Vybíjení batérie

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od AmarokCZ »

tomasjedno: zdroje jsou při plné zátěži zticha, to co jsem myslel byl "kravál" při běhu naprázdno. Stále jsi ještě nenapsal jak přepěťovka sníží riziko vzplanutí adaptéru... (a prosím konkrétně, když už jsme na elektro-bastlírně :wink: )
Na gůůůglu jsou je samé spekulace a kecy typu "může způsobit požár" - nic konkrétního tam není. (možná je, ale na hrabání v té haldě spekulací nemám čas)
Duvsan

#32 Příspěvek od Duvsan »

SPD ani RCD nezaznamená zvýšený prúd zdroja. Musel by si doplniť tretiu ochranu a tej nastaviť prúdový limit (a dúfať, že nezblbne i tá ochrana, keďže je to tiež elektronika) alebo aspoň správne dimenzovanú poistku. Ako som už písal, elektronika je "k***a" a neverím jej ani minútu.
tomasjedno

#33 Příspěvek od tomasjedno »

AmarokCZ píše:Stále jsi ještě nenapsal jak přepěťovka sníží riziko vzplanutí adaptéru... (a prosím konkrétně, když už jsme na elektro-bastlírně.

Já myslím, že jsem to napsal naprosto konkrétně. Zkus si to přečíst znovu.
Možná tedy ještě doplním, že když zdroje odcházejí při přepěťových špičkách, přepěťová ochrana do toho asi má trochu co mluvit :D

AmarokCZ píše:zdroje jsou při plné zátěži zticha, to co jsem myslel byl "kravál" při běhu naprázdno

Donutil jsi mě vstát a pro jistotu znovu zkontrolovat, že ani naprázdno ho neslyším :D

AmarokCZ píše:Na gůůůglu jsou je samé spekulace a kecy typu "může způsobit požár" - nic konkrétního tam není. (možná je, ale na hrabání v té haldě spekulací nemám čas)

To je ale tvůj problém, že nemáš čas si informace prosít.

Duvsan píše:SPD ani RCD nezaznamená zvýšený prúd zdroja. Musel by si ...
Počínající požár uvnitř zdroje je doprovázen vývinem ionizovaných plynů, které s vysokou pravděpodobností způsobí i dostatečný svod mezi L a PE pro vybavení RCD. Přerušení dodávky el. příkonu, nedostatek kyslíku uvnitř zdroje a (oheň nešířící) materiál pláště zdroje pak zařídí uhasnutí požáru před jeho rozšířením.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od AmarokCZ »

tomasjedno píše:...když zdroje odcházejí při přepěťových špičkách, přepěťová ochrana do toho asi má trochu co mluvit :D
Tak mě napadá jak jsi přišel vlastně na to, že zdroje odcházejí zrovna při napěťových špičkách ?

tomasjedno píše:Donutil jsi mě vstát a pro jistotu znovu zkontrolovat, že ani naprázdno ho neslyším :D
Buď špatně slyšíš, nebo máš exota, nicméně zdroje typu "UC3842" dělají naprázdno běžně randál ...

Toš nakonec se mi mezi hromadou spekulací podařilo vyhrabat nějaký požár v Korei, ale jak je vidět, tak ta pravděpodobnost je tak mizivá, že to vytahování napájecího konektoru je na hraně paranoidního chování už jen kvůli tomu, že přece baterka nezačne hořet, když do (nebo z) ní neteče žádný proud ... :idea:
p32

#35 Příspěvek od p32 »

Nechci vám do té odborné diskuse moc kecat, ale já musím vytáhnout konektor z NB, když jdu s NB do jiné místnosti. Zdroj může zůstat tam, kde je a třeba i 3 dny a zapojený v síti. Žádnej randál nedělá a to ani naprázdno, taky z čeho by to dělal ?
A takové ty kecy o bezpečnosti se mi fakt líbí. To musí být opravdu velký odborník nebo odbornice, když prohlásí po vytažení zdroje ze sítě : "A teď je celý panelák zachráněn před požárem !". Za 2 hodiny v noci přijde požár od souseda, kterej usnul s vajglem v posteli hned po příchodu z hospody.
Bezpečnost jo, např. jdu na celý den pryč, tak vytáhnu ze zásuvky rychlovarnou konvici atd., ale nemusí to být psychopatická kontrola všech zásuvek za skřiněmi každý den. :lol:
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od AmarokCZ »

p32: není to psycho-cvokařská kontrola zásuvek, je to jak psala Andrea: "environmentální uvědomělost".
Pokud tušíš jak pracuje zdroj s UC3842, tak ti musí být jasný proč "randál" vzniká ...
tomasjedno

#37 Příspěvek od tomasjedno »

AmarokCZ píše:Tak mě napadá jak jsi přišel vlastně na to, že zdroje odcházejí zrovna při napěťových špičkách ?

Snad alespoň připustíš, že to zkracuje životnost (což je totéž jako zvýšení pravděpodobnosti poruchy).

AmarokCZ píše:Buď špatně slyšíš, nebo máš exota, nicméně zdroje typu "UC3842" dělají naprázdno běžně randál ...

Kvůli tobě ho kuchat nebudu, abych se podíval, z čeho je postavený. Dell bych za exota nepovažoval.

AmarokCZ píše:... přece baterka nezačne hořet, když do (nebo z) ní neteče žádný proud ...

Tady snad někdo mluvil o požáru baterky v době, kdy není nabíjena?
Podle mne se v těchto případech jedná o poruchu (v baterkách integrovaného) čipu hlídajícího teplotu a stav nabití baterek.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od AmarokCZ »

tomasjedno: exot byl myšlen z konstrukčního hlediska a ne ve špatném smyslu. Špičky zkrátit životnost můžou (zcela jistě), ale odchod bych čekal spíše při přepětí a ne při napěťových špičkách.
tomasjedno píše:Tady snad někdo mluvil o požáru baterky v době, kdy není nabíjena?
Podle mne se v těchto případech jedná o poruchu (v baterkách integrovaného) čipu hlídajícího teplotu a stav nabití baterek.
To mě bylo právě divný. Ale pak se nabízí otázka proč teda ten konektor odpojovat když je baterka nabitá, proud do ní neteče a tudíž nic nehrozí.
Nebo snad pokaždé když vypínáš NTB máš baterku vybitou? (já tedy ne)

Jinak já teda taky nenechávám nabíjet baterku bez dozoru už je proto, že adaptér odpojuji od sítě (konektor v NTB samozřejmě nechávám zapojený a k vybíjení baterky nedochází).
p32

#39 Příspěvek od p32 »

AmarokCZ píše:p32: není to psycho-cvokařská kontrola zásuvek, je to jak psala Andrea: "environmentální uvědomělost".
Pokud tušíš jak pracuje zdroj s UC3842, tak ti musí být jasný proč "randál" vzniká ...

Ne netuším a je možné, že tam ten randál vzniká. Já tady mám klid a ten zdroj preventivě odpojuji jen když si vzpomenu. Andrea to bere po svém.
Andrea

#40 Příspěvek od Andrea »

Jasně že to beru po svém, už jsem viděla pár shořelých adaptérů, sice se oheň nikdy nedostal ven, ale proč pokoušet ďábla. Navíc třeba adaptér od HP PSC má ve "standby" zvenku asi tak 40°C, takže nějaký ten Wattík žere. A nejde jen o tu spotřebovanou energii, ale i o životnost. Když to zařízení potřebuju 4h denně, tak proč ho mít zapnuté 24h a snižovat mu tak efektivní životnost na zlomek?
tomasjedno

#41 Příspěvek od tomasjedno »

AmarokCZ píše:Špičky zkrátit životnost můžou (zcela jistě), ale odchod bych čekal spíše při přepětí a ne při napěťových špičkách....

Můj zdroj k NB má povolený rozsah jmenovitého síťového napětí 100-240V. To znamená, že musí být schopen dlouhodobě spolehlivě běžet i při vstupním napětí trvale 264 V.
Já mám zajištěno, že dlouhodobé přepětí nepřekročí 253 V, a to
1) smlouvou s PRE a navazujícími zákony (vč. sankcí a odpovědnosti za škody, o pojištění proti požáru nemluvě)
2) line-interactive UPSkou (která je tu primárně kvůli desktop PC a internetu - při vstupním napětí 253..276V přepne snižující odbočku na autotrafu, nad 276V odpojí výstup) :D

Vidím, že jsi k agresivitě vysokoenergetických špiček vznikajících switchováním induktivních zátěží a působením blesků skeptický. Já ne - tak trochu se ochranou před blesky a přepětím zabývám.

AmarokCZ píše:
tomasjedno píše:Tady snad někdo mluvil o požáru baterky v době, kdy není nabíjena?
To mě bylo právě divný. Ale pak se nabízí otázka proč teda ten konektor odpojovat když je baterka nabitá, proud do ní neteče a tudíž nic nehrozí...

Nehrozí - až do poruchy toho čipu hlídajícího teplotu a nabití baterek, což je právě to ono. Protože tento typ poruchy je mimořádně destruktivní, chráním se proti němu odpojováním napáječe od nestřeženého NB.

Andrea píše:...adaptér od HP PSC má ve "standby" zvenku asi tak 40°C, takže nějaký ten Wattík žere. A nejde jen o tu spotřebovanou energii, ale i o životnost. Když to zařízení potřebuju 4h denně, tak proč ho mít zapnuté 24h a snižovat mu tak efektivní životnost na zlomek?

Musím se přiznat, že takovýhle napáječ bych taky rval ze zdi, a dokonce bych vážně uvažoval o aplikaci balistické křivky. Je tam něco špatně.
Ten můj naprázdno má pokojovou teplotu (25°C, na omak stejně chladný jako podobné plastikové předměty v okolí, zřetelně chladnější než bříška mých prstů mající dle EU-zakázaného rtuťového laboratorního teploměru 34°C). Až při plné zátěži se jeho teplota blíží 40°C (na stole, nezakrytý bordelem).
tomasjedno

#42 Příspěvek od tomasjedno »

Tak jste mě přece jen ukecali. Právě jsem na stůl nainstaloval psa s vypínačem :D
Duvsan

#43 Příspěvek od Duvsan »

AmarokCZ píše:Pokud tušíš jak pracuje zdroj s UC3842, tak ti musí být jasný proč "randál" vzniká ...

Mne to jasné nie je. Činnosť zdroja jakš-takš poznám s UC3843, UC3842 by mala byť podobná a tým viac piskot považujem za chybu.
tomasjedno

#44 Příspěvek od tomasjedno »

tomasjedno píše:Právě jsem na stůl nainstaloval psa s vypínačem :D

A protože mi srdce krvácí při těch blescích, co občas lítají při zapnutí (a zrovna tak při vrážení do zásuvky), přidal jsem tam pro klid duše (proti)rázový termistor.
Duvsan

#45 Příspěvek od Duvsan »

To je dobrý nápad, ale počítaj s nejakým úbytkom na ňom. Ak nevadí, tak termistor neplní svoju funkciu kvalitne (myslím si). Ja by som dal "odporovejší" termistor a premosťoval ho vypínačom (relétkom). Alebo ešte lepšie, triakový soft start.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“