CPU 8085 versus 8080

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

PMI-80

#31 Příspěvek od Svaradmin »

Přesně tak. PMI-80 má dva rozšiřující FRB konektory. Na jednom je kompletní systémová sběrnice (adresy, data a řídící signály) a umožňuje tak téměř neomezené rozšiřování a na druhém jsou vyvedeny porty. V základní sestavě byl osazen jen jeden 8255, který sloužil pro připojení klávesnice, displeje a magnetofonu. Využity jsou ale jen brány PA a PC. Celá brána PB je vyvedena na FRB. Počítač je ale možné doosadit druhým 8255, který má všechny tři brány vyvedeny na FRB a je tak celý k dispozici uživateli. Celkem má tedy uživatel k dispozici 4 osmibitové brány.

Ale jak píše Crifodo, používalo se to hlavně na výuku programování ve strojáku a vystačilo se s klávesnicí a displejem, případně magneťákem. Ale také jsem slyšel o několika aplikacích, kde PMI-80 sloužilo jako řídící počítač (automat) pro řízení různých strojů a technologií. Není se co divit, když se vyndal z kufříku, byl na svou dobu docela kompaktní a hlavně hotovej...

Moje verze PMI-85 druhou 8255 nemá a nemá ani obvody pro připojení magneťáku. Obojí by šlo doplnit, ale proč? Na hraní se strojákem to takhle stačí.

A proč zrovna PMI? To je jednoduchý. Je dobře zdokumentované a hlavně má docela pěkně napsaný monitor (viz ARA 1984). Monitor umí mimo jiné vkládat do programu breakpointy a prohlížet registry procesoru. Také se dají ve vlastních programech využívat některé podprogramy monitoru takže třeba výstup na displej či vstup z klávesnice je hračkou a nemusí se na to psát vlastní obsluha. Vše je dobře zdokumentováno. Takže když se počítač postaví tak, aby ten monitor šel převzít a nemuselo se nic vymýšlet, člověk si pohraje hned.

Já své originální PMI-80 doplnil a druhou 8255. K ní jsem připojil patici pro EEPROM 28C64 a napsal jednoduchou rutinu, která překopírovala obsah původní PROM v PMI-80 do té EEPROM. PMI si tak naklonovalo samo sebe :D
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

PMI-80 a jiné školní jednodeskáče

#32 Příspěvek od Svaradmin »

Slíbil jsem, že časem uveřejním více informací o výše představeném PMI-85. Sice se to protáhlo, ale už je to venku. Kromě PMI-85 vznikla i replika s procesorem Z-80, takže takové PMI Z-80 :D Podrobné info o PMI-80, TEMS 80-03A a dalších cvičných jednodeskových počítačích už je na spuštěných stránkách www.nostalcomp.cz
Maskot

#33 Příspěvek od Maskot »

Pekne hracicko :D .
mihal

#34 Příspěvek od mihal »

Pochvala, uzitocny web, o kim-1 som nevedel. Bolo by krasne postavit pmi s io rady MH300x :D
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“