Chytrá regulace ústředního topení v RD
Moderátor: Moderátoři
alxa píše:Zkus se podívat tady https://www.etatherm.cz/, používam a spokojenost.
Existují i bezdrátové hlavice na radiátory?
Paralelní RC článek s velkým kondenzátorem (tepelná kapacita domu) a velkým odporem (tepelné ztráty). Pro změnu napětí na C (teplota) musím vždy externě dodat velkou energii nebo ji naopak odvést do pryč...
Největší tragédie těch, co vše chtějí řešit "sofistikovaně" bývá to, že jim chybějí fyzikální apod. základy. Nebo je i znají, ale z nějakého naprosto neznámého důvodu (osobně tipuju následek vymývání mozků z korporátů, SESRu, od marketingových lhářů či něčeho podobného) se rozhodli je ignorovat.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Bezdrátové hlavice podporuje například PocketHome viz bezdrátové digitální hlavice PH-HD03, PH-HD23. Ohledně možnosti sledování historických dat v aplikaci PocketHome doporučuji nespoléhat se jen na tuto diskusi a poptat se viz kontakt.
Bezdrátové hlavice podporuje také systém Salus. Ohledně možností sledování a vizualizace historických dat se zkuste poptat viz kontaktní formulář.
Pak stačí jen mít ten portál (buď vlastní a nebo od výrobce či nějaké třetí strany) kde se budou zapisovat potřebné hodnoty. Třeba u těch hlavic na loru to je naměřená teplota, nastavená teplota, zavření ventilu, vlhkost. V payloadu je dokonce i informace o rozsahu ventilu a z toho se dá třeba i zjistit zda není některý ventil přidrhnutý či zanesený. Pak už na to stačí do stejného prostředí nasadit třeba prostorové teplotní čidlo (všechno je to na baterky).
Sledovat kotel je už trochu horší, ta to chce I/O převaděč do onoho ekosystému. Měřit případně vstupní a výstupní teplotu soustavy lze opět teplotními PT100 a podobně která budou vhodně připevněna na trubky
23 let jsem měl v RD elkotel sazba d45d s roční spotřebou 18-22 MW
V současnosti TČ alpha innotec spotřebu zatím nejsem schopen
napsat (moc brzo) ale odhadem podle chytrého elměru to vidím
na třetinu možná trochu více.
To nejpodstatnější ale je že TČ nemá žádnou vnitřní regulaci !
Samo si vše řídí nejspíš nějakým venkovním čidlem a dopředu si
natápí teplou vodu do zásobníků. Možná že zde jsou borci co by
to mohli vysvětlit
jsem se montážníků ptal proč mi nedaj domu dovnitř chytrou krabičku
Díky za radu.
Pokiaľ ide kotol vo "vyváženom" režime asi ani nepotrebuje nejaký priestorový termostat. Podľa teploty "vratnej" vody si vie ukorigovať teplotný výkon a tepelné straty v jednotlivých radiátoroch ovládanými aj obyčajnými termohlavicami na ktorých máš nastavenú "pohodovú teplotu".. to funguje aj bez smartu.milosak píše:Jenyk
23 let jsem měl v RD elkotel sazba d45d s roční spotřebou 18-22 MW
V současnosti TČ alpha innotec spotřebu zatím nejsem schopen
napsat (moc brzo) ale odhadem podle chytrého elměru to vidím
na třetinu možná trochu více.
To nejpodstatnější ale je že TČ nemá žádnou vnitřní regulaci !
Samo si vše řídí nejspíš nějakým venkovním čidlem a dopředu si
natápí teplou vodu do zásobníků. Možná že zde jsou borci co by
to mohli vysvětlit
Mně to hlava taky nebere ale proč ne vývoj nezastavíš samozřejmě
jsem se montážníků ptal proč mi nedaj domu dovnitř chytrou krabičku
A to vonkajšie ekvitermické čidlo len upravuje teplotu výhrevného média v závislosti na vonkajšej teplote. Keď vonku poklesne teplota pod napr. -10°C už budeš potrebovať zvýšiť teplotu v okruhu o 10-20° aby bol systém naďalej komfortný, lebo teplota napr. pri 60°C už nebude dostatočná ani pri "plnom" otvorení termoventilu... budeš mať v miestosti "zimu".
Radiátor síce bude "horúci" , ale málo na pokrytie tepelných strát...
Tá ekvitermika sa dá obísť zvýšením základného zvýšenia teploty tej "vratnej" vody - ale nato ten systém je.. aby sa niečo ušetrilo - aj zariadenie / kotol.
Je zbytočné púšťať do systému 80°C vodu kedy kotol zbytočne "cykluje", keď v priaznivých dňoch stačí 60°C - u podlahovky aj menej...
Mám dvojpodlažný dom s vykurovacou plochou cca 200m² s podlahovkou a teplotu "média" na 50°C
Tá ekvitermika by sa mi tam aj niekedy zišla... lebo pri prudkom poklese vonkašej teploty pod nejakú hranicu je tepelná zotrvačnosť systému na škodu - lebo potom ju musí kotol zase "dobehnúť" dlhšou prevádzkou.. ale aspoň necykluje... a na spotrebe?? Keď chceš mať teplo - musíš kúriť!! Vyššiu teplotu, ako ti dá kotol ti žiadny smart či iná fičurina nedá ani na úkor iných miestností... "kotol" a jeho dodaná teplota je major!