Sériové zapojení kondů - na jaké napětí?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
feliz_navidad

#31 Příspěvek od feliz_navidad »

Bacha na to, z jakého materiálu ta plastová krabička bude - např. oblíbené polystyrenové jsou často jen do 50V.
pospisjak

#32 Příspěvek od pospisjak »

Jo, to je dobrý postřeh. Celou DPS přelakuju lakem MTS889 od MARMOT, jestli seženu, anebo Isotemp ITW od Cramoline, ten je ale nepájitelný, zato teplotně odolný a diel pevnost 110 kV/mm (!)

Krabičky - v GME u těch PS píšou do 50 V, ale když se podívám na přehled plastů, tak PS nemá nijak výrazně horší vlastnosti, než ostatní plasty. Dívám se na dielektrickou pevnost a na Volume resistivity [Ohm/cm]
Málokterý prodejce uvede vůbec nějaké napětí a není to ani v datasheetu. Hledám na mouser.com a krabicky.cz a nic...

Poslední dobou mám problém sehnat nějakou bytelnou, masivní, kvalitní plastovou krabičku na nějakou přenášenou zkoušečku do výroby ve fabrice, která může lidem spadnout, atd. Ty polystyrenové z GES, GM za moc nestojí :?
Sendyx

#33 Příspěvek od Sendyx »

VN věci se dělají často tak, že se součásti sbastlí dokupy, vývody se udělají vn drátem, nastrají se do toho ev. a celé se to zalije do nějaké plastové krabice do kvalitní zalévací hmoty.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
pospisjak

#34 Příspěvek od pospisjak »

No oficiálně to bude na to provozní napětí 750 VAC, což ještě není VN. Použité to bude cca 1 min denně před směnou. Na napěťovou odolnost 1500 VAC jsem to chtěl dimenzovat jen proto, kdyby tam nějaký jantar nastavil max. napětí testeru (zdroje), ale to se ani nemusí za celou životnost stát.
Spíš předpokládám časem ukroucení kabelů na průchodce z krabičky a kvůli možnosti rychlé výměny/zkrácení bych to nechtěl zalévat.
Bude to zalití nutné?

Teď docela koukám, že je problém koupit VN kabel, byť jen na těch 750 VAC provozních v rozumné ohebnosti a aby šel do nějakého 4 mm banánku (krytého) - menší průměr. Vyhledávač najde jen energetické kabely nebo tvrdé pro fotovoltaiku. Anebo 50m klubka... Nevím, kde hledat.

Nejspíš k tomu bude chtít zaměstnavatel zdejší fenomén - CE prohlášení, takže bych měl v dokumentaci uvést typ kabelu a ne, že jsem jej ustřihl z trafa od TV
:)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Habesan »

Na těch z TV je typ natištěnej.

Ty 50m klubka budou asi bohužel standard, koupí ho firma, co z něj nastřihá 3x 14m (6m sešrotuje) a při konečné montáži se z každého konce ustřihnou 4m a sešrotujou.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Sendyx

#36 Příspěvek od Sendyx »

Já měl v ruce zakázkově dělané a revidované přípravky, kde se operovalo s 5-80kV, byť teda s velmi omezeným proudem. Výrobce některých mi vysvětlil, že udělat to nejlépe, co umí by šlo, ale musí mít speciál krabici, použít konektory MHVC a podobné věci a jenom těch pár blbinek bude stát 20000. Když to zalije do U6 a vyvložkuje laminátem, tak to bude fungovat stejně, vyjde to celé na 5000 a až se za 5 let uvexlují kábly, vyrobí se nový přípravek.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
fredis

#37 Příspěvek od fredis »

VN kabel se silikonovou izolací (asi na 15kV), se prodával a určitě i teď prodává ve VO elektro.
pospisjak

#38 Příspěvek od pospisjak »

Jo, něco jsem našel tady, je až do 6 kV ∿ silikon, ale není uveden typ jádra, snad to nebude hrubé, kvůli ohýbání. Ideální je třída 6 (vysoce ohebné - RF) pro pohyblivé přívody, ale budu rád, když seženu vůbec něco v délce 3 m.

Edit: 6,8 mm přes izolaci, to asi do banánku nenarvu :?

Krabička bude na delší hledání, většina prodejců tam ani napětí nepíše, prostě jen materiál a hotovo.
fredis

#39 Příspěvek od fredis »

Ty co jsem měl v ruce byly všechno licny, krásně ohebné a poddajné.
weed_smoker

#40 Příspěvek od weed_smoker »

Bude ten kabel mít každá firma,která dělá neonovou reklamu,obvykle průřez 2.5 nebo 4.Vypadá to jako kabel ke svíčce fichtla,nejčastějc s průhlednou,žlutou nebo černou izolací.I ten červenej k zapalování by snad vyhověl,za totality se používal i v testerech izolace(který fungujou dodnes),nejen na zapalování.Pak existuje silikonovej,kterej se dává do HPS/HgI světel mezi objímku a zapalovač.
Kabel z TV trafa bejvá obvykle jednodrát nebo slabý lanko 0.35-0.5,který se obvykle blbě pájí.To už je lepší kabel ze starýho TV násobiče,kterej zas mnohdy pouští mastnej sajrajt i při pokojový teplotě.
fredis

#41 Příspěvek od fredis »

My měli jen a pouze bílý, byl to silikon, vnější průměr 5 mm. Nádherně ohebný. Mám z něj kabely k VN zdroji Ortec.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“