Osciloskop H313 (N313)
Moderátor: Moderátoři
- bastlir-pha
Také bych vás chtěl poprosit, jestli někdo nemá třeba nějaké svoje uživatelské poznámky pro tento osciloskop, protože nepředpokládám, že se dá někde najít český či slovenský překlad ruského návodu. Dík
- bastlir-pha
Mám doma ještě jeden starý velký elektronkový osciloskop, který má úplně jiné vstupní konektory, proto jsem si myslel, že ty konektory na N313 jsou nějaká malá BNCéčka. Tak co to je za konektory? Dlouho jsem už nebastlil, teď se spíš zabývám servisem PC a SAT technikou a tam toho moc nevyrobíš, takže jsem už z toho vypadl.
Díky Ti za odpověď.
Jirka
Nikdy mě nenapadlo, že by to byl nějaký typizovaný konektor. Považoval jsem to za jednoúčelovou záležitost vzniklou pouze pro tento osciloskop - spíše kvalitní hračku. Pochybuju, že existuje označení. Když se podíváš na protikus(až ho najdeš), tak to je taky docela specialita.bastlir-pha píše:Ahoj všichni, včera jsem při debordelizaci objevil ruský osciloskop n313 a je plně funkční. Bohužel už jsem k němu nenašel kabely. Proto vás chci poprosit o informaci, jaké je označení malých BNCéček pro tento osciloskop?
Ruské BNC jsem pokaždé musel trochu upravit pilníkem, aby na ně šly nasadit celokovové protějšky neruského původu. Chce to trošku ztenčit ty dva červíky, po kterých jezdí bajonetová drážka převlečné matice. Jinak se ničí hlavně sondy, kabely a téčka, které za nic nemůžou. U plastové převlečné matice to jakžtakž jde ale ty celokovové samce tam jdou nasadit s citelným vzájemným odíráním.
A ještě k uzemnění osciloskopů: léta jsem používal H-313, pak C1-94 a až na stará kolena jsem se dozvěděl, že zbytek světa používá tři vodiče a uzemněnou kostru. No přežil jsem. V tomto jsem názorově zajedno s hosabem.
Při opravách osciloskopů jsem zjistil, že rusové se s tím fakt nemažou. Síťové napětí je uvnitř taháno vodiči s velmi slabou izolací (něco jako zvonkový drát) a ani se výrobce nijak nesnaží strčit svazek třeba do další ochranné bužírky. Ale funguje to. Ve skutečnosti taková (od pohledu a podle našich zvyklostí slabá) izolace vydrží mnoho a mnoho voltů, pokud není mechanicky odíraná a poškozená.
Každopádně myslím, že v návodu k osciloskopům z CCCP bylo napsáno, že kostra se má přizemnit na svorku k tomu účelu určenou. Kdo chce, tak se tím bude řídit a naopak.
- Přílohy
-
H313 BNC.jpg- (62.61 KiB) Staženo 335 x
- bastlir-pha
Já od tohoto neočekávám žádné zázraky, protože H-313 potřebuji jen na kontrolu diod a zvlnění zdrojů v PC a v anténní technice.