Vaříme při bastlení (odděleno, uzamčeno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
jura80
Kontaktovat uživatele:

#226 Příspěvek od jura80 »

Njn, ale kolem toho piva nevím, do kdy je ta akce ještě aktuální... Zkrátka jsem sem napsal pozdě- sory. Ale vono se zase něco vobjeví.;) Každopádně, sem tam mívají zajímavý akce taky na Plzeň, což je podle mě the best, ať si kdo chce říká co chce.;)
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Cust

#227 Příspěvek od Cust »

Nicméně obchodní akce bych posílal spíše do poštovních schránek (mailů) i když tam mě to taky sere.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#228 Příspěvek od ZdenekHQ »

Svijany přes všechno chválení zas chuťově ujely někam, kde mě to nechutná. Prostě ta stará "měkká" starobrněnská chuť, fuj a konec.

Čuste, dobrej je vpichovací teploměr po předehřevu a hezky skrz kozy až do kosti křídla, jak je tam pod 70°C, bude to červený. Na ohni to už neprohřeješ. Já osobně, jak je to červený u kosti či z toho dokonce teče červená šťáva při řezu do kosti, to vždycky dám bokem pro sebe , už se tím cpu 20 let a nikdy mě nic nebylo.

Pokud umíš porcovat kuřata jak profík, t.j. naříznout stehna, odlomit z páteře, pak prsa pěkně po kosti a skelet na polívku či pro psa, budeš král. Jde to totiž i s hotovým kuřetem z rožně, ono to na ohni spíš ztuhne. Tak zjistíš stav, stehna budou spolehlivě, prsa můžou být u kosti načervenalý a pokud si nejseš jistej, že Tě nebudou pomlouvat, na chvilku (20 minut) do trouby a je to vyřešený, ale je to zbytečný.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Cust

#229 Příspěvek od Cust »

V neděli jsem zkoušel kuře, měl jsem celý týden na hlídání děti, tak jsem nestihnul nakládání podle Zdeňka. Pak jsem našel zajímavý recept na zapečené kuře s ovocem a sýrem. Když jsem začal kuře dělat, moje dámy měnily program (neděle) a já už jsem neměl možnost dodržet recept, tak začala improvizace a musím říct, že nedopadla (i přesto, že na opeřence nejsem odborník) zle:

- kuřecí stehna zbavená kůže opepřit, osolit a také posypat novým kořením (mleté) a zaprášit hl. moukou
- na rozpálené pánvi osmahnout ze všech stran
- zmírnit plamen, el. příkon, odsunout brikety, ... na minimum a lehce podlít vodou
- naházet ovoce a chvíli podusit (holky mi všechno snědly, tak jsem použil pouze jablka)
- asi po hodině (určitě by stačil kratší čas - to jsem měl ten změněný program, tak jsem nebyl doma) přehodit maso do pekáče, zasypat podušeným ovocem a nakonec i sýrem
- celé to prdnout do předehřáté trouby (použil jsem režim horkovzduch s grilem) a zapéct (konec se pozná podle konzistence sýru - nazlátlá barva)
- na pánvi osmahnout nadrobno nakrájenou cibulku
- zaprášit opravdu lehce hl. moukou a krátce osmahnout
- zalijeme to vydušenou šťávou a za stálého míchání vznikne příjemná omáčka, kterou můžeme zalít dušenou rýži - jako přílohu. Určitě se bude hodit i k vařeným či zapečeným bramborám.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#230 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dneska jsem zkusil bůček na smrku a borovici - t.j. měkký a jediný dřevo, co seženeš kdekoliv v lese . A samozřejmě na otevřeném ohni jen na hliníkovým tácku, vysokej plamen, jen jsem z vrchu dal dva plechy jako "stan". Tohle dřevo prostě voní. Pochopitelně ten bůček byl předvařenej.

Včera jsem dělal klasickej opileckej špíz - špekáček, cibule, červená paprika na kolečka, opět měkký dřevo, vysokej plamen a tam je to tajemství, proč je to dobrý. Jak se to dělá moc sofistikovaně, stojí to za prd.
Přílohy
bucek.jpg
(82.45 KiB) Staženo 46 x
bucek2.jpg
(72.43 KiB) Staženo 59 x
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 22 črc 2012, 17:59, celkem upraveno 2 x.
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nezapomněli jste ? Už je sezóna.

Nebýt kámoše zahradníka, tak jsem ještě měsíc čekal (vždycky jsou zralý okurky, až mě málem opadají vinný listy). Takže sůl, nepřevařená (odstátá) voda z vodovodu, umytej vinnej list a kopr a okurky přes noc namočený ve studený vodě a propíchaný. Teplý větraný místo, ale ne přímý slunko. Všechno musí být ponořený, někdo tam cpe šutr, já dělám kříž ze špejlí, ten se zapře o hrdlo a nedovolí okurkám vyplavat. A hlídat hladinu, ze začátku to přeteče, ale pak to někdy chybí !

Až to sedne, chce to nakrájet na půlky, aby to odvětralo a přidat do láku ze dvě lžičky křenu či křeníku a do ledničky. Pak to milují i ženský. Jako snídaně po letním flámu ideální.

Gurmeti se ovšem drží hesla, že pořádný kvašák má postříkat všechny okolo.

Čím víc se s tím budete sr...., tím bude výsledek horší :D
Přílohy
kvasaky.jpg
(62.39 KiB) Staženo 53 x
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#232 Příspěvek od ZdenekHQ »

Týden (to je až moc, většinou stačí tři-čtyři dny, pak žloutne) rostla pod kýblem obsypaným pískem na zahradě (jinak to podlezou slimáci). Když jsem ji našel, byla sotva jak tenisák, teď už z ní bude solidní večeře. Většinou narostou tak dvě tři ročně, ale byl rok, kdy jich bylo snad deset. Proč rostou zrovna tam, kde rostou, nikdo neví, je to navážka stavební suti a vždycky, když se rozhrnula, houby "popojely" a vyrostly zase. Jen tam je utopených pár pařezů od jabloní a možná ještě něco...

Musí se krájet na opravdu tlustý plátky (1 až 1.5cm) a před obalením proti všem dobrým kuchařským zvykům kromě soli lehce potřít dobrým kečupem.
Přílohy
houba.jpg
(30.97 KiB) Staženo 51 x
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od ZdenekHQ »

http://www.stream.cz/video/697473-vychy ... -grilovani

Že mu to kuře neuletí... :D :D :D

P.S. A něco podobnýho jsem zažil v Jeseníkách : http://www.stream.cz/vtipky-srandicky/6 ... t-nechteli
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 22 črc 2012, 22:04, celkem upraveno 2 x.
]
workhard
Kontaktovat uživatele:

#234 Příspěvek od workhard »

No to spíš bude mít spálený záda :D
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
BOBOBO

#235 Příspěvek od BOBOBO »

Kuřata nenakládám , večer do nějaké nádoby , aby kondenzovaná vlkost netekla do okolí a druhý den odpoledne jen silně sole dovnitř i ven a šup s tím na rožeň . Točím 2 hoďky , topím fest , mám boční topení , tak topím jakýmkoliv dřívím . Nesnáším opečené věci nade dřevem s dehtem . V těch případech se raději spokojím s těmi Svijany , ale raději Plzeň . Potírám čistým olejem . Rozhodující je majda , nikdo si zatím nestěžoval . Velká majolka , na jemno nakrájená menší cibule , hlavička pasírovaného česneku , polévková lžíce karí , 2lžíce sladké papriky . Smíchat , nechat odstát a nikdy nezbyde , i když v lednici vydrží i 14 dní . Lze tedy připravit předem . Už mám zase chutě . :D
Naposledy jsem dělal kýtu , ale už nikdy , zatímco se ostatní baví , tak člověk celý večer maká a nic si neužije , stálé hlídání , když má výsledek stát celý večer za to .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mokrý dřevo je vždycky nanic. Ale ty asi 4 roky suchý smrkový polena dají párkům s cibulí úplně jinou chuť, než tvrdý dřevo a hlavně se na nic jinýho nehodí.
]
jura80
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od jura80 »

Svijany 11° ještě furt v Albertu mají. A včera jsem taky narazil v Lídlu na 10° Braníky za 6Kč/ks.

Uvařil jsem si fajn květákovou polívku:

1 květák
1 brambor
1 rajče
2 větší mrkve
wořech másla
asi 100g Ementálu (použil jsem vegetariánský Ementaller s mikrobiálním syřidlem)
půl plátku plátkovýho uzenýho Eidamu (fakt jen půl plátku, možná až jeden plátek u těch míň aromatických výrobků- a u mě zase vegetariánský)
půlka kvasnic (jako koření)
trocha bazalky, majoránky, kmínu.
mouka na zahuštění
a samo přiměřeně soli
a taky přiměřeně vody

Prostě se to nakrájí, uvaří, zahustí moukou (a znovu povaří až do zmizení moučné chuti). A spokojeně sežere s rohlíkama.;)

Dal jsem si dva talíře, k tomu vosm rohlíků, dva lahváče a jsu spokojené jako sviňa.;)
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Cust

#238 Příspěvek od Cust »

:-) spokojené jak sviňa: Chtěl jsem se zeptat co to je ten vegetariánský sýr? To jako není z mléka? Nikdy jsem to neviděl nebo spíše jsem si toho nikdy nevšimnul.
Vogon

#239 Příspěvek od Vogon »

Z principu věci to rozhodně nemůže být sýr.
Takže to bude nějaký paskvil typu sojové maso, šmakoun a nebo jiný amaroun.
Nechápu jak někdo může tak dobrou věc jako je květák a brambor a rajče zkazit přidáním chemického svinstva s mikrobiálním syřidlem.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od jura80 »

Vegetariánské sér je normální sér, jen se tam nepoužívá syřidlo z telecích žaludků, ale buď syřidlo na bázi bakterií, nebo na bázi chemie, nebo je bez syřidla. Kvalita je normálně stejná jako u běžných sýrů, spíš jde wo to, co na co jaké výrobce použije.
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“