Nabíječka z PC zdroje
Moderátor: Moderátoři
Zdroj se zdál být OK po odpájení cívky je na prázdno napětí 26V, avšak po připojení regulátoru na zdroj a pin 3 IO již dává zdroj pouze nějakých 5,3V místo těch původních 26V a místo očekávaných cca 15V. Na regulátoru svítí LED2 udržovací režim a LED4 slabé napětí baterie (zkoušeno bez připojené baterie).
Už teda opravdu nevím co s tím, myslíte že by to mohlo být ještě třeba špatným LM358?
S tím TL494 už mě to taky napadlo, ale asi to nezměřím, protože osciloskop nemám. Ale měřil jsem napětí na pinu 8 a 11 (ovládají tranzistory pro trafo) a bylo tam docela dlouho 2.5V. Pak tam byla chvilku nula a zase 2.5V.
Příčina toho, že to bouchlo byla ta, že se mi povedlo rozkmitat TL494 zavedením nesprávné zpětné vazby z pinu 3 na pin 15.
Z toho mi připadá, že u tohoto zdroje není soft start a při zapnutí se zátěží vystřelí proud vysoko. To se mi potvrdilo i u zapojené baterie, kterou jsem nechal nabíjet až napětí na svorkách bylo 14,3V. Pak jsem nabíječku vypl a po pěti vteřinách zapl. Proud vyskočil nad 6A a velmi rychle klesl k hodnotě 2A. Můj dotaz tedy zní, zda je možné provést úpravu, aby zdroj nedával při startu takové proudy. Případně udělat nějaký proudový doraz, který by se nikdy, tedy ani při startu, nepřekročil.
Díky moc za nápady.
plan B: do plusovej svorky zarad odpor caa 0,1R k nemu traznistor aby zvysujucim prudom sa znižovalo max napätie čo sposobí obmedzenie prudu.
C: vymeniť kondenzator C4 ? čo ide z pinu 4 na +5V referenčne napätie za večši... to sposobi to ze prud po zapniti pomali narastie na max.
plan B: R1 sa bude hriať myslieť na to ... pripojit na pin 2 ak na pine 1 sa porovnava napetie na vystupe.
z väčším odporom R1 bude max prud menší.....
Dufam že som to niekde neskopal....
- Přílohy
-
obmedzenie.png- (3.93 KiB) Staženo 111 x