Schéma, návod na slušný NF generátor pulzů. Nemáte někdo?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#271 Příspěvek od Jenys »

vrbazjarku píše:
Jenys píše:Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :)

Máš nejakú čo najjednoduchšiu schému generátora 100 Hz obdĺžnik, s kryštálom? 8O :?:

Bohužel nemám :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#272 Příspěvek od Jenys »

Pro Jenys: ještě jednou se ujistím: máš opravdu na XR9FSK připojenu zem? Změř to schválně multimetrem, jestli tam není náhodou -10V!
Zkus mezi piny 1 a 2 IO1 proškrábnout cestu a dát tam ten odpor 1M, já ho tam mám také a funguje to.

Pro jistotu jsem změřil jestli je opravdu spojená zem na 9 FSK, je to spojené se zemí na beton.

Pro Jenys: pin 3 - evidentně to nějakým divným způsobem kmitá, není tam nějaká slabá zem?

Jak slabá zem? Tam je jen R3 přímo na zem a to je veliká plocha na plošňáku originál. Ze země, se mi to nezdá. 100nF jsem tam dal a nic. zkusím ty malé kapacity.
Operák jsem zkusil dát jiný, kvůli tomu jsem tam právě dal patici a je to pořád špatné

Pro Jenys: XR Pin 2: no to už není tak špatné, navíc to ještě následující zesilovače zaoblí. Nastavil bych tam ale větší amplitudu, teď tam máš jenom zhruba 2Vmax.

Ale takhle jsem to nastavil podle návodu a na měřícím bodu X4 to bylo správné, tak nevím jak to myslíš? Ale i kdyby, tohle by mě tak teď nevadilo, spíš dostat pryč zákmity.

Mě to právě také překvapuje, že to tam vůbec má nějaké zvlnění. Ale když se koukneš na předchozí mé příspěvky, na pin 1,2 NE 5532 jsem měl jiné průběhy než teď, ono se to nějak mění a v okolí ve vzduchu u XR2206 je dosti silný signál, osciloskop to zachytí, tak mě napadá, zda se to nemůže nějak nakmitávat do plošňáku a pod. Už jsem z toho jelen a jestli je to jen má chyba, tak fakt nevím, co dělám špatně, nebo co je v tom za zradu. Přeci to není normální. Škoda, že tu nemá nikdo přesně ten samý generátor jako já, aby se to nějak vysvětlilo. :(
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#273 Příspěvek od Jenys »

Měřil jsem po úpravě, zapojení rezistoru 1M mezi 1 a 2 pin na NE5532 IO 1A. Viz. fota.

Proud na pin 11 při zapojení na -10V je 0 A, na sinu se zákmity nemění.

napájení blokováno 100nF +10V a -10V na GND, beze změny i po odpojení.

K rezistorům paralelně připojené kondenzátory 2,2pF. žádná změna, po odpojení také žádná změna.

Docela mě to unavuje, je to ztráta času. Myslím, že bych za tu dobu co se s tím se*u, měl už několik generátorů hotových. Chvěje se mi ruka po velikém kladivu :opravar:

Prostě na tom operáku to zvlnění je a na napájení nic není, jsem z toho fakt na mrtvici a ničím mi to nejde sundat, snad to úplně na vstupu nevyzkratovat :roll:

Takovej generátor mi byl čert dlužen, to bych nečekal :cry:
Přílohy
P1020305.JPG
XR.... pin 7
20mV na dílek 1us na dílek
(31.82 KiB) Staženo 57 x
P1020304.JPG
Pin 1 a 2 spojen, na něm 20mV na dílek
1us na dílek
(35 KiB) Staženo 60 x
P1020303.JPG
Pin 1 propojen rezistorem 1M na pin 2
Měřeno na pin 1

1V na dílek 1us na dílek
(33.82 KiB) Staženo 55 x
P1020302.JPG
Pin 1 propojen rezistorem 1M na pin 2
Měřeno na pin 1
5V na dílek 1us na dílek
(35.7 KiB) Staženo 56 x
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#274 Příspěvek od Jenys »

Středa 16.4.2008

Jenys píše:Včera v noci jsem tak trochu laboroval s tím generátorem, snažil jsem se odstranit ty zákmity na sinu. Hledal jsem místo odkud by to mohlo vycházet, ale nenašel. Zkoušel jsem různě připojovat M1 kondík, jako blokování, nic. Pak jsem zkusil asi 470pf z GND na pin 2 XR2206, sinus se vyhladil, ale za cenu změny tvaru troúhelníku. Zmenší to amplitudu a zaoblí vrcholy. Hm, tak to asi také nebude ta úplně správná cesta. Myslel jsem zda to nemůže pocházet od spínacího T1 pro přepínání tvarů sin , trojúhelník a obdélník. Zkrátil jsem přívodní drátky tranzistoru, ale bez efektu. Jakoby to pocházelo ze vnitř obvodu XR2206, ale proč :?:
Nemáte ještě někdo nápad co s tím :?:
To vyblokování pinu 11 pro obdélník mi také nepomohlo :cry:

Čtvrtek 24.4.2008
Dneska po půlnoci, při prohlížení různých schémat s XR2206 jsem přišel na to, jak vyhladit ten sin. Už jsem na to přišel v příspěvku výše, stačí zapojit kondík proti GND a na pin 2. V několika fungujících zapojením s tímto švábem to mají tak udělané, v KTE 93/3 mají dokonce použitý kond 3n9, (ten dost stahuje amplitudu)ale jinde spíš 470pF. Já to právě zkoušel už dříve pokusně s tím 470pF, ale ono to sníží amplitudu a popmrší trojúhelník. Zkusil jsem vřera i menší kapacitu 82Pf a to také funguje a tolik nesnižuje amplitudu. Už byla noc, tak jsem nezkoušel celý generátor s touhle úpravou přenastavit, ale mám dojem, že tohle je právě možné řešení a tak asi proto s tím nemáte problémy, asi ten kond tam máte. Ale že se o tom nikdo nezmínil, je to i u toho z roku 84 a já se s tím tady se*u a u tohohle z KTE 2000/1 mají pin 2 bez kondu :cry:
Takže to pořádně prozkouším a možná se konečně hnu z místa a nebudu řešit co a jak kmitá na IO 1, ať si to tam dělá co chce.. Pak bych zkusil udělat tranzistorový výstup na obdélník a snad by to mohlo takhle jít. :lol:
Dokonce i Masob v tom svém upravovaném zapojení co sem dal jako PDF, ten 470PF má :roll:
Tak to jsou mé poslední poznatky a snad konečně k něčemu, jinak ... :opravar:
Masob
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od Masob »

Jenys píše:napájení blokováno 100nF +10V a -10V na GND, beze změny i po odpojení.

A ty ten OZ napájíš +/-10V? Nemělo by tam být +/-15V?

Jenys píše:Dokonce i Masob v tom svém upravovaném zapojení co sem dal jako PDF, ten 470PF má :roll:

No vidíš, teď jak o tom mluvíš, tak se mi vybavuje, že jsem tam vybíral správnou velikost abych udělal kompromis mezi vyhlazením sinu a zaoblením trojúhelníku.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#276 Příspěvek od Jenys »

Masob píše:
Jenys píše:napájení blokováno 100nF +10V a -10V na GND, beze změny i po odpojení.

A ty ten OZ napájíš +/-10V? Nemělo by tam být +/-15V?

Jenys píše:Dokonce i Masob v tom svém upravovaném zapojení co sem dal jako PDF, ten 470PF má :roll:

No vidíš, teď jak o tom mluvíš, tak se mi vybavuje, že jsem tam vybíral správnou velikost abych udělal kompromis mezi vyhlazením sinu a zaoblením trojúhelníku.

Pardon, mám tam těch +-15V, to jsem se přepsal, to víš, v noci, už to moc nepřemýšlí :lol:

No já jsem to jen na chvíli zkoušel v noci, a těch 3K9 co mají v KTE 93/3 je moc velikej, tak jsem zkoušel těch 470 a pak jen 82pF, bude to chtít najít ten správný, aby to vyhovělo oběma tvarům. No a že jsi mi neporadil ten kondík :?: :wink: No a toho 16.4 jsem na to přišel náhodou, ale jelikož to značně snižovalo amplitudu a ničilo tvar trojúhelníku, tak jsem od toho ustoupil. Dával jsem to sem, k posouzení a nikdo na to nereagoval, možná jsem už mohl být dál.
Jinak jsem dostal dneska generátor BM 492, má rozbitý zesilovač, je k tomu i dokumentace, tak abych se nenudil, tak budu mít zase nějakou zábavu. Ještě bych měl dostat další, snad prý funguje,ale už nebyl dlouho zapnutý, tak ten kolega neví. Asi ho přinese zítra, tak uvidím. Tenhle generátor je od 10Hz do 10MHz, ale je to veliký krám...zase ale za ty prachy, nevem to :lol: :wink:

No tak dneska se na ten generátor podívám a zkusím to nastavit s tím kondem a uvidíme :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#277 Příspěvek od Jenys »

Tak jsem si chvíli hrál s tím generátorem, vrátil jsem vše tak jak má být, na pin 2 XR2206 jsem přiletoval kondík 470pF, trošíčku je tam dole na sinusovce vidět při větší citlivosti, 200mV, malý zákmitek, ale skoro není vidět. Možná, že ještě snížím trochu tu kapacitu, protože tím trpí trojúhelník.

Takhle už to bude pro mě dostačující. To zvlnění na IO 1 zmizelo, už je to tam rovné a na pinu 8 XR.... je také klid.
Škoda, že mi to neporadil nikdo dřív, nemusel jsem se s tím tak mořit a mít z toho nevrv :(

Už jen udělám tranzistorový konec pro obdélník a budu to moci dávat do krabice. Tak to bude jiná práce, tohle mi dalo docela zabrat :roll:

Ale aspoň jsem si něco vyzkoušel, vše je pro něco dobré :) Takže, jupííííí :aplause: :thanks:
Cust

#278 Příspěvek od Cust »

:-)
gratuluji
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od Jenys »

Cust píše::-)
gratuluji

Děkuji :lol:
Atlan

#280 Příspěvek od Atlan »

:lol: no myslim ze tento pristroj bude mat preteba velku hodnotu 8-)

Hura konecne to ide....gratulujem :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od Jenys »

Atlan píše::lol: no myslim ze tento pristroj bude mat preteba velku hodnotu 8-)

Hura konecne to ide....gratulujem :)

Také děkuji :wink: No jo, bude mít velkou hodnotu, dal jsem do něj tolik úsilí a času, ba i nějakou tu korunu navíc....tak aby sakryš neměl velkou hodnotu :lol:

No a jak jsem psal výše, tak mám, sice ještě v práci, ten BM 492 generátor, tak se budu mít v čem hrabat, no asi nebudu trpět nudou :wink:
vrbazjarku

#282 Příspěvek od vrbazjarku »

Pripájam sa aj ja ku gratuláciám a malý Miško posiela veľkú pusu...

Keďže je to vlákno s názvom: Schéma, návod na slušný NF generátor pulzů. Nemáte někdo?, rád by som sa znova spýtal všetkých "odborníkov" : nájde sa niekto, kto má slušnú schému na fungujúci generátor 100 Hz s kryštálom? (pomôcka - kryštál 100 kHz + delička 1000, alebo podobne...)

včil se ukažte, frajeri!
PavelFF

#283 Příspěvek od PavelFF »

rád by som sa znova spýtal všetkých "odborníkov" : nájde sa niekto, kto má slušnú schému na fungujúci generátor 100 Hz s kryštálom? (pomôcka - kryštál 100 kHz + delička 1000, alebo podobne...)

včil se ukažte, frajeri!
Tak sebou hoďte, "odborníci"! Ať vrbazjarku nemusí milostivě čekat, až mu to naservírujete pod nos. A to vám povídám, ať v tom není žádná chyba!
Sendyx

#284 Příspěvek od Sendyx »

Ještě to postavím v 5 exemplářích, abych ověřil reprodukovatelnost, navrhnu nový plošák a pak se ozvu.
CUST1

#285 Příspěvek od CUST1 »

Mrkni se na data sheet k děličce 2 na entou
tam máš schémata
Odpovědět

Zpět na „Poradna“