Bezpečné napětí v NF technice

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#31 Příspěvek od DukeNuke »

Ptal ses na názor bezpečáka. To napětí tam samozřejmě bude, o tom žádná. Ale jak už jsem psal - pod 120V= je mi to fuk, nad 120V= musí být konstrukčně řešeno, protože už se nejedná o bezpečné napětí.
Jak to bude řešeno a proč zrovna takto není dotaz na bezpečáka, ale na konstruktéra. Plus jsem doplnil povídání o zařízeních vyrobených před rokem 1993.
je to stejné, jako 230V. Je to nebezpečné napětí, hrozí úraz a musí být řešena ochrana před dotykem. A těch je několik typů. Co na to bezpečák? Je tam ochrana = ok. Není tam ochrana - je to špatně.
mi-ro

#32 Příspěvek od mi-ro »

No vidíš, konečně rozumná odpověď. Takový problém nemám a i kdyby tak ho lehce vyřeším po svém. Je mě to zajímá z pohledu de iure. Tím to raději ukončíme. Hezké svátky!!
..to bude jen ňákej odpůrek
DukeNuke

#33 Příspěvek od DukeNuke »

A tohle jsem psal už před 8-mi příspěvky...
Taky hezké svátky.
ransom

#34 Příspěvek od ransom »

Dovolím si jen dodat: To napětí, pokud se na výstupu objeví, stejně nebude nijak přístupné. Výkonnější PA zesilovače i bedny používají výhradně Speakon konektory, které jsou kryté a v běžném provedení jsou na 250V. To platí alespoň u továrních výrobků.
Navíc většinou není to napětí ani proti zemi. Na PE se připojuje kisna, ale zem elektroniky se dělá plovoucí, oddělená od kostry vloženou impedancí.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Mysteri

#35 Příspěvek od Mysteri »

EKKAR píše:Všecko záleží na izolačním stavu. Pokud to máš za provozu normálně bezpečně oddělený, tak je to srovnatelný třeba s televizí nebo vrtačkou - kde se taky může prorazit izolace a při poruše se může na volně dotyku přístupnej díl dostat síť ...
Myslím, že tu je to jasne napísané. Nemôžeš do detajlov riešiť: ,,Čo keď sa stane"... To by neexistovala potom ani rozvodna sieť, lebo: ,,Čo keď uhnije vodič na trafačke".... (čo sa v našej ulici pred asi 20 rokmi stalo, trafačka bafla a ja, vtedy SZČO som mal veľa ,,kšeftov" - vypisovanie pre poisťovne.) To by distribútory elektriny radšej nedistriubovali..... 😁
A ako ďalej bolo spomenuté, výstup na reprák je väčšinou napájaný zo sekundáru zdroja, čiže galvanicky oddelený.... A ak sa používajú konektory a nie pripojenia ,,priamodrátmy", tak niet čo riešiť.
DukeNuke

#36 Příspěvek od DukeNuke »

Mýlíš se. Poruchové stavy se řeší, a proto existují jističe, pojistky a další. A co víc - je to přímo vyžadováno patřičnými předpisy.
Achab

#37 Příspěvek od Achab »

Jenom bych zmínil, že obecně mohou být výjimky pro zařízení s výhradně kvalifikovanou obsluhou, nepřístupné laikům, zařízení speciálního určení apod. Pro obsluhu a činnost je pak stanoven místní provozní a bezpečnostní předpis.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“