bude to asi dotaz ze základů elektrotechniky, ale jistota je jistota
Dostal jsem se do situace, že potřebuju kond na 400V ale prostě nemám.
Mám ale dva stejné na 200V.
Když je dám seriové , můžu to tak provozovat, aniž bych utrpěl újmu?
dík
Moderátor: Moderátoři
pajosek2 píše:Můžeš je zapojit do série a napětí se Ti sečte.Problém nastane v případě,že potřebuješ například kondík M1/400V a dáš do série kondíky 10nF/200v+90nF/200v. na tom 10nF překročíš povolené napětí,protože v tomhle případě se napětí nedělí na poloviny,ale podle poměru kapacit.
pajosek2 píše:Můžeš je zapojit do série a napětí se Ti sečte.Problém nastane v případě,že potřebuješ například kondík M1/400V a dáš do série kondíky 10nF/200v+90nF/200v. na tom 10nF překročíš povolené napětí,protože v tomhle případě se napětí nedělí na poloviny,ale podle poměru kapacit.
Jojo,střídavě jsem hlídal 2 letého kloučka a psal,tak jsem napsal kravinu. Samozřejmě,aby dostal 100nF,tak musí zapojit 200nF do série. Chtěl jsem poukázat na rozdělení napětí na kondech různé kapacity zapojených do série. Za ten fackyhodný omyl se omlouvám.Andrea píše:pajosek2 píše:Můžeš je zapojit do série a napětí se Ti sečte.Problém nastane v případě,že potřebuješ například kondík M1/400V a dáš do série kondíky 10nF/200v+90nF/200v. na tom 10nF překročíš povolené napětí,protože v tomhle případě se napětí nedělí na poloviny,ale podle poměru kapacit.
No hlavně zapojením 90nF a 10nF do série nedostane 100nF ale 9nF.