jezdíme na vodu
Moderátor: Moderátoři
v tomto se k.cir. zastanu - z hlediska moderní vědy (a to se dělo ve středověku) měla pravdu - Galileo hypotéza dávala zcestné výsledky a proto nemuhla být uznána jako teorie. To že se chovala jako ve středověku - to holt patřilo k době - dnes to neudělá.
Nicméně stejně se chovají moderní vědci - to co se dělo před desítky lety (vzpomeňme Turinga) ale i v době nedávné (komunismus) je naprosto srovnatelné - a to v této době hlásala (ano ta) církev trochu jiné věci - vyrostla z upalování a trestů a hlásala již tu klasickou Ježíšovu lásku k bližnímu a také ke všemu jsoucnu.
Nemůžu zapomenout jak jednoho známeho (navazoval na práci prof. Kapitzy - syn nositele nobelovy ceny a světoznámý dodnes žijící člověk) totálně zkrouhli jen k vůli tomu, že nesouhlasil s Ruskou okupací. A to nehlásal nic zásadně odlišného než hlásala tehdejší fil/pol nauka. Takže v hodnocení těchto věcí bych byl opatrný - navíc když se to stalo o několik set let dříve.
Tedy, to že Galileo měl správný pohled a že viděl dál než ostatní víme my o pár set let pozadu - jen v hypotéze měl pár chybiček. Tehdy to bylo hodnoceno jinak - jasná neshoda s experimentem a ještě navíc myšlenka (která sic nebyla nová a která byla mnoho lidem proti srsti) byla převratná - to se holt nedá akceptovat v žádné době a i míň v dnešní vědě.
A kutilmile - nelituju tě
Je to možný, viš o tom víc než já. Já jsem taky pro potvrzení hypotézy experimentem, ovšem nemělo by se to dělat u soudu, právě kvůli té různosti pohledů různých lidí. Pak to dopadá, jak to dopadá - nová teorie nemá předpovědi přesné a je odvržena a hlasatel uvězněn, zatímco stará nemá předpovědi žádné a je tedy v pořádku. Další hrůza je, že při hodnocení výsledků bádání je pro církev velmi podstatné, jestli se jí ten výsledek hodí do krámu; to je obrovský prohřešek. Pokud to církev dělá takhle a přitom hlásá, že se snaží poznat svět, tak to asi není přímo nepravda (ona nakonec opravdu ustoupí), ale budí to leda úsměv, případně vztek nebo zděšení (podle nálady).Cust píše:Piitr: prostě podrobovat hypotézy experimentem a na základě toho usuzovat na pravdu/omyl zavedla veřejně kat. cir. a to že se to provádí dodnes ve vědě je fakt. S tím se holt smiř - není to brždění je to ta logika a experiment o které jsem mluvil dříve. Praktiky se mění s dobou - tohle přetrvává.
Jinak tedy ale uznávám, že církev vykonala pro vědu hodně. Už jen tím, že dala některým lidem čas a vzdělání a tedy možnost se vědě věnovat. Podle mě to je ale spíš vedlejší produkt.
Jinak, to vím, že církev není jediná takto se chovající instituce. O tom není sporu.
Takže nemůžu říct, že bys neměl pravdu, ale můj subjektivní pohled je, že na to koukáš dost růžovými brýlemi. Tvůj názor ale respektuju.
- tomasjedno
bastliar píše:A pritom stačí kompresor a frčíme :
http://www.youtube.com/watch?v=uVIwropRMME&feature=fvw
Tohle je názorná ukázka principu, že šetřit se musí, ať to stojí co to stojí.
Práce spotřebovaná na to natlakování nádrže z 90% odejde v podobě chlazení stlačeného vzduchu, a jen 10% z ní se dostane až do nádrže autíčka