někde to naboříš a pojišťovna tě pošle do řiti,nevymíšlej a dej tam to co máš ve velkém TV.
tatramacek

#195 Příspěvek od tatramacek »

Promiň. Chtěl sem napsat 205/45 R16
Nemusíš mne drbat :-P
Audaces fortuna iuvat
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“