Osciloskop Cossor CDU 110

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ian

#31 Příspěvek od Ian »

Když jsme u té sondy, kde ji nejlíp sehnat - aukro? Nebo koupit nějakou čínu? Máte s tím někdo zkušenosti?
Celeron

#32 Příspěvek od Celeron »

Já si koupil 2 ks těhle mám je 3 roky a zatím bez problémů. Jdou řeči, že se časem přetrhnou nebo překroutí. Pokud to není na denodenní používání, tak ti to vydrží léta a za ty prachy. A přepínání 1:1 a nebo 1:10 se taky hodí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ruprecht

#33 Příspěvek od Ruprecht »

Ian píše:Kalibrační signál je teda spíš něco jako charakteristika vybíjení C, čekal jsem obdélník
Máš přepnutý vstup na DC vazbu?
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
ondraN

#34 Příspěvek od ondraN »

Pokud je výstup z kalibrátoru obdélníkový, tak to vypadá že je problém s nějakým kontaktem přepínače ve vstupním attenuátoru. To se ale bez druhého osciloskopu hledá dost špatně. Možná pouvažuj o koupi, ušetří ti to spoustu času.
Ian

#35 Příspěvek od Ian »

Ruprecht píše:Máš přepnutý vstup na DC vazbu?
Přepínání AC/DC na vstupním zesilovači nemá vliv.
Oba kanály se chovají totožně.

Já nevím, jaký průběh má výstup kalibrátoru, možná to nemá být obdélník. Mám objednaný ještě malý scopometr z ali. Měl by přijít za pár dnů, jak dorazí, tak kouknu co leze z kalibrátoru.

Je tam ještě víc závad, např. obě žárovky v podsvětlení rastru stínítka jsou kaput. Jedna na začátku chvíli svítila a teď už nejde ani jedna. Možná tam udělám náhrady z vybroušených teplých bílých LED, přívodní kabel je uvolněný atd.
masar

#36 Příspěvek od masar »

Ian píše:Já nevím, jaký průběh má výstup kalibrátoru, možná to nemá být obdélník...
Z manuálu:
CALIBRATOR. A nominal 1 KHz square wave. Amplitude:
50V, 5V, 0-5V, 50 mV and 25 mV peak to peak. Accuracy
±3%. Current loop gives 5 m/A at —2% accuracy.
:wink:
Ian

#37 Příspěvek od Ian »

Pravda, to jsem přehlídl. Počkám na ten scopometr a mezitím opravím ty další věci.
ondraN

#38 Příspěvek od ondraN »

Pokud se chovají oba kanály stejně a z kalibrátoru leze obdélníkový signál, tak bude chyba ve vertikálním zesilovači v přepínači kanálů a nebo za nim, ve společné části.
Ian

#39 Příspěvek od Ian »

Tak vážení přátelé, už jsem našel chybu a ta kupodivu nebyla v osciloskopu, ale klasicky mezi židlí a osciloskopem. :D
Já jsem totiž neměl zrovna po ruce žádný drát, abych spojil kalibrátor se vstupem. No tak mě nenapadlo nic lepšího, než vzít digi multimetr, vytočit ho na měření proudu a takhle to propojit. Dyť propoj jako propoj ne? :D

Kalibrátor má pěkný obdélník, jenže když to proteče multimetrem, tak už to není obdélník.
A jak jsem na to přišel? Nedalo mě to a dotáhl jsem střídavé trafo a říkám si, kouknu jestli to bude kreslit sinusovku. Kreslilo to samozřejmě kraviny (jó zase multimetr), jenže jsem ten drát od multimetru musel držet na dotyku a už mě to nebavilo, tak jsem si zašel pro drát. No a najednou krásná sinusovka. Tak si říkám kruci tak co teda poleze z kalibrátoru - tyjo obdélník? Kruci ono se to samo opravilo? No a pak mě to docvaklo :D

Takže já to zkusím zaklibrovat podle servisního manuálu, možná teda až přijde sonda. Mezitím dodělám zbytek oprav.
Přílohy
Síť 50Hz.jpg
Síť 50Hz.jpg
Kalibrator přes multimetr.jpg
Kalibrator přes multimetr.jpg
Kalibrator.jpg
Kalibrator.jpg
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

Ian píše:Takže já to zkusím zaklibrovat podle servisního manuálu, možná teda až přijde sonda. Mezitím dodělám zbytek oprav.
No tak vidíš a máš slušnej měřák. Doufám, že jsi nekoupil sondu ale sondy, tedy aspoň dvě, když je to dvoukanál. :)
Zatím jsi nám neukázal, jestli ti chodí Alt a Chopp s dvěma kanálama. Jeden rychle přepíná mezi kanálama, uvidíš to na velkej kmitočtech časovky a druhej maluje střídavě jeden a pak druhej kanál, to zase poznáš na malejch kmitočtech časovky.
Jirka

Ian

#41 Příspěvek od Ian »

Sondy jsem objednal samo dvě, čekám až dorazí.

Zatím jsem provedl základní kalibraci dle servisního manuálu. Doladil jsem přesně napětí na zdoji. Pak jsem procházel postup a přišlo mě, že je to nastavené celkem dobře. Něco se dá nastavovat celkem blbě - třeba Y zesilovače, není tam přístup k trimrům z pravé strany. Taktéž jsem si netroufal štelovat vysoké napětí na obrazovce. Sice mám měřáky do 1000V, ale mám bobky, má se nastavovat 1000V :) Takže sem se rozhodl do toho raši moc nešťourat.

Mezitím dorazil scopometr z číny, tak mám aspoň jednu levnou sondu.

Sháním ještě "krátké" trubičkové pojistky 5x15mm, jsou ve scopu všude. 5x20 tam sice nouzově jdou, ale úplně nepasují, jeden kontakt musí být více rozevřený. Pokud mě chcípne hlavní 2A, tak jsem nahraný, dlouhá 20mm do šroubovacího pouzdra nepasuje. Kupodivu se nedají nikde moc sehnat, v nejhorším vezmu s drátovými vývody a ty ustřihnu. Dále E5 žárovičky na 6,5V na podsvit rastru. Jedna je kaput, našel jsem něco v GME.

Alt a chop - zkoušel jsem to dnes a něco to ukazuje, ale s jednou sondou asi nic nevykouzlím. Pak to testnu až přijdou obě sondy.
Celeron

#42 Příspěvek od Celeron »

Těch pojistek bylo na sálový EC1033 mraky. Rusáci tu IBM360/370 opráskli i s pojistkama. Moc jsem si jich tenkrát nenahamounil, netušil jsem, že by byly někde potřeba. Kouknu se ti jestli ňáký nemám.
Jirka

fredis

#43 Příspěvek od fredis »

5x15? Divnej rozměr. Ty ruský byly kratší, ale taky měly menší průměr. Alespoň ty co tu mám.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

Nojo, máš pravdu. Pojistku jsem sice nenašel žádnou ale ty jejich hnědý bajonet pouzdra nějaký mám. Měřil jsem šuplérou průměr a je to 4,5 mm. Dýlku jsem nedoměřil.
Jirka

fredis

#45 Příspěvek od fredis »

Dneska se shání opravdu blbě a náhrada původního pouzdra za Remos je většinou nemožná kvůli nedostatku místa.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“