Brum z žhavení ECC83 u overdrive

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
0ff58c

#31 Příspěvek od 0ff58c »

Stíněný kabel na vstupu je zapojený signál na střed a zem na stínění. Je připájený na DPS jak je viz foto na předchozí stránce. Ne má tam být v uF. Já to předělám na šasi, protože si myslím že je zemní smyčka ve společné části zapojení ECC83.

Brudr píše:Jestli jsem to dobře pochopil, tak Ti to bručí i při stejnosměrném žhavení. Problém tedy bude ve vysoké citlivosti vstupu a ve velkém zesílení. Velké zesílení je nutné, aby overdrive zkresloval. Zdá se mi zbytečné ještě vyrábět další zkreslení pomocí polovodičových diod - to ale teď není důležité.
Hodně problémů způsobuje špatně zapojený vstupní obvod elektronky. Odporová kombinace 68k a 1M na vstupu 1. elky by měla být co nejblíže elektronky, nejlépe přímo na patici elky. Tak jak to máš Ty, to na přívodním drátu může chytat brum. Někde píšeš, že signál máš vedený stíněným kabelem. Jak přesně je ten kabel zapojený? Jak máš připojené stínění kabelu a kam? A ještě dotaz? Blokovací kond v katodě 1.elky máš psáno 22m/xxV. Je to skutečně 22000uF nebo jenom špatně označených 22uF neboli 22M? Stejný případ je i s kondem 10m ve zpětné vazbě? BTW: Co udělá brum když odpojíš zpětnou vazbu v overdrivu?
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Brudr »

Stínění kabelu máš připojené pouze na jednom konci nebo na obou koncích?
0ff58c

#33 Příspěvek od 0ff58c »

Na DPS a u generátoru.

Brudr píše:Stínění kabelu máš připojené pouze na jednom konci nebo na obou koncích?
0ff58c

#34 Příspěvek od 0ff58c »

Po odpojení zpětné vazby brum viz foto 20mV/Dilek.
Přílohy
Fotografie0557.jpg
(98.32 KiB) Staženo 62 x
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Brudr »

0ff58c píše:Na DPS a u generátoru.

Brudr píše:Stínění kabelu máš připojené pouze na jednom konci nebo na obou koncích?

U jakého generátoru? Potřebuji vědět jak je zapojena, fyzicky, vstupní cesta.
Např. Vstupní konektor: střední kontakt na střední vodič stíněného kabelu, druhý konec stř.vodiče na DPS na rezistor 68k. Stínění na obal konektoru, druhý konec - kam?
Co mě nejvíc zajímá, je jak to máš propojené ze spoje rezistoru 68k-1M na mřížku 1. elektronky? A očísluj součástky v overdrivu, ať se v tom lépe orientuje.
0ff58c

#36 Příspěvek od 0ff58c »

Na mřížku to je propojené ze spodu DPS stíněným kabelem.

Brudr píše:
0ff58c píše:Na DPS a u generátoru.

U jakého generátoru? Potřebuji vědět jak je zapojena, fyzicky, vstupní cesta.
Např. Vstupní konektor: střední kontakt na střední vodič stíněného kabelu, druhý konec stř.vodiče na DPS na rezistor 68k. Stínění na obal konektoru, druhý konec - kam?
Co mě nejvíc zajímá, je jak to máš propojené ze spoje rezistoru 68k-1M na mřížku 1. elektronky? A očísluj součástky v overdrivu, ať se v tom lépe orientuje.
Přílohy
Náčrt-poupravené.JPG
(110.1 KiB) Staženo 91 x
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Brudr »

0ff58c píše:Na mřížku to je propojené ze spodu DPS stíněným kabelem.

Proboha, ale jak? Předpokládám, že střed stíňáku jde na mřížku (pin 2), ale jak máš připojené stínění? Na jednom i na druhém konci?
0ff58c

#38 Příspěvek od 0ff58c »

Mřížka (2) je na středu a stínění je katoda (3). Už jsem udělal šasi, tento týden to předělám, a uvídím jestli je toto zapojení správné.

Brudr píše:
0ff58c píše:Na mřížku to je propojené ze spodu DPS stíněným kabelem.

Proboha, ale jak? Předpokládám, že střed stíňáku jde na mřížku (pin 2), ale jak máš připojené stínění? Na jednom i na druhém konci?
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

Jak katoda ??? 8O
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Brudr »

Já to vzdávám. :wand:
0ff58c

#41 Příspěvek od 0ff58c »

Na vstupu je stínění připojeno na zem a mezi DPS a paticí je stínění připojené na katodu a ve středu je mřížka. To mě řek jednou nějakej učitel, že to tak může bejt zapojený.

BOBOBO píše:Jak katoda ??? 8O
zemanekt

#42 Příspěvek od zemanekt »

otázka je, jestli je dostatečně filtrované napájecí napětí, já bych zkusil zařadit ještě jeden filtrační člen(10k odpor + 10 - 50 mikro kondík)
0ff58c

#43 Příspěvek od 0ff58c »

To jsem už zkoušel. Zkusil jsem tam dát i foliliový kond na fitraci proti nechtěnejm signálům a stejně nic.

zemanekt píše:otázka je, jestli je dostatečně filtrované napájecí napětí, já bych zkusil zařadit ještě jeden filtrační člen(10k odpor + 10 - 50 mikro kondík)
zemanekt

#44 Příspěvek od zemanekt »

jak to sleduji ,tak se to krok za krokem lepší, jako další bych zkusil vyměnit elektrolyty na katodách první a čtvrté lampy( rozuměj podle pořadí od vstupu k výstupu) na hodnotu cca 1-2 mikro. Těch 22 a 220 co tam je to jsem neviděl v žádném (mnou vyzkoušeném a fungujícím) zapojení. Trochu to ořeže basy, ale o to právě jde. A jestli nebudeš slavit úspěch tak postav radši něco na téma marshall jcm 900, tam je super overdrive a ještě jde pořádně nakopnout ,to musí stačit i na death. Schema je na drtube.com. já jsem si takhle ubastlil preamp ,za tim mám SVF a nemá to chybu. žhavení nikde nezemnim a ani jsem neměl tu potřebu (je pravda, mám tam klasiku 6,3 V).
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Brudr »

Já to ještě jednou zkusím. Nejhorší je, když se člověk na něco ptá a dostane odpověď buď na něco jiného, nebo blbou. To že jsem chtěl vědět přesně jak máš zapojené kabely má svůj důvod. Máš tam, pravděpodobně, zemní smyčku a bez přesného popisu (nebo detailní fotografie drátování) zapojení ji prostě neodhalíme.
Katodu připoj samostatným drátem. Mřížku připoj stíněným kabelem tak, že střední vodič připojíš na mřížku a stínění zapojíš POUZE na jedné straně kabelu a to na DPS.
Pokud sem budeš dávat oscilogramy, tak také napiš ve kterém místě to měříš!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“