Ovládání relé z PC

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan_F

#31 Příspěvek od Milan_F »

Virus máš leda ty v makovici.
samec

#32 Příspěvek od samec »

Tebe príde normálne stiahnúť odniekiaľ z internetu nejaký exe súbor bez akého koľvek popisu, bez vysvetlenia a spustiť si ho v počítači? Si ty normálny? Máš ty vôbec občianský preukaz?
:smash:
nostalcomp

#33 Příspěvek od nostalcomp »

houmr: ne, že bych neměl co dělat, ale uplynulé dny bylo tak hnusně, že se mi do ničeho užitečného nechtělo a tak jsem svůj prográmek pro ovládání pinů Arduina "trochu" vylepšil.

Arduino Serial Control je program, který prostřednictvím sériového terminálu umožní jednoduchými textovými příkazy ovládat a číst předem nadefinované piny Arduina. Program je primárně určen pro Arduino NANO V3 a kompatibilní typy s MCU Atmega328 (UNO R3, Pro MINI 328).

Program při použití Arduina NANO umožňuje:
Ovládat až 18 digitálních výstupů. Jednotlivě, nebo všechny najednou.
Ovládat až 6 "analogových" (PWM) výstupů.
Ovládat až 8 standardních modelářských serv.
Číst až 18 digitálních vstupů, z nichž každý může být nadefinován jako prostý INPUT, nebo INPUT_PULLUP.
Číst až 8 analogových vstupů.

Jednotlivé počty vstupů a výstupů jsou však spíše teoretické, protože celkový počet využitelných pinů může u Arduina s ATMEGOU328 být max. 20!

Takže když mladýmu uděláš prkýnko a na něj dáš pár LEDek, relátek, tlačítek, potenciometr, DC motor ideálně s nějakým PWM driverem (L298), repráček a servo, má o zábavu postaráno a dost se toho naučí. Sice se to neovládá žádnou klikací aplikací, ale i ta by se dala doprogramovat (nemám v úmyslu).

Pokud máš zájem klidně Ti věnuju už naprogramované Arduino NANO, abys nemusel instalovat IDE. Stačí jen doinstalovat příslušný USB driver a nějaký terminálový program (emulace VT100). Kdyby byl problém s tou angličtinou (která stejně není bez chyb), přepíšu to do "cestiny", stejně to mám v plánu. Aktuální informace o programu a screenshoty z terminálu budu přidávat sem: http://www.nostalcomp.cz/arduino_serial_control.php
Přílohy
arduino_serial_control_02.jpg
arduino_serial_control_02.jpg
samec

#34 Příspěvek od samec »

Prečo tak zložito?
Milan_F

#35 Příspěvek od Milan_F »

Jak píšu... nasráno v palici. Ten program není "odněkud", ale byl stažen před 18ti lety odsud. Popis s vysvětlením tam je uveden, takže o tom, kdo je tu normální, by se dalo sáhodlouze polemizovat. :roll:
houmr

#36 Příspěvek od houmr »

Takže nejschůdnější bylo stáhnout ten program, co ho avizuje na stránkách drátek. sekvenční ovládání tam funguje dobře, ale ovládání jednou klávesou se nám rozchodit nepodařilo. Je to demáč, který před povelem pustí "klikací zpožďovací tabulku", což samozřejmě chápu, i programování něco stojí, ale chtít za licenci 800 korun mi připadá přehnané (dvě stovky bych dal). Nicméně i tak to splnilo účel, a doufám, že synovo "vývoj" k tomu Arduinu dospěje.
nostalcomp

#37 Příspěvek od nostalcomp »

houmr: díky za informace. To by mě nenapadlo, že ten ovládací prográmek k tak jednoduchému modulu bude licencovanej a ještě za takovou pálku :) Mohl by jsi sem postnout nějakej screenshot?

Můj prográmek pro Arduino dospěl do verze 3. Přibyly nové přikazy a jiné byly přejmenovány. Příkaz EXIT po sobě uklízí a před ukončením relace nastaví všechny výstupy a serva do počátečních stavů. Při požadavku na hromadnou změnu polohy všech serv se pochopitelně serva přemisťují vždy po jednom.

Na piny se již neodkazuje jejich interními čisly (pořadím ve skupině), ale jejich nativními čísly. U "analogových" pinů jsou přípustná jak absolutní čísla, tak čísla s A-prefixem, např. A0=14, A7=21, apod. Hodnotu pro PWM výstup lze zadávat jak absolutně (0-255), tak v procentech 0-100%

Stránku jsem již aktualizoval.
Přílohy
arduino_serial_control_04.jpg
Verze 3
Verze 3
Odpovědět

Zpět na „Poradna“