Vaříme při bastlení (odděleno, uzamčeno)
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Čuste, dobrej je vpichovací teploměr po předehřevu a hezky skrz kozy až do kosti křídla, jak je tam pod 70°C, bude to červený. Na ohni to už neprohřeješ. Já osobně, jak je to červený u kosti či z toho dokonce teče červená šťáva při řezu do kosti, to vždycky dám bokem pro sebe , už se tím cpu 20 let a nikdy mě nic nebylo.
Pokud umíš porcovat kuřata jak profík, t.j. naříznout stehna, odlomit z páteře, pak prsa pěkně po kosti a skelet na polívku či pro psa, budeš král. Jde to totiž i s hotovým kuřetem z rožně, ono to na ohni spíš ztuhne. Tak zjistíš stav, stehna budou spolehlivě, prsa můžou být u kosti načervenalý a pokud si nejseš jistej, že Tě nebudou pomlouvat, na chvilku (20 minut) do trouby a je to vyřešený, ale je to zbytečný.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- kuřecí stehna zbavená kůže opepřit, osolit a také posypat novým kořením (mleté) a zaprášit hl. moukou
- na rozpálené pánvi osmahnout ze všech stran
- zmírnit plamen, el. příkon, odsunout brikety, ... na minimum a lehce podlít vodou
- naházet ovoce a chvíli podusit (holky mi všechno snědly, tak jsem použil pouze jablka)
- asi po hodině (určitě by stačil kratší čas - to jsem měl ten změněný program, tak jsem nebyl doma) přehodit maso do pekáče, zasypat podušeným ovocem a nakonec i sýrem
- celé to prdnout do předehřáté trouby (použil jsem režim horkovzduch s grilem) a zapéct (konec se pozná podle konzistence sýru - nazlátlá barva)
- na pánvi osmahnout nadrobno nakrájenou cibulku
- zaprášit opravdu lehce hl. moukou a krátce osmahnout
- zalijeme to vydušenou šťávou a za stálého míchání vznikne příjemná omáčka, kterou můžeme zalít dušenou rýži - jako přílohu. Určitě se bude hodit i k vařeným či zapečeným bramborám.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem dělal klasickej opileckej špíz - špekáček, cibule, červená paprika na kolečka, opět měkký dřevo, vysokej plamen a tam je to tajemství, proč je to dobrý. Jak se to dělá moc sofistikovaně, stojí to za prd.
- Přílohy
-
bucek.jpg- (82.45 KiB) Staženo 46 x
-
bucek2.jpg- (72.43 KiB) Staženo 59 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nebýt kámoše zahradníka, tak jsem ještě měsíc čekal (vždycky jsou zralý okurky, až mě málem opadají vinný listy). Takže sůl, nepřevařená (odstátá) voda z vodovodu, umytej vinnej list a kopr a okurky přes noc namočený ve studený vodě a propíchaný. Teplý větraný místo, ale ne přímý slunko. Všechno musí být ponořený, někdo tam cpe šutr, já dělám kříž ze špejlí, ten se zapře o hrdlo a nedovolí okurkám vyplavat. A hlídat hladinu, ze začátku to přeteče, ale pak to někdy chybí !
Až to sedne, chce to nakrájet na půlky, aby to odvětralo a přidat do láku ze dvě lžičky křenu či křeníku a do ledničky. Pak to milují i ženský. Jako snídaně po letním flámu ideální.
Gurmeti se ovšem drží hesla, že pořádný kvašák má postříkat všechny okolo.
Čím víc se s tím budete sr...., tím bude výsledek horší
- Přílohy
-
kvasaky.jpg- (62.39 KiB) Staženo 53 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Musí se krájet na opravdu tlustý plátky (1 až 1.5cm) a před obalením proti všem dobrým kuchařským zvykům kromě soli lehce potřít dobrým kečupem.
- Přílohy
-
houba.jpg- (30.97 KiB) Staženo 51 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Že mu to kuře neuletí...
P.S. A něco podobnýho jsem zažil v Jeseníkách : http://www.stream.cz/vtipky-srandicky/6 ... t-nechteli
Naposledy jsem dělal kýtu , ale už nikdy , zatímco se ostatní baví , tak člověk celý večer maká a nic si neužije , stálé hlídání , když má výsledek stát celý večer za to .
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Uvařil jsem si fajn květákovou polívku:
1 květák
1 brambor
1 rajče
2 větší mrkve
wořech másla
asi 100g Ementálu (použil jsem vegetariánský Ementaller s mikrobiálním syřidlem)
půl plátku plátkovýho uzenýho Eidamu (fakt jen půl plátku, možná až jeden plátek u těch míň aromatických výrobků- a u mě zase vegetariánský)
půlka kvasnic (jako koření)
trocha bazalky, majoránky, kmínu.
mouka na zahuštění
a samo přiměřeně soli
a taky přiměřeně vody
Prostě se to nakrájí, uvaří, zahustí moukou (a znovu povaří až do zmizení moučné chuti). A spokojeně sežere s rohlíkama.
Dal jsem si dva talíře, k tomu vosm rohlíků, dva lahváče a jsu spokojené jako sviňa.