Ovládání relé z PC

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
houmr

Ovládání relé z PC

#1 Příspěvek od houmr »

Syn po mně pořád chtěl "něco" aby mohl ovládat zapínání něčeho přes počítač. Koupil jsem mu z Ali tento modul:
https://www.aliexpress.com/item/4000045000234.html
a myslel jsem, že na odkazech najdu nějaký "demáč", kterým bude moci klikat na nějaká virtuální tlačítka.
Nic z toho co jsem stáhnul ale takto nefunguje.
Dnešní programování je pro mně španělská vesnice, skončil jsem u Basicu.
Máte někdo s ovládáním tohoto modulu nějaké zkušenosti?
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Je tam:
Supply C++ lib and dll for building your own project (include usb_relay_device.dll, usb_relay_device.lib, usb_relay_device.h)
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Když jsem to řešil já, tak po připojení modulu na USB port se objevilo neznámé zařízení COM. U toho zařízení rozklikni Vlastnosti - Detaily - Hardware Ids. Vypíše se ti VID_**** a PID_**** a podle toho se hledá driver. Pokud máš VID 1a86 tak si stáhni z netu driver CH340 nebo CH341. Pokud VID 0403 tak si stáhni FT232R.
Dej vědět co ti to vypsalo. Dál záleží jestli se ti to identifikovalo jako USB/COM a nebo USB-HID. Zařízení COM se pak ovládá přes terminál PuTTY a nebo RealTerm pomocí čtyř byte. Nenapsals, kolik relé máš na desce. Takže to píšu pro první relé.
Zapni relé 1 0xA0 0x01 0x01 0xA2 (hlavička, číslo relé, stav, kontrolní součet)
Vypni relé 1 0xA0 0x01 0x00 0xA1
Hlavička by měla být u všech relé modulů stejná. Číslo relé je jasný třeba 1 až 4. Stav je jasný 1 zapnuto, 0 vypnuto. No a kontrolní součet je součet těch tří byte. Spusť si ve Woknech kalkulačku, přepni ji na programátorskou a do HEX a pak ti to posčítá.
Takhle odzkoušíš, jestli to chodí. K nějakýmu klikacímu ovladači jsem se zatím nedostal, nebyl čas kvůli rekonstrukci baráku ale zkus AI, jestli ti něco nenapíše.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
HF_Tech

#5 Příspěvek od HF_Tech »

Na to vyzkoušení je dobrý Hercules terminál: https://www.hw-group.com/cs/software/ap ... ules-setup
Je tam funkce send macro - nastavíš si ty ovládací příkazy a pak je můžeš jednotlivě odesílat kliknutím nebo přes F klávesy.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

Relé ovládané přes USB to je v dnešní době už nepraktický archaismus. Měl jste mu na Ali pořídit spíš nějaké Wifi relé, které se dá ovládat přes Wifi jak z počítače tak třeba i z mobilního telefonu. Například tento modul SONOFF v otevřeném provedení vhodném pro bastlíře. Dá se to ovládat z mobilu přes mobilní aplikaci eWeLink nebo hlasovými povely přes mobilní aplikaci Amazon Alexa. S tím by si vyhrál mnohem víc než jen s tím USB relé, které ani není moc praktické.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Ked chces, aby to fungovalo a neriesit picoviny, tak je USB rele velmi dobra vec.
masar

#8 Příspěvek od masar »

K těm modulům je k dispozici ovládací program, ke stažení tady, poslední verze 1.0.0.4. Pracuje v příkazovém řádku Windows (7,10,11) podle obrázku níže.
:wink:
Přílohy
usbrelay.png
usbrelay.png
Valdano

#9 Příspěvek od Valdano »

Tomu dítěti dle mého názoru vůbec nejde jen o velmi úzce omezené a konkrétní řešení přes USB. Jemu jde naopak o to si s tím spíš co nejvíc vyhrát a naučit se další věci okolo toho včetně třeba Wifi nebo i ve spojitosti s aplikacemi pro domácí automatizaci. V dnešní době totální nadvlády bezdrátů se mu to do budoucna bude jen hodit a tak jako tak se o to bude dříve či později nejspíš stejně zajímat. Možná by to pro něj v konečném důsledku bylo přínosnější a navedlo by ho to k tomu, že se dá mobil použít i k něčemu praktičtějšímu než jen k brouzdání po sociálních sítích. :wink:
nostalcomp

#10 Příspěvek od nostalcomp »

Nějaký ovládací program k těm USB/rele modulům nabízejí ke stažení i zde: https://dratek.cz/arduino-platforma/148 ... iny45.html Viz. popis produktu, nebo záložka ke stažení. Jestli je to stejný program, co postoval masar, nevím. Nezkoušel jsem.
masar

#11 Příspěvek od masar »

Post od nostalcomp je komfortní program s GUI, který je nejblíže požadavkům houmra.
:wink:
samec

#12 Příspěvek od samec »

houmr píše:Koupil jsem mu z Ali tento modul:...
Prečo? 8O To si nemohol kúpiť normálne arduino? :smash:

A vy ostatní choďte do hajzlu s radami typu "stiahni si tento SW", "nainštaluj si hentamten SW"...
Na posielanie "príkazov" cez seriovú linku nepotrebuješ žiaden program. Stačí na to príkazový riadok, ktorý je v každom normálnom počítači. Tak si to už konečne doštudujte, ako sa to robí. :tlucek:
workhard
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od workhard »

Míval jsem prográmek, kterým šly ovládat bity na LPT portu.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Valdano

#14 Příspěvek od Valdano »

Do Arduina připojeného k PC přes USB port se dají posílat příkazy přímo ze Serial monitoru což je jednoduché GUI rozhraní terminálu, který je součástí vývojové prostředí Arduino IDE, které řada lidí k programování Arduina běžně používá. Serial monitor v Arduino IDE je v podstatě jen jedno z oken vývojového prostředí, které se dá zobrazit povelem z menu.

Řekl bych, že tazatel nemá o těchto věcech ani páru, protože jak sám zmínil skončil někde u Basicu. Než něco koupil tak ho zřejmě ani vůbec nenapadlo se raději předem poradit tady a o radu žádá až jak se říká "s křížkem po funuse", protože jak z popisu plyne se mylně domníval, že k tomu bude funkční "hotový" příklad, ale ono jaksi nebyl.

Ne každý prodejce na Aliexpressu je jako třeba tuzemský prodejce Dratek, který má ve svém eshopu u řady produktů odkazy na příklady včetně podrobnějších popisů v článcích k tomu, ale hold neprodává vše za čínské ceny a tak lidi raději brouzdají na Aliexpressu, aby ušetřili kdejakou kačku byť za cenu, že si s tím pak sami neví rady.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 29 říj 2025, 14:48, celkem upraveno 7 x.
houmr

#15 Příspěvek od houmr »

Děkuji všem diskutujícím, o víkendu se tím zkusíme znovu zabývat a dám vědět co zvítězilo, popř. kde jsme "narazili". :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“