Obvod s AVR napájený z adaptéru je rušený vysavačem
Moderátor: Moderátoři
- bohumilfulin
V kazdem lepsim navrhu DC/DC nebo AC/DC konvertoru filtry najdes. Takze googli. Vsichni nekam chodime na svestky
Noblesne to udelal Ing. Vladimir Andel. Je to jeden z nejlepsich navrhu co jsem kdy nasel.
klidne to co on ma na vystupu pouzij na vstup.
Ale pozor, filtr resi ruseni. Jak vis ze mas napeti v zasuvce koser? Klidne muzes mit stare rozvody a kdyz zapne lednicka tak ti poklesne napeti na 90V. No a pak to muze zablbnout. Co?
To by vyresila dioda na vstupu a vetsim elytem. Nesmi vsak z toho poklesu zblbnout tvuj adapter. To tam pak musis dat obycejny ne spinany a tu diodu a s elytem.
- Přílohy
-
zdroj.jpg- (51.04 KiB) Staženo 116 x
děkuji všem za příspěvky, psal jsem jmenovitě poměrně rozsáhlou zprávu, ale při odesílání příspěvku se mi vše smazalo.
Proto teď alespoň teď v rychlosti takto:
snad z fotek alespoň něco půjde poznat.
Dnes začnu se stavbou stabilizátoru s použitím
transilu BZW06-5V8
tlumivky TL-RAD 1mH
stabilizátor 7805
Koupený ferit jsem vyzkoušel, ale nefunguje, stále se objevuje stejná chyba. Zasílám taky na fotce - ferit.
Děkuji, kdybyste prosím viděli jakoukoliv chybu, prosím zadržte mne včas
hezký víkend všem kutilům
- Přílohy
-
SDC13675.JPG- (102.38 KiB) Staženo 62 x
-
SDC13673.JPG- (79.98 KiB) Staženo 79 x
-
propojenidsipleje.JPG- (117.56 KiB) Staženo 66 x
-
displejsamotny.JPG- (132.6 KiB) Staženo 63 x
-
atmegaateplomer.JPG- 1
- (118.01 KiB) Staženo 74 x
Zkusil jsem ještě druhý adaptér jiné firmy, který jsem dnes koupil a nic.. je to pořád stejné...
teď jdu opravdu připojit ty filtry..
to už není možné...
obvod funguje jen když vezmu napětí 5V z USB nebo z baterie ...to je jedinná verze, kdy to jede pořádně
nastavil jsem a naměřil jsem vstupní napětí trafa kolem 9 - 10V to jsem zapojil na vstup
výstupní napětí ze stabilizátoru 6,1V
Pustil jsem to do aplikace a vše fungovalo.....
Obvod opravdu fungoval bez problémů....
...ovšem, pak jsem se rozjařil a vzal jsem 12V adaptér 500mA (z nabíječky na baterky), kterému jsem ovšem naměřil větší napětí cca 19V než má na štítku...(možná špatný měřák) pustil jsem to i tak do stabilizátoru (teď mě to mrzí) a ucítil jsem spáleninu...
horká byla tlumivka radiiální, horký byl transil a teplo se dostalo až k 7805...
myslíte že je po obvodu?
zkusil jsem to teď dát zpět na 9V a vše funguje v pořádku...mohla odejít nějaká součástka? Raději asi to postavit znovu, že?
určitě nejsem spokojený s výsledkem, protože ostaečně nerozumím použitým hodnotám, je ale fakt, že obvod se rozjel a fungoval na 9V trafo
a teď...dobře... ke stabilizátoru 7805 potřebuju 9V napětí...
otázka:
jak to udělat, když budu chtít napájet obvod jen 5 volty, třeba z toho adaptéru co mám?
Myslíte, že řešením je zařadit kondíky, transily, a tlumivky bez toho stabilizátoru pokud chci obvod napájet 5V adaptérem?
Děkuji a pokud pletu páté přes deváte, nezlobte se a prosím o odpověď.
Zítra zkusím do varianty s 9V trafem a s použitím stabilizátoru pustit do vedlejší zásuvky vysavač a jsem zvědav
- Přílohy
-
ukazkaobvodu.JPG- (59.52 KiB) Staženo 73 x
A nejlepší je jít úplně odzadu, začít na síťovém napětí, naučit se programovat procesory a pak až teprve zjišťovat na co je dioda.
Jinak si to tedy shrneme, používat filtry, blokovací kondenzátory, tahat datové vodiče nejkratšími cestami, používat stínění (uzemnění).
K tomuhle se dojde v každém takovémhle vláknu.
- frantajetel11
Jinak pokud je ta fotka na nepájivém poli aktuální,tak tě pin 22 (GND) visí ve vzduchu, a ten blokovací keramický kondenzátor je tam díky tomu na nic a na houno
zjistil jsem problém, je to v mém měřáku. Například USB napětí 5V mi to dává jako 6,1V. Takže následuje koupě měřáku. Díky za reakci.
Andrea-
Zdravím Andreo, už jsi mi scházela
Banda-
Už někdo z leadrů a nejvíce zasvěcených zde psal, že od toho ty vlákna tady jsou. Kdybych se měl koho jiného zeptat, neptám se zde.
frantajetel11-
Děkuji za odpověď, Fotky nabouchám, jak si zase pohraju a vše zprofesionalizuju
Crifodo-
Nevzdám se elektroniky i kdybych si scénáři vydělával 2x víc
Peedros-
Děkuji moc za reakci! Drátky zkrátím. Transil BZW06-19 dnes zakoupím a vše otestuju. Tlumivku už mám přepájenou za transilem. Děkuji za radu.
PIN GND už je už samozřejmě (věřte prosím) zapojený na minus zdroje.
Elektrolyt dnes koupím a doplním.
Děkuji všem za reakce.
Ještě studuju vlákna a dokumenty o transilech:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... pic&t=5628
a
http://www.jirisrba.cz/skoda-fabia-ochr ... transilem/
a
zde datasheet
http://www.gme.cz/_dokumentace/dokument ... -156.1.pdf
Zajímavá součástka. Osvětlili byste mi prosím ale pár věcí z Vaší praxe?
1)
Když použijete transil, musí se použít pojistka? Pochopil jsem správně, že se transil může zapéct a způsobit tak zkrat adaptéru - trafu?
2)
Obousměrný transil je pro obvody se střídavým proudem.
Transily se vyrábějí jako jednosměrné nebo obousměrné. Jednosměrný chrání proti přepětí jedné polarity. Při opačné polaritě se chová jako dioda, takže se dá použít i jako ochrana proti špatné polaritě. Obousměrný transil chrání proti přepětí obou polarit. Chová se jako dvě antisériově zapojené Zenerovy diody.
Má obousměrný transil nějakou funkci a tím využití v obvodu se stejnosměrným napětím, který napájím obvod z adaptéru 5-9V ze sítě?
Co se prosím vyřeší zapojením oboustranného transilu do mého obvodu?
Jestli to chápu správně - bude obvod chránit proti přepětí obou polarit, ale nefunguje jako ochrana proti špatné polaritě = můžu jej s tímto vědomím použít v mém obvodu?
3)
Můžu opravdu zapojit několik transilů paralelně a zvýšit tak účinnost ochrany obvodu? Například dát dva transily na vstup stabilizítoru a jeden transil na jeho výstup. Je to efektivní nebo je to hloupost?
Děkuji moc,
mějte se
2/Nemyslím si,použil bych jednosměrný. Ten bude chránit i proti přepólování,protože je to vlastně antiparalelně zapojená dioda.
3/Myslím,že i jeden transil je poměrně dost spolehlivý. Na rozdíl od Zenerovo diody je u něj zaručeno v případě přetížení transilu zkrat. Můžeš dát maximálně jeden transil před vstup do 7805 a druhý transil na patřičné napětí na výstup 7805. To chrání případné proražení 7805 a zničení procesoru.
Jinak co se týče kacavého měřáku, pokud to není klasický ručkový, tak stačí vyměnit baterii, v případě slabé baterie začne ukazovat větší napětí. Pokud je to ručkový,tak zkalibrovat nulu
Multimetr mám tento, kdyby náhodou měl někdo stejný problém s multimetrem a měřením, (třeba bude mít stejný multimetr), ještě dnes koupím baterku a vyzkouším, jestli se měření zlepší, dám vědět, třeba to někomu dalšímu pomůže:
http://www.tsnova.cz/p48661-multimetr-dt830d-range/
Peedrosi, ještě jednou Vám děkuji!
Ještě se s dovolením zeptám a shrnu otázku transilů:
V tuto chvíli při napájení obvodu pomocí adaptéru 9V připojeného do zásuvky využívám tedy transil, tlumivku a stabilizátor.
A tedy shrnutí : obecně pro napájení obvodu, jeho bezpečnost a omezení rušení ze sítě:
1)
Je lepší používat 9V adaptér a stabilizátor ? nebo
Je lepší používat přímo 5V adaptér, tlumivku a transil bez stabilizátoru?
Jedná se mi o to, že stabilizátor se může zahřívat a když pak umístím obvod do uzavřené krabičky, tak to není úplně dobré i s použitím nějakého chladícího plíšku...? Je to tak nebo se mýlím? Lepší je 5V adaptér, tlumivka, transil bez stabilizátoru a obvod je tak stejně chráněný s tímto 5V adaptérem, jako v případě 9V adaptéru a obvodu se stabilizátorem ? Zkrátka jestli ten stabilizátor a 9V adaptér oproti případu využití pouze transilu s 5V adaptérem je lepší a jestli plní podstatnou funkci oproti "nevýhodě" = přehřívání stabilizátoru v uzavřené krabičce
2)
Pokud například beru napětí z USB, kde jsem obvod vyzkoušel a kde vše funguje i bez filtrace a stabilizátoru a pokud bych chtěl přece jen obvod napájený z USB maximálně odfiltrovat a ochránit i na tomto napájení z USB, jaký postup prosím zvolit?
Použít transil, tlumivku a kondíky? Transil ale pokud se zkratuje, tak USB může poškodit..?
Pokud nepoužít transil, pak tedy vše ostatní = tlumivka a kondíky budou stačit?
3)
Jak volíte hodnotu transilu?
Když napájím obvod, jehož maximální napájecí napětí je 5,5V, jak k tomuto zvolit transil....?
Při použití adaptéru 5V bez stabilizátoru
Má být transil BZW06-5V8, jako nejbližší hodnota nejvyššímu možnému napájecímu napětí obvodu? Nebo jít ještě výš za použití 5V adaptéru
Při použití USB napětí 5V bez stabilizátoru
Má to být BZW06-5V8, jako nejbližší hodnota? Nebo jít ještě výš za použití napájení obvodu z USB?
Při použití adaptéru 9V a stabilizátoru
Na vstupu stabilizátoru: BZW06-19
Na výstupu stabilizátoru: BZW06-5V8
Děkuji všem!