Brum z žhavení ECC83 u overdrive
Moderátor: Moderátoři
Martin Smolák
- Přílohy
-
kombo.GIF- (36.46 KiB) Staženo 360 x
To Off58c: nemůžeš jen tak uzemňovat žhavení. Pro omezení brumu musíš uzemnit buď střed žhavícího vinutí trafa (ten tam nemáš), nebo si musíš vytvořit umělý střed. Optimální je použít drátový trimr cca. 100-200R/2-5W připojený paralelně na žhavení a uzemnit jezdec trimru. Natáčením pak nastavit nejmenší brum. V mnoha případech ale postačí 2 rezistory 100R/2W a přes ně uzemnit každý vývod žhavicího vinutí.
Radši bych ale žhavení spojil paralelně a použil běžné napětí 6,3V. Tedy kolíky 4 a 5 navzájem propojit, na ně přivést jeden vývod žhavicího vinutí 6,3V. Druhý vývod na kolík 9 a umělou zem vyřešit odbručovacím trimrem cca 100R (kraje na vinutí, střed na kostru a nastavit nejmenší brum). Střídavý potenciál na žhavení proti katodě se tímto sníží na polovinu. Čím méně, tím lépe.
- Přílohy
-
Napájení.GIF- (13.73 KiB) Staženo 161 x
To Off58c: uzemni oba vývody zhavicího vinutí přes odpory 100R/2W nebo pomocí trimru jak jsem psal já nebo Dratak a uvidíš. Vývod 9 neuzemňuj!
Nevím, jak máš fyzicky řešeny přívody žhavení k od trafa k elektronkám, takže jen pro úplnost - silné dráty (alespoň 0,8 - 1mm2) a zkroutit po celé délce.
Dráty mám 1.5mm2 . A jsou zkroucené.
Brudr píše:To Dratak: jenže tento umělý střed je tvořen vlastními žhavícími vlákny elektronky, což není zrovna ideální. To s tím odbručovačem jsem už psal, rozdíl mezi námi je, že Ty říkáš žhavit 6,3V a já vycházím z toho co má k dispozici, tedy žhavit 12,6V.
To Off58c: uzemni oba vývody zhavicího vinutí přes odpory 100R/2W nebo pomocí trimru jak jsem psal já nebo Dratak a uvidíš.
Předmět: Brum z žhavení ECC83 u overdrive
- Přílohy
-
Po uzemnění.jpg- (95.54 KiB) Staženo 104 x
-
Před uzemněním.jpg- (93.31 KiB) Staženo 102 x
jezevec píše:Ono ve skutečnosti je tam ta sinusovka stále, jen bez přizemění ti osciloskop ukazuje nějaký naindukovaný brum. Nemůžeš měřit plovoucí zdroj proti zemi.
Ten umělě vytvořený střed se používal,to je pravda,ale u přímožhavených elek,kde nebyla jiná možnost.Myslím,že větší efekt bude mít to zkroucení přívodních vodičů nebo žhavit stejnosměrně.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
1. Zkratuj vstupní svorky během měření. Zmizel brum? Pokud ano, neleze ze žhavení ale z neodstíněného vstupu.
2. Do žhavicího přívodu dej provizorně dvoupólový spínač (pro tento pokus je nutné opravdu přerušit oba póly žhavení). Během měření pak žhavení na okamžik vypni (katoda je ještě nažhavená, takže přístroj pojede ještě chvilku dál). Co to udělalo s brumem?
3. Přepóluj primární vinutí trafa (přehoď L a N). Změnil se nějak brum?
4. Zkus napájet zařízení z jiného, vnějšího zdroje (ideální je mít regulovatelný stabilizovaný zdroj anodového napětí). Co to udělalo?
5. Jakého typu je konstrukce? Šasi a ručně drátované, či plošné spoje, jak máš vyřešené stínění, přerušení zemních smyček apod.?
Jinak ten brum si tam můžeš zavléct i přes osciloskop. Předpokládám že tvůj zesilovač je v bezpečnostní třídě 1, má tedy kostru spojenou s ochranným kolíkem zásuvky. Skop samozřejmě taky. Pak stačí vzít měřicí šňůru, propojit živý vodič i zem a máš zemní smyčku jak vymalovanou. Zkus tohle. Osciloskop i měřený přístroj napájej během měření ze stejné zásuvky síťového rozvodu (to by měla být samozřejmost). Během měření pak odpoj zem na měřicí šňůře (ona bude propojená ale dál přes PE vodiče síťových šňůr). Změnilo se to nějak?
Až vyzkoušíš tohle dej vědět jak jsi dopadl.